Ahogy megigertem.
A szerzok, Adrian Desmond meg James Moore remelik, hogy nemcsak az elsok lesznek, de a legtobb vitat is a Sacred Cause valtja majd ki, mivel szerintuk az evolucio elmeletenek megalkotasaban nem csupan a tudomanyos elhivatottsag, hanem Darwin humanizmusa is komoly szerepet jatszott. "Kellett legyen valami oka annak, hogy az evolucio egyseges csaladfajanak ideajaval allt elo akkor, amikor ennek semmifele elozmenye nem volt a korszak zoologiatudomanyaban.
Ez pedig a rabszolgaellenesseg." - mondta Desmond a Reuters hirugynoksegnek adott interjujaban. "Senki nem vonja ketsegbe, hogy a galapagosi megfigyelesek, a poszatak, a foldilajharok, oriasteknosok abszolut meghatarozoak voltak nezeteinek kialakitasaban. De eszre kell vennunk egy sor mas fontos elvet is. Akkoriban minden hajo fedelzeten legalabb egy termeszettudos utazott - miert nem jutott egyikuknek se eszebe a termeszetes kivalasztodas elmelete, hiszen mindannyiuk tapasztalata ugyanaz volt?" - tette hozza. A szerzo igyekszik leszogezni: a konyv nem csupaszitja le a problemat az " ellene vagyok a rabszolgasagnak, tehat evolucionista vagyok" semajaig, mindossze bizonyitani akartak, hogy szukseges volt Darwinnak valamifele "testverisegben" hinni ahhoz, hogy a kovetkezteteseit levonhassa. A szerzoparosnak ez a masodik kotete a nagy angol tudosrol. 18 eve Darwin-eletrajzuk hatalmas sikert aratott. Szerintuk fontos az az aspektus,amellyel
konyvuk foglalkozik, megmutatja, hogy Darwint emberi vagyak es erzelmek vezettek, es ezaltal uj megvilagitasba helyezik azt a tant, amelyet manapsag oly sokan
tamadnak erkolcsrombolo mivolta miatt. Munkajukhoz hatalmas mennyisegu korabeli levelezest es mas archiv anyagokat rostaltak at, valamint a korszak rasszista irodalmat. A rabszolgasagrol Darwinnak elso kezbol szarmazo informacioi lehettek a Beagle hajon, amelyen utazott. Latta a huvelyszoritokat, a vereseket, hallotta,
amint a felugyelok eladni keszultek a rabszolgak gyermekeit.
"Az utazast kovetoen honapokon belul eloallt a termeszetes kivalasztodas elmeletevel " - mondta Desmond. Moore szerint mig szamos tudos a politikat es a moralt a kutatast "beszennyezo" faktornak tekinti, addig Darwin peldaja annak,aki sikeresen osszekapcsolta a kettot. (mti)