Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / ERDÉLYI AUTONOMISTA PÁRT ALAKUL

ERDÉLYI AUTONOMISTA PÁRT ALAKUL

Erdély autonómiáját zászlajára tűző párt alakulhat a közeljövőben.
Kolozsváron tartotta rendkívüli közgyűlését az Erdélyi Demokrata Liga (Liga Transilvania Democrata) szombaton, május 9-én. A transzszilvanizmust nyíltan felvállaló szervezet tagjai, illetve vezetői között magyarok és románok is vannak. Az egyesület leköszönő elnökét Tudor Duicat új elnök váltja Lucian Constantint személyében, az igazgatótanács tagjai Cristi Lucaci, Tókos Levente, Vincze Zoltán és Bakk Miklós lettek.

A tanácskozáson felmerült egy erdélyi autonomista párt megalakítása is. Romániában egy új jogszabály lényegesen megkönnyíti pártok alapítását, így elérhető közelségbe került egy transzilvanista politikai erő megjelenése.

Fancsali Ernő, a Liga tagja az Alfahírnek elmondta: a párt bejegyeztetése az utóbbi időkben egyre sürgetőbb feladattá vált.
Az erdélyi gondolat egyre jobban erősödik, és erre az országos politika is kezd ráébredni. Értesültünk más pártok szándékáról, hogy transzilvanista szatelit pártokat hozzanak létre. Mi nem sietnénk, de mivel az idő nem nekünk dolgozik, lépnünk kell
– vázolta a helyzetet Fancsali. Az EDL ezután is megmarad, és a civil szervezet adja majd a politikai mozgalom „szellemi hátországát”.

Sokadik nekifutás

A Liga közgyűlésén felszólalt Sabin Gherman, az erdélyi autonómiamozgalom egyik vezéralakja is. A román közélet egyik fenegyerekeként ismert újságíró és publicista támogatja az erdélyi párt megalakulását, ám abban tisztséget nem vállal, mert azt összeegyeztethetetlennek tartja „médiamunkási szerepével”. A Liga egyébként alapvetően az ő regionalizációs koncepcióját tekinti irányadónak.
Gherman már többször megkísérelt életre hívni egy autonomista politikai erőt. A Pro Transilvania Egyesületet 2000-ben az alkotmányban szereplő „egy és oszthatatlan nemzetállamra” hivatkozva „törvénytelen működés” miatt betiltották. Két évvel később Erdély-Bánát Liga néven pártot is alapított, ám ennek bejegyzését hasonló okokra hivatkozva megtagadták, sőt az „alkotmányos rend megdöntése” miatt fel is jelentették.

Úgy tűnik azonban, hogy Bukarestben változik a széljárás. Fancsali Ernő nem tart attól, hogy a hatalom ezúttal is akadályokat gördít a párt bejegyzése elé. Az egyesület bejegyzésénél sem találkoztak ilyen problémával.
Nem riválisok

Terveik szerint a párt első megmérettetése az egy év múlva esedékes önkormányzati választások lesz. Fancsali leszögezte:
nem a magyar pátokkal akarnak versenyezni, őket nem riválisnak, hanem természetes szövetségesnek tekintik az erdélyi autonómiáért folytatott küzdelemben.
Az egy éve létező EDL tárgyalt már Izsák Balázzsal, az SZNT elnökével, de Toró T. Tiborral a Néppárt korábbi elnökével is voltak informális találkozók.

Egy erdélyi regionális párt egyébként matematikai alapon sem elsősorban a magyar szavazókra hajt.

BALOGH GÁBOR

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére