Szerző Téma: IRODALOM  (Megtekintve 4123 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
IRODALOM
« Dátum: 2008 Május 20, 05:03:45 pm »
Kortárs irók müveiből részletek.

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
Re: IRODALOM
« Válasz #1 Dátum: 2008 Május 20, 05:07:35 pm »
Asszony, akiből hajléktalan lett
P. Szabó Mária - 2008.05.20 08:11

Az asszony, aki most lépett ki a Bíróság kapuján, lehetett úgy negyvenéves. Külseje teljesen átlagos. Szőkére festett haj, ballonkabát, magas sarkú cipő. Ideges kotorászás után kapta elő cigarettáját. Úgy szívta le az első slukkot, mint a kiéhezett kutya az első falatot, szinte hörpintve. Láthatóan nem tudta merre tovább. Hirtelen a sarkon meglátott valakit. Gyors léptekkel indult hozzá....

....A Nap már leszállt, amikor kilépett az utcára. Most nem gondolkodott, merre induljon, hisz teljesen mindegy volt. Nem tudott még a helyzetnek megfelelően gondolkodni. Pár nap múlva már tudta. Saját helye volt egy VIII. Kerületi bérház pinceablak mélyedésében. De most még csak ment előre. Ahogy leszállt az este, egyre hűvösebb lett. Nem látott semmit, már a szatyor súlyát sem érezte, csak gyalogolt tovább, addig, amíg össze nem rogytak a lábai. Éppen egy kuka mellett, stílszerűen. Ahogy teltek a napok, egyre tapasztaltabb lett, tudta, hogy a kukák kincseket rejtenek. Csak neki kell előbb odaérni. De itt még nem tartott. Amikor reggel feleszmélt, eszébe jutott, hogy munkát kellene keresnie, de rögtön el is hessegette a gondolatot. Így, gyűrött ruhában ezt nem lehet. Majd hazamegy, rendbe teszi magát, és úgy. Éhes nem volt, de érezte, újra erőt kell gyűjtenie. Irány a kisbolt! A féldecit már gyakorlottan kérte, de most megtoldotta egy üvegsörrel. Ezzel eltelt az idő délig. Akkor már kóválygott az éhségtől. Az ereje éppen egy nyolcadik kerületi bérház pinceablakánál hagyta el....

....Az, amit ez a találkozás tartósan felidézett benne, a szex volt. Hirtelen mozgásba lendültek a hormonjai, bizseregni kezdett a lába köze. Este azután összeszedett egy pasast, aki a kuka mellett próbálta megdugni, de olyan tehetetlen volt, amilyen részeg. Így csak a keze matatott, néha-néha eltalálva a célt. Ez is jól esett, de másnap új pasas után nézett. Jó kötésű, torzonborz alak volt a következő. Ez már a farkával is tudott valamit kezdeni. És ettől kezdve igyekezett minden estére valakit becserkészni. Lassan híre ment a hajléktalanok között. Új nevet is adtak neki. Nagy melléről nevezték el Bögyös Macának.

teljes irás :
http://expres.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=45236

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #2 Dátum: 2008 Június 20, 05:49:19 pm »
Kutya – macska barátság

Vajon tudjátok-e, hogy miért haragszik egymásra a kutya és a macska?

Ezt a történetet én is a drága, jó nagypapámtól hallottam, és most tovább adom nektek, hogy majd egyszer ti is elmeséljétek valakinek.

Nagyon, nagyon régen a kutya és a macska igen jó barátok voltak. Állandóan együtt lófráltak, múlatták a napot. Olyanok voltak, mint két jó testvér.

Tudom, most azt mondjátok, a két állat egy nagy velős csonton kapott össze. Ezt a mesét én is hallottam, de higgyétek el, nem ez az igazi oka a haragjuknak. Talán volt ilyen kutya és macska is, de amiről a drága, jó nagypapám mesélt sokkal érdekesebb.

teljes mese : http://meseorszag.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=47123

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #3 Dátum: 2008 Október 12, 11:26:04 am »
Mi a vér többes száma ? +18
Bici - 2008.10.12 08:09

....
- Vétkeztem atyám. Vezeklem. De a szentkép meg van fakulva. Semmi se látszik. Feleségem arcát láttam.
- Jól van fiam, bűnöd megbocsáttatik, mert ember vagy és igy eleve bűnös is. Vedd az üzemanyag tartályaidat, mert látod, amott a hóbuckán túl egy benzinkút van.

....

-Mi a vér többess száma ? Vérek ? Ennek a szónak nincs többes száma. Még a vámpirok birodalmában sem. Régóta nem érdekelnek a barbár megoldások. Az önzőségek , a hisztik.Felnőttem. De értsd meg. Kaput kell nyitni. A szenvedély kapuját. Először a tiédet, aztán a társadét. Néha lelkiismeret furdalásod van néhány cselekedetedért, amik emberiek. De a kapu nyitása a legfontosabb. Aztán beléphetsz. A többi már a te dolgod, hogyan sáfárkodsz azzal amit kapsz. Mennyország vagy pokol. Mert : mi a vér többes száma ?

http://www.expres.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=54922

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #4 Dátum: 2008 Október 20, 05:01:26 am »

Magyar sztárja is volt a frankfurti könyvvásárnak

Dragomán György A fehér király című regényét Németország egyik legtekintélyesebb kiadója jelentette meg.

A fiatal magyar író, Dragomán György volt az egyik legnagyobb sztár a frankfurti nemzetközi könyvvásáron, amely a jubileumhoz méltóan rendkívül sikeres volt. Előre tört Kína, az elektronikus könyvek áttörése viszont nem várható. Így összegezhetők a hét végén zárult vásárral kapcsolatos magyar vélemények.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az MTI-nek adott vasárnapi nyilatkozatában a könyvvásár sikere kapcsán azt emelte ki: a világ legnagyobb könyves seregszemléje immár leírhatatlan nemzetközi és német kulturális presztízzsel rendelkezik. "Óriási volt a felhajtás", ami megnyilvánult abban is, hogy a szakmai napokkal szemben ezúttal a nagyközönségnek fenntartott, nyilvános napok a korábbinál nagyobb súlyt kaptak.

Mindez a magyar részvételt is befolyásolta. Az MKKE ugyanis elsősorban a közönségnapokra tervezte a magyar bemutatkozást, a különböző könyvbemutatókat és találkozókat, s az igazgató szerint ezeken jóval többen vettek részt, mint tavaly. Az idei magyar sztár mindenképp Dragomán György volt. A fiatal magyar író könyvét, a Fehér Királyt az elmúlt másfél évben több mint húsz nyelvre fordították le, s Németországban nem sokkal a könyvvásár előtt jelent meg. Ráadásul annak a Suhrkamp kiadónak a gondozásában, amelyik Németország egyik legtekintélyesebb kiadójának számít, s hosszú idő óta Kertész Imre kiadója.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a magyar irodalom immár tíz éve az érdeklődés csúcsán van Németországban. Nincs olyan jelentős német irodalmi díj, amelyet magyar író nem kapott volna meg, s az itt élő Kertész Imre irodalmi Nobel-díja is erre az időszakra esett - jelentette ki az MKKE vezetője, aki "lenyűgöző" számokat is idézett: Németországban az elmúlt húsz évben 65 magyar szerzőnek jelent meg könyve, köztük egyeseknek nyolc-tíz is. S nem kevesebb, mint 54 irodalmi antológia magyar szerzőket mutatott be.

"Káprázatos volt az, amit a németek a magyar irodalomból átvettek" - vélte Zentai Péter László. "Ennél tovább már aligha terjeszkedhetünk" - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy "nagyjaink után a németek már a fiataljainkat is felfedezték." S akiket a németek felfedeztek, azokra már a világ is odafigyel - jelentette ki az igazgató, aki szerint a magyar kulturális diplomáciának az elmúlt időszakban még jobban ki kellett volna használnia ezt az érdeklődést, amihez komolyabb fordítástámogatásra lett volna szükség.

Az idei könyvvásár török vendégországi szereplésével kapcsolatban elsősorban annak politikai jelentőségét emelte ki, emlékeztetve arra, hogy nagyszámú török lakosság él Németországban. A török irodalmi bemutatkozást ugyanakkor "kissé unalmasnak" nevezte. A 2006-os irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, Orhan Pamuk viszont nagyon jól szerepelt - fűzte hozzá az igazgató.

Bámulatosnak tartotta ugyanakkor az MKKE vezetője a kínai előretörést. A kínai jelenlét évről-évre erősödik Frankfurtban - jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy 2009-ben Kína lesz a könyvvásár díszvendége. Ha nem is "kínai léptékkel", de ugyanez vonatkozik Indiára is.

A vasárnap este záruló könyvvásár egyik fő jellegzetességének nevezte Zentai Péter László az elektronikus könyvkiadás újabb előretörését. Az elektronikus könyvek - elsősorban a hangoskönyvek - a bemutatásra került könyvek több mint húsz százalékát tették ki. A hangoskönyvek mellett a másik sztár a digitális könyvolvasó volt, Frankfurtban ezeknek legújabb generációi kerültek bemutatásra. Mindenesetre úgy vélte: nem lehet elég nagy képernyőt gyártani ahhoz, hogy a szöveg élvezhető legyen, s regényt - például Günter Grasst - kevesen szeretnek hosszú ideig képernyőn olvasni. "Az e-book nem fog áttörni" - vélekedett az igazgató.

Szomorú és fájdalmas tanulságként említette Zentai Péter László ugyanakkor, hogy miközben Isztambul - amely a németországi Essennel, továbbá Péccsel együtt - 2010-ben Európa kulturális fővárosa lesz - a kulturális fővárosi szereplésének a könyvvásáron rendkívül nagy reklámot csapott, Pécs ugyanakkor Frankfurtban mintha nem is létezett volna.

Schneider Márta, a kulturális minisztérium szakállamtitkára a frankfurti könyvvásárral kapcsolatban az MTI-nek elsősorban a jelenlét fontosságát emelte ki. Az államtitkár szerint ezt jelzi, hogy néhány nagyobb magyar kiadó a jövőre vonatkozóan már önálló stand felállításán is gondolkodik.

A magyar irodalom számára rendkívül fontos Frankfurt - mutatott rá Schneider Márta, aki szintén úgy vélte, hogy idén Dragomán György volt a reflektorfényben. "Számomra ezen kívül nagyon érdekes és fontos volt Dalos György szereplése" - jelentette ki, emlékeztetve: Dalos György az elmúlt több mint egy évtizedet annak szentelte, hogy a magyar írókat, a magyar irodalmat és kultúrát bemutassa és népszerűsítse egész Németországban. Ez alkalommal nem ő kérdezett, hanem őt kérdeztek, azaz "életműve" okán volt a frankfurti könyvvásár egyik fő vendége - tette hozzá az államtitkár, aki természetesen örült annak is, hogy Földényi F. László esszéi és kritikái szintén nagy sikert arattak. (hirado.hu)

Egyszer azt gondoltam , hogy tevedtem de akkor kivetelesen nem volt igazam...

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #5 Dátum: 2008 Október 20, 05:02:32 am »

Forma-1 / Lewis Hamilton győzött a Kínai Nagydíjon

Lewis Hamilton, a McLaren-Mercedes brit pilótája nyert a Forma-1-es világbajnokság idei 17. - utolsó előtti - futamán, a vasárnapi Kínai Nagydíjon, Sanghajban.

A második helyet a ferraris brazil Felipe Massa, a harmadikat csapattársa, a finn Kimi Raikkönen szerezte meg. (ma.hu, az MTI jelentése alapján)

Nem elérhető Andy

• Egyed András István
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
  • KVSC 1907
« Válasz #6 Dátum: 2008 Október 20, 09:19:05 am »
Hamilton az nem egy író? És színdarabokat írt?

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #7 Dátum: 2008 Október 20, 12:29:14 pm »
Forma 1-es pilóta iró.
A főműve: Hogyan nyerjünk vb-t 2008-ban...

Előkészületben : MekkLóri kulissza titkai.

:2funny:

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #8 Dátum: 2008 Október 20, 05:44:42 pm »
Hamilton az nem egy író? És színdarabokat írt?

MRRRRRRRRRRRRRRRRR    :P

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #9 Dátum: 2008 November 20, 09:22:57 pm »
Vers

Bíztató
Makacs - 2008.11.19 11:45

Pusztán a gondolat ereje is lehet erőt adó.

Hidd el azt ,mi kézzel fogható.
A többi ábránd,képzelet és remény.
A szó mi éget s néha fáj...
De túl a csalfa képeken
Keresni kell a csend titkait.
Mert megfeszülsz,
Kínt kínra halmoz a képzelet,
S ha létezel,
Mint jómagam,
A létezésünk puszta percei,
Ajándék,játék,
Szeretet.

Kit érdekelnek a csalfa,
Goromba cselszövők?

Vagy s vagyok....

Az érintés hiánya pótolható,
Ha van benned lelkiismeret..
S mert szeretlek
Hiszek.....
Vagy!
Vagyunk!

Pusztán a gondolat ereje is lehet
erőt adó.

Nem elérhető pancho

• Veterán
« Válasz #10 Dátum: 2008 December 26, 08:59:24 pm »
Volna egy kerdesem , ha nem tudja valaki mi lett Andre Cognat-tal , Antekume, avagy egy masik elet cimu konyvet irta.
El e meg? esetleg egy eletrajzot... netten kerestem de csak franciaul van....

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #11 Dátum: 2008 December 29, 07:31:46 pm »
Kétségbe vonták a Twist Olivér hitelességét
 Péntek, 2008. december 19., 14.29
Angol történészek dokumentumok alapján azt állítják, hogy tévedés, amit Charles Dickens híres regényében írt, vagyis az, hogy főhőse, Twist Olivér éhezett a szegényházban, ahol felcseperedett.

A szakemberek szerint az 1830-as években az angol szegényházakban elegendő zabkását adtak, és kenyeret is adtak hozzá, sőt, marha- és borjúhús is rendszeresen volt, igaz, hogy nem bőségesen, de elegendő mértékben ahhoz, hogy egy kilencéves gyerek, mint Twist Olivér, egészségesen éljen, kivéve esetleg akkor, ha túl aktív volt. Ezzel szemben Charles Dickens arról írt, hogy főhőse éhezett, mert mindig nyomorúságosan kevés zabkását tettek eléje a szegényházban, Londontól északra. Az elemzésről írt tanulmány a British Medical Journalban jelent meg. (Reuters) 

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
Székely buletin
« Válasz #12 Dátum: 2009 Január 06, 06:30:07 pm »
A székely buletin
[ 2008. december 31., 14:59 ]

Balázs Anti, ismertebb nevén a Bajuszkirály meséli, hogy valami vőfélykedésre kihívták a Dunán-túlra, s részt vett egy csíki orvos által faragott kopjafa avatáson is.

A cserefa gyökerét elég nagy átmérővel kivette a földből, a törzset kopjafa magasságban elvágta s ebből faragott egy millecentenáriumi emlékoszlopot. A gyökereket betonba foglalták, s úgy néz ki az egész, mintha onnan nőtt volna ki a kopja.

- Gyere – mondták a barátaim, a Székely Kör tagjai, s a helyi lap szerkesztői -, Komló bányásztelepülés, tele van székellyel, s valami összejövetelük van.

Elmentem. Becsődültünk az ötszáz férőhelyes bányászklubba. Mi, a jámborlelkű székelyek tömege. Tisztességesen megtelt a félezer embert is befogadó terem. Minden székely volt, meglepetésemre székelyruhás lányok és legények szolgáltak fel. Kürtőskalácsot s köményes pálinkát. Egészen otthonosan éreztem magamat. Mások is.

A méltóságosabbb személyek között ültem, s egy adott pillanatban el kezdtek ösztökélni, hogy egyedül te vagy ebben a teremben, aki most jöttél Székelyföldről, s mondjál valamit ezeknek a hazulról elcsángált székelyeknek.

Én tudok mondani ötszáz embernek is, azzal nincs baj, gondoltam magamban, de így, kapásból, hírtelen? Mi legyen a ravaszság abban, amit mondok, mert anélkül nincs értelme.

- Rendben, fiúk, - mondom hangosan, s kiléptem az ötszáz ember elé. Volt mikrofon s minden a nyavalya. Zajongtak, beszélgettek.

Elnézést kértem azoktól, akiket esetleg untatnék, amíg itt a mikrofon előtt zelegorkodom, de én vagyok az egyedüli, aki éppen most, frissében jöttem Székelyföldről, s máris becseppentem ebbe a kedves társaságba. Nemsokára vissza is fogok menni. Az itteni barátaim kértek, hogy mondanék valamit ennek a nagyszámú, tisztes közösségnek. Hát megpróbálom. De nem készültem, s emiatt kölcsön kell kérnem Kányádi Sándor egyik költeményét. A verset gyermekeknek írta, de a felnőttek is okulhatnak belőle.

És mondtam a verset:

Kányádi Sándor: Elszálltak.

Fölszálltak a csókák, / elszálltak a varjak, / az öreg toronyról / hét határba tartnak. // Egy, csak egy maradt itt, / az az egy is hallgat, / sütheti a nap és, / verheti a harmat // El nem mozdul, mintha / odafagyott volna, / azt se tudjuk, vajon / varjú-e vagy csóka? // Hiába vallatják / a verebek- hallgat, / némán ül hírnöke / annyi zivatarnak. //Noszogatják, küldik: / hussanj te is, menj ki / zsíros barázdából / eleséget szedni. // Megszólalt harmadnap, / de csak annyit mondott: / csiricsári népre / nem hagyom a tornyot.

Hírtelen olyan csend lett a teremben, amilyent csak ötszáz ember tud összehallgatni.

- Ennyi lett volna a mondanivalóm – toldottam hozzá a vershez.

Óriási tapsvihar keletkezett. Megköszöntem, s elmondtam, hogy az itteni székelyekben is van azért lélek, nem felejtették el, hogy ők kik... Vagy, kit tudhatja, Lehet, hogy a teremben csak egy-kettő, ha akad.

Erre felháborodtak: Székelyek vagyunk!

- Az-e? - kérdeztem. - Én ezt kétleném. S ha ezzel nem zavarnék, le is tudnám vizsgáztatni önöket, hogy van-e itt székely.

Úgy néztek rám, mint, aki meghibbant.

- Na, mi az a vizsga? – kiáltott valaki.

Belenyúltam a zsebembe, s elévettem ezt a bicskát. Akkor még nem volt így elfenve az éle. Ez tíz esztendővel ezelőtt volt. Kinyitottam a bicskát, s felmutattam: tetszenek-e látni?

- Igen.

Szarvasagancs nyelű bicska. Székely személyazonossági. Akinek ilyen, vagy ehhez hasonló van a zsebében, jöjjön, s tegye ide az enyém mellé!

És jött egyetlen egy ember, egy idős bácsi. S azt mondta: nekem van, de nem merem idetenni, mert az enyém csak egy békanyúzó szerszám a magáé mellett.

Odatettem a bácsi bicskáját az enyém mellé.

- Na – mondom – akkor a vizsgát megtartottuk.

Becsuktam a bicskát, s visszamentem a főasztalhoz.

- Na – azt mondják – te jól megcsesztél minket ezzel a Kányádi verssel. De még jobban a bicskával.

Rögtön rendeltek egy rakás bicskát, vittem is, nem tudom hányat.

Rég volt. Most tíz éve.

Sylvester Lajos, Háromszék

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #13 Dátum: 2009 Február 06, 08:33:37 pm »
Fülig Jimmy levele
Igen tisztelt kiráj úr, kedves mamája és T. neje őfelsége! Mai nappal keltfent levelét vettem és kibontám.

„Kelt mint itt Szanfranciszkóban uralkodásunk elmúltával magamkezűleg.
Igen tisztelt kiráj úr, kedves mamája és T. neje őfelsége! Mai nappal keltfent levelét vettem és kibontám.
Ezennel felelek tisztelettel értesíteni!

Szíves mekhívására, hogy udvarára telepeggyek nyugodt életre, amit Felség gondtalanít, van szerencsém őszinte sajnálattal. Mer ott nekem nagy strapa a tétlenség. Én városi lakós vagyok, ha nem is bejelentett, ami csak egy üres formalinság. De városi lakos nehezen szokja a vidéket. És egy sziget, akármilyen kicsiny, mégiscsak királyi udvar, tehát nem a nagyvilág.

Pedig szívesen emlékszem vissza uralkodásom naccerű idejére, amej felvirágzásba hoszta a országot... És asz sem lepne meg, ha Almirában megöregítenék fénykoromat és a főt téren szobrommal találkoznék sétálva. Mer a nép bezárt engem a szívébe, és jó, hogy mégsem kell zacskót ragasztani, amint egyéb bezárás esetén ez fentforog.

Voltam Szingapurban is a klubbokban. Már nem az, ami volt. Vanek lebukott egy lopásból kifolyó rajtaérésből. Azt hiszem jól esne neki, ha felséged írna egy pár sort. Hadd lássa a Vanek, hogy felséged nem felejti el barátait, ha aszok bajba jutnak. Buszkó Mocsink mondta, irjam mek; hogy felséged, ha van miből, megadhatná neki a két és fél dollárt, amit felsékedért Tulipánt nevű közös barátunknak visszafizetett. Mert egy uralkodó nem csinálhat adósságot. Eszt ő monja. Mi uralkodók tudjuk, hogy ez nem igaz. De mikor ült ez a Mócsink egy trónon? (...)”

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #14 Dátum: 2009 Február 06, 08:54:45 pm »
Ez idézet kapcsán...

Rejtő Jenőnek milyen álnevei (irodalmi nevei )voltak ?