Szerző Téma: Életmod- tippek és praktikák,cikkek  (Megtekintve 20089 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Nem elérhető piros

• Rezidens
  • másé a főszerep:-)))
Re: Életmod- tippek és praktikák,cikkek
« Válasz #15 Dátum: 2007 Október 23, 04:59:05 pm »
Aha, a nagyanyaink is valami ilyesmit mondogattak, mi pedig meg voltunk gyozodve rola, hogy milyen jo nekunk, es milyen szar volt nekik...:))
Az a helyzet, hogy szeretlek titeket (is) ;)

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #16 Dátum: 2007 Október 23, 07:58:55 pm »
Hát igen... a nosztalgia.
De kb. ugyanezt fogják mondani 20 év mulva a mostani gyerkőcők.
De tény, akkor nagyobb szabadságunk volt, mint most.A média, a trendek mindent megváltoztattak, nekünk, a harmincan tuliaknak, mesterségesnek tünik minden.Pld. a kommunikácio.Akkor SZEMÉLYESEN beszéltünk egymással, képesek voltunk tőbb száz km. utazni, valakivel , kedves, vagy szeretett személlyel találkozni. Most: mobiltelefon,messenger vagy skype, és webkamera.Ami a legszomorubb nem tudunk egymásnak őrvendeni, nem tudunk egymáshoz TÜRELMESEK lenni, mert mindig SiIETÜNK.

Nem elérhető Orbán1Ferenc

• Rezidens
« Válasz #17 Dátum: 2007 Október 24, 10:57:42 am »
Aha, a nagyanyaink is valami ilyesmit mondogattak, mi pedig meg voltunk gyozodve rola, hogy milyen jo nekunk, es milyen szar volt nekik...:))
  Épp ellenkezőleg: nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy úgy nöttem fel ahogy. A mai gyerekeket sajnálom, mert annyira felgyórsult a világ, hogy szegények nem érnek rá gyereknek lenni, nem lehet őket felügyelet nélkül kiengedni a szabadlevegőre, mert nem tudják megvédeni magukat. Újfajta bűnözés jelent meg, a törvények nem alkalmasak a megfékezésre......

Nem elérhető vmlinuz

• Szűcs Imre
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
    • blog
« Válasz #18 Dátum: 2007 Október 24, 01:12:27 pm »
Volt egy nagyon érdekes beszélgetés múlt péntek reggel a Tv-ben, Dr. Csáky István professzorral (Állatorvostudományi Egyetem) beszélgetett Pataki Enikő a SZÓJA szerepéről.
Ugyanis több mint egy éve már Angliában felfigyeltek arra, hogy nemcsak a felnőtt sportolók, de 13-14 éves gyerekek közül is évente 3-4-en halnak meg sportpályán szívelégtelenségben. Mivel a szívelégtelenség okát a boncolásnál nem találtak, elkezdték vizsgálni, mi lehet közös az áldozatokban.
Egyetlen ilyen volt: az étrendjükben a Szója!

Csak úgy mellékesen szerintem hülyeség az egész, pedig utálom a szóját, de nem hiszem h a sportolók ettől fordultak fel, s azt sem h tonna számra zabálták volna.
vmlinuz blog

réducséré lá minőség!

Nem elérhető piros

• Rezidens
  • másé a főszerep:-)))
« Válasz #19 Dátum: 2007 November 06, 03:34:16 pm »
Épp ellenkezőleg: nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy úgy nöttem fel ahogy. A mai gyerekeket sajnálom, mert annyira felgyórsult a világ, hogy szegények nem érnek rá gyereknek lenni, nem lehet őket felügyelet nélkül kiengedni a szabadlevegőre, mert nem tudják megvédeni magukat. Újfajta bűnözés jelent meg, a törvények nem alkalmasak a megfékezésre......
A kérdés nem az, hogy te mit gondolsz a saját gyermekkorodról, inkább az, ők mit gondolnak. Mert, ahogyan bici is mondja, 20 év múlva a kutyát sem fogják érdekelni a mi szubjektív élményeink. Hála istennek a világ úgy van berendez(ked)ve, hogy a fiatalok mindig otthon vannak benne, az öregek lemaradnak, es a gyermekek keresik a helyüket.
Az a helyzet, hogy szeretlek titeket (is) ;)

Nem elérhető Andy

• Egyed András István
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
  • KVSC 1907
« Válasz #20 Dátum: 2007 December 06, 10:37:40 pm »
Életmód
Mínusz harmadmillió magyar?
[ 2007. december 06., 21:34 ]

Egymillió főre csökkenhet a 2002-ben regisztrált 1,4 millióról a magyar népesség száma Erdélyben a következő 25 évben.

A születésszám-csökkenés, az asszimiláció és a kivándorlás következményeként három évtized alatt tehát mintegy 30 százalékos lehet a népességfogyás, pedig az erdélyi magyar nők születéskor várható átlagélettartama 75-ről 82 évre, a férfiaké pedig 66,8 évről 76 évre emelkedhet 2002 és 2032 között - derül ki a Népesedési perspektívák címmel Kolozsvárott megjelent, Csata István és Kiss Tamás által írt demográfiai munkából.

A szerzőpáros annak ellenére jósol drasztikus létszámcsökkenést, hogy a jelenlegi évi 8 ezerről várakozásuk szerint évi 4 ezerre változik majd az Erdélyből távozó magyarok száma.

A 16 erdélyi megye közül a Magyarországgal határos partiumi Arad megyében például 10,7 százalékról 7 százalékra, a Nagyvárad központú Biharban 26-ról 21,1 százalékra, a Szatmárnémeti székhelyű Szatmárban 35,2-ről 30,2 százalékra eshet vissza a magyarság részaránya.

A három székelyföldi megyét tekintve Marosban (székhely: Marosvásárhely) 39,3-ról 34,4 százalékra, Kovászna megyében (Sepsiszentgyörgy) 73,8 százalékról 70,4 százalékra, míg Hargitában (Csíkszereda) 84,6 százalékról 82,9 százalékra mérséklődhet a magyarok számaránya.

A többségében már ma is románok lakta Dél-Erdélyben, Temes (központja: Temesvár), Krassó-Szörény (Resicabánya) és Hunyad (Vajdahunyad) megyében három évtized alatt gyakorlatilag meg fog feleződni a szórványmagyarság jelenleg 15-20 százalék körüli számaránya.

A két szociológus, akiknek - mint írják - nem az volt a céljuk, "hogy a nemzethalál vízióját árnyalják", "hanem hogy az erdélyi magyar intézményrendszert érintő döntések megalapozását támogassák", úgy kalkulálnak, hogy az egyetemistakorú

(19-24 éves) romániai magyar népesség száma a 2009-ben várható 109 ezerről 2019-re 69 ezerre zuhan majd.

hvg.hu

Nem elérhető milan

• Portik Loránd
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
  • Fuck the Free World!
    • SfStats
« Válasz #21 Dátum: 2007 December 07, 05:13:33 pm »
S én érdekes módon az a 69 ezer erdélyi közt leszek 2019-ben....persze, ha élek 12 év múlva...de azért ilyen dolgokra ne gondoljunk... ;)
Nigga's try to be the king, but the Ace is back...

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #22 Dátum: 2007 December 07, 06:15:01 pm »
S én érdekes módon az a 69 ezer erdélyi közt leszek 2019-ben....persze, ha élek 12 év múlva...de azért ilyen dolgokra ne gondoljunk... ;)

csaknem akarsz még 3 egyetemet kijárni?

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #23 Dátum: 2007 December 07, 06:28:39 pm »
3 doktori cime lessz milannak...

dehat ez szomoru... szep lassan mindenki elmegy... :'(
Egyszer azt gondoltam , hogy tevedtem de akkor kivetelesen nem volt igazam...

Nem elérhető Andy

• Egyed András István
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
  • KVSC 1907
« Válasz #24 Dátum: 2007 December 07, 07:16:03 pm »
3 doktori cime lessz milannak...

dehat ez szomoru... szep lassan mindenki elmegy... :'(

Hova megy?

Nem elérhető milan

• Portik Loránd
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
  • Fuck the Free World!
    • SfStats
« Válasz #25 Dátum: 2007 December 08, 01:20:57 am »

csaknem akarsz még 3 egyetemet kijárni?

Nekem elég ez az egy is, egyelőre ezzel is megtörlöm a ......van itt elég teendő ebben az országban...
Nigga's try to be the king, but the Ace is back...

Nem elérhető Andy

• Egyed András István
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
  • KVSC 1907
« Válasz #26 Dátum: 2007 December 13, 11:11:33 pm »
Népművészet
Luca-napi hagyományok, népszokások
 Luca napján egykor számos szokás volt divatban. Mindenekelőtt az ún. Luca-búza keltetése. A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csiráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára kizöldültek. Ebből a jövő évi termésre következtettek, de kuruzslásra is használták, a beteg állatokkal etették fel. Később e szokás átlényegült, kapcsolódott a keresztény liturgiához: a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Egyes vidékeken kék szalaggal kötötték át, sőt égő gyertyát is helyeztek közéje. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.
Az ősi hiedelem szerint e napon tilos volt a lányoknak, asszonyoknak dolgozniuk. Ha ezt a parancsot megszegték, súlyosan megbűnhődtek.
A lucázás a köszöntő szokások közé tartozik. Dél-Dunántúlon Luca napjának hajnalán kotyolni vagy palázolni indultak a kisfiúk, többnyire egy idősebb legény vezetésével. Lopott szalmát vagy fadarabot vittek magukkal, s arra térdepelve mondták el köszöntőjüket, bő termést, a jószág nagy szaporulatát kívánva. Dünnyögve előadott verses mondókájuk a kimondott szó erejébe vetett hitet is bizonyítja. A háziasszony vízzel fröcskölte, kukoricával öntötte le őket, s ezt utána libáival, tyúkjaival itatta, etette fel. "Kity-koty-kity-koty" volt a köszöntő kezdő sora, innen származik a kotyolás kifejezés. A jókívánságokat a gazdaasszony kaláccsal, kolbásszal, esetleg aszalt szilvával köszönte meg. Az alábbi versrészlethez hasonlított a mondókájuk, amelyben számbavették a háztartás és a gazdaság dolgait.
Ha nagy rendetlenség, sok szemét van a szobában, azt szokták mondani: Olyan a ház, mintha lucáztak volna. A szólást magyarázza, hogy a lucázók fát vagy szalmát hoztak magukkal, amit szétterítettek és ráültek.
A fiatalok ezen az ünnepen sok helyen alakoskodni is jártak. A Luca-asszonynak öltözött maskara vezette a lucázást, amelynek során a termékenységvarázslathoz szükséges rigmusokat adtak elő. Mondóka kíséretében megpiszkálták a tyúkokat is, hogy jó sok toját tojjanak.
Szokás volt az is, hogy az emberek e naptól kezdve 12 napon át megfigyelték az időjárást. Úgy vélték ugyanis, hogy amilyen az első nap, olyan lesz az eljövendő év első hónapja, amilyen a második nap, olyan a második hónap és így tovább. Ezt nevezik Luca kalendáriumának.
A legnevezetesebb népi szokás az ún. Luca székének faragása. Ennek egy szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből formált csillag volt az alakja, állítólag már a kelták varázsló papjai, a druidák is ismerték. Ezt az ötszög-alakot boszorkányszögnek hívták. Készítője Luca napjától kezdve mindennap faragott rajta egy kicsit, s csak karácsony estjére volt szabad elkészülnie vele. Ezért terjedt el a mondás: Lassan készül, mint a Luca széke. A hagyomány szerint többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenye-fenyő-, cser- és rózsafából.
Arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányait. Ugyanis, ha magával vitte az éjféli misére és ott állt, nyomban meglátta, ki az, mert az illető ilyenkor szarvat hordott. A hiedelem szerint leleplezése után azonban ugyancsak jól tette, ha olyan gyorsan szaladt haza, ahogy csak bírt, különben széttépték a boszorkányok. Ez azonban csak akkor sikerülhetett neki, ha az úton hazafelé szüntelenül szórta a mákot, mert azt a boszorkányok kötelesek voltak felszedni, s így nem érhették utol. Miután hazaért, a Luca-széket el kellett égetnie. Azt tartották, aki az éjféli mise alatt ráül a Luca-székre, meglátja a boszorkányokat.

erdely.ma
Forrás: Jusztinger Brigitta

Nem elérhető Andy

• Egyed András István
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
  • KVSC 1907
« Válasz #27 Dátum: 2008 Január 01, 10:50:39 am »
Újévi szokások

A január 1-i évkezdés a Gergely-féle naptárreform után vált általánossá. Az új év első napjához számos hiedelem, babona kötődik, mert ennek a napnak a lefolyásából következtettek az egész évre.

Így pédául semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól. Női munkatilalmi nap is volt, nem szabadott mosni, varrni, fonni, de az állatokat sem fogták be újévkor.
Azt tartották, ha újév napja reggelén az első látogató férfi, az szerencsét hoz, ha nő, az szerencsétlenséget. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, úgy mondták, elvitte az aranyvizet, egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tettek, ami szintén az egészség jelképe.
Bizonyos táplálkozási tilamak is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Baromfit nem lehetett enni, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, ellenben ajánlatos volt a malachús fogyasztása, mert az kitúrja a szerencsét. A szemes terményeket is ajánlatos enni- babot, lencsét -, mert akkor sok pénzük lesz a háziaknak. Sok vidéken rétest sütöttek szintén az analógia jegyében (hosszúra nyúlik az élet, mint a rétestészta. )
Szép hagyomány újév napján, hogy fiúgyerekek és legények házról-házra járva verses jókívánságokat mondanak a háziaknak, akik cserébe megvendégelik őket. Egyes falvakban az újévköszöntők a portákon gabonamagvakat szórnak szét, hogy bő termés legyen. Ezeket a magokat aztán a tyúkoknak adták a háziak, hogy sokat tojjanak. A hajnali időjárásból az egész évre jósoltak, ha szép idő volt, mezőgazdasági szempontból jó lesz az esztendő, ha csillagos az ég, rövid lesz a tél.

válogatás az internetről
(www.unnep.mentha.hu)

Nem elérhető Andy

• Egyed András István
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
  • KVSC 1907
« Válasz #28 Dátum: 2008 Január 02, 08:07:12 pm »
McDonald’s-menü: adalék adalék hátán
[ 2008. január 02., 14:32 ]

78 féle adalékanyagot tartalmaz egyetlen, a gyerekek körében is rendkívül népszerű gyorséttermi menü – állítja a The Independent című brit napilap elemzésében.
Az 578 alkalommal végzett mintavétel elemzése szerint a legnépszerűbb hamburgercég legnagyobb menüje tartalmaz 78 mesterséges adalékot, azaz „fogásonként” átlagosan hét „E” található az ételsorban. Habár a cég állítása szerint a húspogácsa színtiszta darált marhahús, a zsemle, a sajt és a szószok már közel sem ennyire természetes eredetűek.
A Big Mac-szendvics ezért 18, a sajtburger 17 élelmiszeripari „műanyagot” tartalmazott. Valamiféle adalékot pedig gyakorlatilag az étterem teljes választéka tartalmaz – beleértve a grillezett csirkemellet és a salátákat is.
Egyes szakemberek szerint néhány adalék mellékhatása lehet nehézlégzés és fejfájás. A Big Mac és a sajtburger – a vizsgálat szerint – olyan tartósítószert tartalmaz, amelyről megállapították, hogy súlyosbítja a hiperaktív gyerekek tüneteit, hasonlóan a cég 1250 brit éttermében árusított desszertek és üdítőitalok színezékeihez. Holott a vállalat – éppen az fogyasztóvédők kampányának hatására – azt állította, hogy csökkenti termékeiben az E-számú adalékokat. A napilap tanulmánya ennek éppen az ellenkezőjét látszott bizonyítani: az elmúlt év során a felhasznált adalékok inkább szaporodtak, mint csökkentek.
A közelmúltban a McDonald's elleni számos vád - sokan szinte az elhízás egyik fő okozójaként emlegették – miatt több „egészséges” étel került a kínálatba, mint például a saláta és az ásványvíz; valamint ekkor vezették be a „legfrissebb alapanyagokból készült” szlogent is.
A vállalat brit csoportja nem volt hajlandó nyilatkozni az adalékanyagokról a The Independentnek. A lap tesztje szerint azonban a brit kínálatban csak a gyümölcsös táska, a tea és a nyers répa mentes a hozzáadott anyagoktól. Ellenben a lapkasajt savanyúságot szabályozó anyagot tartalmaz, a bacon(szalonna) aszkorbinsavat és nitrites sót, amelyet máskülönben műtrágyák és robbanóanyagok gyártására használnak.
A Southamptoni Egyetem kutatói szerint bizonyos adalékok hozzájárulhatnak a gyermekek figyelemzavaros tünetegyüttesének súlyosbodásához. Az általuk vizsgált anyagok közül a gyorsétteremlánc az E110-es és E104-es sárga, az E124-es vörös ételszínezékeket, valamint a nátrium-benzoátot (E211) használja.
A McDonald’s közleményében kijelentette, hogy igyekszik megszabadulni a tartósítószerektől, s hogy a southamptoni kutatás vegyszerei közül csak a nátrium-benzoát mutatható ki a burgerekben, az is kizárólag a savanyúságban. Ezenkívül hangsúlyozták, hogy beszállítóikat ösztönzik az adalékanyagok használatának csökkentésére „ahol lehet”.
A cég honlapján biztosítja a fogyasztókat, hogy az új termékek nem tartalmaznak nátrium-benzoátot és színezékeket. A The Independent 2007 szeptemberi első vizsgálata azonban 568 különféle adalékanyagot talált a McDonald”s termékeiben. Októberben pedig ez a szám már 578-ra emelkedett.

hvg.hu

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #29 Dátum: 2008 Január 16, 07:47:16 pm »
Magyarul betegeskedő székely
[ 2008. január 16., 16:59 ]

Hát, édes fiam, a Jóisten nekem áldott egészséget adott, sze` a nyolcvanadik esztendőt a tavaly elrúgtam, de én doktornál eddig sohase vótam, s tőlem a patikusok s a doktorok ülhettek, mert ha rajtam múlott vóna, az összest ki lehetett vóna venni a forgalomból.

Mondta is a tavaly a menyem, hogy apám menjen má` el maga is egy cseppet ehhez a családorvoshoz a rendelőbe, hogy valamit írjon bé a könyvibe, me` ha meg talál halni, semmi betegség nem lesz beléírva, és azt hiszik a faluban, hogy mi tettük el kiedet láb alól.

Há` tényleg gyanús lenne a dolog, mert hála Istennek még bot nélkül járok, s ha egy nap nem kelnék fel az ágyból, s nem látnám el az állatokat ügyesen, ejisze belé is dögölnék a bánatba, s a testem még jobban fájna, még jobban bé vóna rozsdásodva.

Mert tudod, édes fiam, csak addig nehéz, amég megmozdulok. Mert ahogy kinyílik a szemem, már valósággal dob ki az ágy magából. Már rögtön végiggondolom, hogy azt, amit nekem el kell végezni, azt senki helyettem nem végzi el, s az állatok is várnak.

Mert a pajtában nincsen falinaptár, hogy a marhák azon megnézzék, hogy ma éppen miesnap van, vagy vasárnap. Mert tisztába kell tenni őket, etetni, itatni és fejni kell, nem lehet nekik azt mondani, hogy na, ma ne kelljetek fel, mert ma karácsony van.

És ha már felkeltem az ágyból, akkor valahogy a gúnyát is felveszem magamra, igaz édesanyád is segít, mert a zoknimat például ő húzza fel, hiszen tudod, hogy a derekam erősen szokott kínozni, főleg hogyha bolyong az idő, és a forgóim is erősen sajognak.

Na, de édes fiam, nem is lett vóna baj, hogyha tavaly ősszel nem megyek ki éjjelente törökbúzát őrizni az erdő alá, a Török-tagba, de hát te is jól tudod, hogy ezek a csemer vaddisznyók még az eget is kitúrnák, a munkánk kárba veszne, hogyha nem éjjeleznék.

Szóval, ahogy mondám, a törökbúzát őriztem, amikor elkapott egy jó suhogó, s az ott kinn, az erdő alatt rendesen elverte a testemet. S az a baj, hogy nem a vastag posztóujjas vót rajtam, hanem a vékonyabb kabátom, ami átereszté a vizet a hátamra.

Akkó` má` egy kicsit éreztem, hogy mintha megfáztam vóna, de odaálltam a tűz mellé, és próbáltam minél jobban átmelegedni, s a kulacsból is húztam egy nagyot, mielőtt azt a kicsi szalonnát és retket megettem vóna, amit édesanyád csomagolt vót a tarisnyámba.

Na, de édes fiam, ahogy te is láthatád, csak nem hevertem ki eléggé azt a megfázást, mert egész télen köhögtem, mint egy kehes juh, és hiába főzött édesanyád mindenféle teát nekem, csak nem akart ez az átkozott köhögés elmúlni, és bé kellett hozzatok ide.

Van, aki azt mondja, hogy lehet, elhúztam a lábamon egy kisebb fajta tüdőgyulladást, amit most már csak itt, a kórházban lehetne kikúrálni. S én szót is fogadtam nektek, s bé is feküdtem ide, s akkó` most már legalább lesz valami az én könyvembe is béírva.

Na, de fiam, nekem elegem lett ebből a híres vásárhelyi kórházból, a doktorokból és az ápoló személyzetből. Sze` ezek egy árva szót se tudnak magyarul. De én se oláhul.

Fiam, nem adtál elég pénzt nekik, vagy mé` nem engednek má` écce haza innőt?

Csíki Sándor

Megjelenés előtt az Európai Időben.