Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Több mint félmilliárd forintra pályázhatnak a fiatal külhoni vállalkozók

Több mint félmilliárd forintra pályázhatnak a fiatal külhoni vállalkozók

Meghirdették a 2016 – a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve program pályázatait csütörtökön Budapesten, a jelentkezéseket az 525 millió forintos keretre július 15-ig várják.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, az a cél, hogy a szomszédos országokban működő fiatal magyar vállalkozók eszközeinek beszerzését, vállalkozásainak fejlesztését támogassák.

Hozzátette: szeretnék az induló vállalkozásokat, mikro-vállalkozásokat megerősíteni és hozzájárulni ahhoz, hogy a szülőföldön boldogulni tudjanak.

A programra gazdasági tevékenységet üzletszerűen végző jogi személyek és azok a természetes személyek jelentkezhetnek, akik gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végeznek. Csak az 1976. január elseje után született magyar állampolgárok pályázhatnak, kivétel Felvidék és Kárpátalja, ahol elegendő a magyar igazolvány – ismertette az államtitkár.

Hozzátette: a vissza nem térítendő támogatásokat egy összegben folyósítják, és a sikeresen pályázók a teljes kért összeget elnyerik.

Mezőgazdasági tevékenységre 3-4,5 millió forintot, nem mezőgazdasági tevékenységre 3-6 millió forintot lehet elnyerni. Úgy számolnak, hogy a támogatási keretből mintegy 110-130 fiatal magyar vállalkozót segíthetnek a külhoni magyar területeken.

Hajnal Virág stratégiai főreferens hozzátette: a támogatható kiadások között szerepelnek a termeléshez, gyártáshoz szükséges eszközök, információtechnológia fejlesztések, informatikai eszközök, szoftverek, gyártási licencek, hazai vagy külföldi kiállításon, vásáron való részvétel. Az induló vállalkozók – akik egy éven belül alapították cégüket – plusz támogatásként anyagköltséget is biztosítanak. Fontosnak nevezte, hogy a projektek költségvetése a piaci árakhoz illeszkedő, reális, takarékos legyen.

Nem támogathatók személyi jellegű kiadások, juttatások és a jövedéki termékek. A felhívások a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján elérhetők, a pályázatokat a nemzetpolitikai informatikai rendszeren keresztül lehet beadni. A megvalósítás időszaka 2016. január elsejétől 2017. február 28-áig tart. A döntések a végső beadási határidő után kilencven napon belül megszületnek – közölte.

Meghirdetnek egy másik, meghívásos pályázatot is, a korábbi szakképzés évéhez kapcsolódva 75 millió forint keretösszegű átjárhatósági ösztöndíjra is lehet jelentkezni – jelezte Potápi Árpád János. A nemzetpolitikai államtitkár elmondta: idén 49 csoportot tudnak vendégül látni, 245 diák, illetve tanár jön Magyarországra, és a szakképzésben részt vevő fiatalok egyhónapos nyári gyakorlatukat itt tudják végezni.

Főtér.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére