Szerző Téma: A marosvécsi várat visszakapták mecénás Kemény János utódai.  (Megtekintve 10890 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető vecs

• Junior
  • **
A marosvécsi várat visszakapták mecénás Kemény János utódai.
« Dátum: 2007 április 11, 12:57:03 am »
A Kemény család eltökélt szándéka, hogy amint teret kapnak a tulajdonukba visszakerült marosvécsi várkastélyban, megnyitják annak kapuit a kultúra különböző műfajainak. Ez Szászrégen előnyére is válhat! Ennek a lehetőségnek a kihasználása érdekében, szükség lesz sok ötletre, elképzelésre és lelkes emberre. Reméljük 20-as, 30-as évek szellemisége, mely a marosvécsi várat jellemezte, a közeljövőben ismét visszatérhet. Remélem sok érdeklődő van ezzel a témával kapcsolatosan.
« Utoljára szerkesztve: 2010 Május 30, 10:10:35 pm írta Andy »

Nem elérhető Andy

• Egyed András István
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
  • KVSC 1907
Re: A marosvécs várat visszakapták mecénás Kemény János utódai.
« Válasz #1 Dátum: 2007 április 11, 09:33:14 am »
Nagyon örvendek, hogy ez a téma is felkerült a Fórumba. Személyes véleményem az lenne, hogy a felsőmarosmenti kulturális szervezetek, az SZNT  és az RMDSZ  összefognának és létrehoznának egy  kulturális központot.Ítt gondolok irodalmi, művészeti, népművészeti találkozókra, esetleg egy specifikus étteremre.

Nem elérhető rózsa

• Moderátor
  • Rezidens
  • Simply Irresistible !
« Válasz #2 Dátum: 2007 április 11, 12:18:29 pm »

Dsida Jenő születésének 100 évfordulójan Marosvécsen ,Centenárumi ünnepséget tartanak augusztusban .
Dsida Jenő (1907 május 17 -1938 junius 7)1928–29-ben a Abafáján a báró Huszár családnál volt házitanító.
1929-ben a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Társaság tagja lett, a marosvécsi Helikonon is ebben az évben vett részt először.
Dal , a hatalmas egyetem
Legszentebb titka, lelke vagy!
Jöttem, hogy pár dús percet adj.
S ez minden is . Nincs egyebem!
     Tompa László : Zene

Nem elérhető vmlinuz

• Szűcs Imre
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
    • blog
« Válasz #3 Dátum: 2007 április 11, 01:42:15 pm »
Személyes véleményem az lenne, hogy a felsőmarosmenti kulturális szervezetek, az SZNT  és az RMDSZ  összefognának és létrehoznának egy  kulturális központot.ű
;D :2funny: tod mennyi esély van erre...
vmlinuz blog

réducséré lá minőség!

Nem elérhető vecs

• Junior
  • **
« Válasz #4 Dátum: 2007 április 11, 01:47:20 pm »
Rengeteg információ található Marosvéccsel kapcsolatos témákról a www.kemenyinfo.hu weboldalon !!  Érdemes megtekinteni !
« Utoljára szerkesztve: 2007 április 11, 01:49:32 pm írta vecs »

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #5 Dátum: 2007 április 15, 11:20:30 pm »
Nagyon örvendek, hogy ez a téma is felkerült a Fórumba. Személyes véleményem az lenne, hogy a felsőmarosmenti kulturális szervezetek, az SZNT  és az RMDSZ  összefognának és létrehoznának egy  kulturális központot.Ítt gondolok irodalmi, művészeti, népművészeti találkozókra, esetleg egy specifikus étteremre.

ez attol függ kinek lesz meg a jogi alapja a vár adminisztrálásában.
ha az önkormányzathoz kerül- akkor szia kultura.
ha politikai szervezethez, akkor csak marakodás lenne, hogy ki a nagyobb legény a gáton.

szerintem- politikátol független alapitváy ( hasonlo mint az EMKE- de helyi érdekeltséggel) kellenne kezébe vegye. annál is inkább, mert rekonstrruálni kell,stb, stb probléma, és erre ha jol tudom vannak Unios pályázatok. De , mégegyszer , függ, kinek a kezében van a döntésjog.
isten ments politikusokra rábizni a kulturát.

de amugy az kellenne helyet kapjon amiket felsoroltál.

« Utoljára szerkesztve: 2007 április 15, 11:24:03 pm írta bici »

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
Re: A marosvécsi várat visszakapták mecénás Kemény János utódai.
« Válasz #6 Dátum: 2007 április 16, 07:53:07 am »
A legjobb megoldás:

Böjthe Lídia, a Kemény János Művelődési Társa­ság elnöke,

Nem elérhető vecs

• Junior
  • **
« Válasz #7 Dátum: 2007 április 16, 11:48:16 pm »
Szerintem egy dologban legtöbben egyet értenének. Amennyiben a marosvécsi várat nem igényelték volna vissza az utódok, akkor a jövőben is valamiféle állami intézmény kapott volna helyet benne, és kizárt annak kulturális jellege. Az épület jelenlegi hasznosításának napjai úgy is meg voltak számlálva, az EU normatívák miatt. Így legalább van egy esély, hogy mindnyájunk hasznára és örömére vállhat.

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #8 Dátum: 2007 április 17, 02:07:11 pm »
ok.légyszives akkor váloszolj néhány kérdésemre.
most az a fontos, hogy mit akarnál te, és egy közösség rábolintson, vagy valoban érdekel néhány ötlet. azt hiszem, aki ebben a témában hozzászol, az utobbira vevő.
bocs, ne vedd támadásnak amit most leirtam, mert nem annak szántam. a szándékra vagyok kiváncsi, ami a téma felvetése mögött van. mert, számomra sok  minden homályos. remélem megértesz.

Nem elérhető vecs

• Junior
  • **
« Válasz #9 Dátum: 2007 április 17, 05:20:38 pm »
Hát, semmi olyant nem írtál amit támadásnak kéne vegyek, de a kérdésedre az őszinte válaszom, hogy felvetett téma mögött egyszerűen kíváncsiság és érdeklődés van, hogy mennyire foglalkoztatja a régenieket  Marosvécs témája, mi a véleményük róla, mennyire tekintik a marosvécsi problémákat, saját problémájuknak, illetve milyen elképzeléseik, ötleteik vannak Marosvécs jövőjét illetően. Nekem is van elképzelésem, hogy miként lehetne hasznosítani. (Ezzel kapcsolatosan a “Klub” részben indított szavazatban én már letettem szavazatomat)

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #10 Dátum: 2007 április 18, 08:05:55 am »
Hát, semmi olyant nem írtál amit támadásnak kéne vegyek, de a kérdésedre az őszinte válaszom, hogy felvetett téma mögött egyszerűen kíváncsiság és érdeklődés van, hogy mennyire foglalkoztatja a régenieket  Marosvécs témája, mi a véleményük róla, mennyire tekintik a marosvécsi problémákat, saját problémájuknak, illetve milyen elképzeléseik, ötleteik vannak Marosvécs jövőjét illetően. Nekem is van elképzelésem, hogy miként lehetne hasznosítani. (Ezzel kapcsolatosan a “Klub” részben indított szavazatban én már letettem szavazatomat)

és hidd el, nemcsak a régeniek...
mert tudod mit mondtak?
azt, hogy a vécsi kastély az erdélyi kultura egyik fellegvára.
s ne haddjátok elveszni, jó?

Nem elérhető vecs

• Junior
  • **
« Válasz #11 Dátum: 2007 április 18, 09:48:37 am »
Nekem ez szívem ügye, minden tőlem telhetőt megteszek.

Nem elérhető Andy

• Egyed András István
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
  • KVSC 1907
« Válasz #12 Dátum: 2007 április 18, 10:07:12 am »

Ezért vagyunk mi ennek e témának a kezdeményezői.

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #13 Dátum: 2007 április 18, 10:58:03 am »

Ezért vagyunk mi ennek e témának a kezdeményezői.

és ezért lenne a hasznos a forum, ha véleményünket figyelembe is veszik... :great:

Nem elérhető vecs

• Junior
  • **
« Válasz #14 Dátum: 2007 április 24, 11:32:08 pm »
2007. augusztus 18
MEGHÍVÓ

A  marosvásárhelyi Helikon – Kemény János Alapítvány szeretettel meghívja Önt és kedves családját MAROSVÉCSRE  a Kemény kastély parkjába, 2007. augusztus 18-án 10 órakor kezdődő Dsida Jenő Centenáriumi ünnepségre.

Program:
-   Elnöki megnyitó
-   Marosvécs polgármesterének köszöntője
-   Lelkészi áhitat
-   100 éve született Dsiad Jenő  – ünnepi megemlékezés
-   Koszorúzás a Helikon asztalnál
Fellépnek: Dévai Nagy Kamilla budapesti előadóművész és diákjai;
                  Verseiket elmondják a Dsida Jenő versmondó verseny díjazottjai.

Mindenkit szeretettel várnak!!!
« Utoljára szerkesztve: 2007 április 24, 11:34:22 pm írta vecs »