Szerző Téma: Sertésinfluenza  (Megtekintve 3440 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
Sertésinfluenza
« Dátum: 2009 április 30, 09:44:11 am »
„A húsban nincs vírus, vedd, mert eheted nyugodtan!”

Sertésinfluenza ide vagy oda: semmi okuk a háziasszonyoknak, hogy lemondjanak a sertéshús és húskészítmények fogyasztásáról.

A sertéshús nem fertőz. Ezt tudnia kell a lakosságnak, ahogy azt is, hogy semmiféle más élelmiszerrel nem terjed az influenza vírus. Az úgynevezett cseppfertőzéssel kerül egyik emberről a másikra. Vagyis, semmi oka nincs a háziasszonyoknak arra, hogy lemondjanak a sertéshús és húskészítmények fogyasztásáról – szögezi le közleményében a Magyar Agrárkamara – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Semmi kockázatot nem vállal, aki magyar sertéshúst vásárol a boltban. Egyrészt azért, mert ez az új influenza vírus Magyarországon még nem jelent meg, másrészt, ha megjelenne is, akkor sem fertőzne a húsok fogyasztásán keresztül. A vírus csak cseppfertőzéssel, belélegezve terjed, fertőz.

Magyarország sertéstelepeit szigorúan ellenőrzik a helyi és hatósági állatorvosok. Nem csak most, hanem a járványmentes hétköznapokban is. A nagyüzemi telepek saját érdeke, hogy szigorú állategészségügyi intézkedések mellett működjenek a hétköznapokon is: akad néhány állatbetegség, melytől mentesnek kell maradniuk. Ilyen például az Aujeszky-féle betegség, az orbánc, a sertéspestis stb. Tehát nem csak most, hanem a mindennapokban is szigorú szabályok mellett dolgoznak. A kisebb létszámú sertésállományt tartók hasonló módon járnak el. Ennek köszönhető, hogy az országban évek óta nem fordult elő – az állatokra veszélyes – komolyabb járvány. Vagyis az állategészségügyi helyzet alapvetően jó az országban.

Nem lekicsinyítve a mexikói eseményeket, illetve azt a tényt, hogy a Föld számos országában egyre több megbetegedést regisztrálnak a szakemberek, le kell szögezni, hogy a szóban forgó vírus, már nem a sertésinfluenza vírusa! Ez a törzs egy új vírusnak tekinthető, mely elegyíti genetikai állományában az emberi, a madár és a sertés influenza vírusának örökítő anyagait. Tehát nem a sertés hordozza és terjeszti már e kórokozót, hanem maga az ember. Többek között ezért sem kell tartani a húsfogyasztástól – szögezi le a Magyar Agrárkamara közleménye.

A gazdasági válságban nem szabad megengedni, hogy minden tudományos és gyakorlati tapasztalatot, alapot nélkülöző hiedelmeknek felüljenek a fogyasztók. Ugyanis ezzel még nehezebb helyzetbe taszítják a hazai mezőgazdaságot és élelmiszeripart, jelesül a sertéstartókat és a húsfeldolgozókat. Amennyiben a hisztérikus, de nem megalapozott híreknek felülnek és visszaesik a magyarországi húsfogyasztás, úgy termelők és feldolgozók ezreit, illetve tucatjait tehetik tönkre, magyar munkahelyek tízezreit veszélyeztethetik. Mindezzel több tízmilliárd forintnyi kárt okozva az országnak.

Ezért a Magyar Agrárkamara szakértői arra kérik a magyar fogyasztókat, hogy ne pánikoljanak, higgyenek az egészségügy, állategészségügyi és élelmiszer-gazdasági szakembereknek, s ne mondjanak le a sertéshús és húskészítmények vásárlásáról.

OBJEKTÍV Hírügynökség
Egyszer azt gondoltam , hogy tevedtem de akkor kivetelesen nem volt igazam...

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
Re: Sertésinfluenza
« Válasz #1 Dátum: 2009 április 30, 01:44:43 pm »
Nem tudni, honnan jött és mivé fejlődik a H1N1
2009. Április 30. csütörtök, 08:02

Nagy erőkkel folyik a munka az ellenszeren
A WHO szerdai sajtóértekezletén Genfben felszólította a Világbankot, a világ gyógyszeripari óriásait, hogy mindent tegyenek meg az ellenlépések érdekében a pandémia megállítására.

Hétfőn rendelték el a 4-es fokozatot az egész világon, és szerdán már az ötöset, a hatos skálán. Erre hivatalosan akkor kerülhet sor, ha legalább két országban egybefüggő fertőzési góc alakul ki. Ez jelenleg az USA-ban és Mexicóban teljesült.

Az egyszerű polgár számára ez azt jelenti, hogy nem tervez utazást a járvány sújtotta országokba, és minden eddiginél jobban ügyel a higiénia szabályainak megtartására. Csütörtökön az EU 27 tagországán egészségügyi miniszterei Luxemburgban válságtanácskozásra gyűlnek össze, ahol többek között döntés várható utazási korlátozások bevezetéséről.

Az EU területén eddig 20 fertőzéses esetet regisztráltak. A legtöbb igazolt fertőzés az USA-ban van, 51, míg Mexicóban a 159 haláleset, illetve a 2600 gyanú ellenére az igazolt vírus-fertőzöttek száma csak 26, amik lehet a gyengébb laboratóriumi háttér következménye is. Németországban legalább 3, Ausztriában két esetről tudnak.

A sertésinfluenza vírust egyelőre csak sertésekben nem sikerült kimutatni. Így minden bizonnyal a háziállatoknak semmi közük a járványhoz. Az új vírus, a H1N1, ami talpra ugrasztotta a világ egészségügyeseit, négy alkotóeleméből kettő a sertésvírusra, egy-egy a marárinfluenzára és az egyszerű emberi influenzára vezethető vissza.

Eddig csak emberben találták meg. Nagy a valószínűsége, hogy a nem tudni honnan érkezett kórokozó az emberről terjed az emberre, és nem sertésről. A legnyugtalanítóbb, hogy a pontos ellenszere sincs még meg. Gyógyítani csak a vírusok ellen általánosan használt szerekkel próbálják.

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #2 Dátum: 2009 május 01, 06:33:10 am »
na en mar kivancsi vagyok lessz ebbol valami alig van par aldozat eddig...

:hanyas:

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #3 Dátum: 2009 május 01, 09:05:38 am »
valamelyik Unios nagybácsi azt mondta : biztosan hogy lesznek áldozatok, csak nem tudják mennyi...és Europa fel van készülve.

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #4 Dátum: 2009 május 01, 07:15:35 pm »
en szeretem a szamokat...
normalis gripaban tobben halnak meg mind sertesinfluenzaban...

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #5 Dátum: 2009 május 01, 11:17:40 pm »
te Lóri... tudja a fene...azért nem árt az elővigyázatosság...ha lehet ilyesmiről beszélni

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #6 Dátum: 2009 május 02, 12:56:55 am »
te Lóri... tudja a fene...azért nem árt az elővigyázatosság...ha lehet ilyesmiről beszélni
hat az nem art...
de en eddig id mostam kezet s nem engedtem senkit hogy lekopjon...   :2funny: :buck2:

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #7 Dátum: 2009 május 02, 01:34:42 am »

Egységesebben kíván fellépni az EU az új influenzavírus ellen

Az eddiginél is szorosabb együttműködésben igyekeznek szembenézni az Európai Unió tagországai az amerikai kontinensen feltűnt új influenzavírus jelentette fenyegetéssel, ugyanakkor továbbra is érvényes az, hogy az egészségügyi kockázatokkal szembeni felkészülés és védekezés nemzet illetékességi körbe tartozik - mutattak rá az egészségügyi miniszterek csütörtöki találkozójukon.

A rendkívüli luxemburgi ülés után kiadott közös közlemény szerint az unió és tagállamai eddig gyorsan és jól reagáltak az új vírus megjelenésére.

Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos és Daniela Filipová, az elnöklő cseh egészségügyi miniszter azt is bejelentették, hogy együttműködik az unió a gyógyszeriparral is a kórokozó elleni szerek kifejlesztése érdekében. Vasziliu szerint "nagyon valószínű a járvány kitörése, de ez még nem jelenti azt, hogy halálos kimenetelű lesz".

A Mexikóba tartó repülőjáratok uniós körű felfüggesztéséről nem döntöttek, de jelezték, hogy az egyes tagállamok nemzeti hatáskörben hozhatnak ilyen értelmű határozatot. (MTI)

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #8 Dátum: 2009 május 03, 02:27:45 am »

Sertésinfluenza - beijedtek Marosvásárhelyen!

Egyelőre fölöslegesnek bizonyult a hatósági riadó, nem volt vírushordozó az az utas, aki Spanyolországból érkezett repülővel.

A légikikötő igazgatója (fotó) szerint mindenkire vonatkoznak az újonnan életbe lépett elővigyázatossági intézkedések. Egy kormányzati jelentés szerint ha a betegség eléri Romániát, az ország lakosságának egyharmada megbetegszik.

Fölöslegesnek bizonyult a hatósági riadó, miután egy Spanyolországból repülőgéppel Marosvásárhelyre érkezett nő azt nyilatkozta a péntekről szombatra virradó éjszaka: elképzelhető, hogy kontaktusba került egy személlyel, akiről kiderült, hogy a H1N1 vírussal fertőződött. Az utast azonnal megvizsgálták, és kiderült, egészséges.

„Még a belépés előtt megtörténik az ellenőrzés. Az utasok tájékoztatót kapnak a betegségről, ugyanakkor kérjük őket, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelynek alapján megállapítható, hogy lehetséges vírusgazdák-e. Egyelőre még nem merült fel a gyanú senkivel kapcsolatosan” – mondta a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér igazgatója, Runcan Petru Ştefan.

A repülővel azokból az országokból érkező utasokat, ahol már megjelent a sertésinfluenza (vagy új influenza), nyilatkozattételre kérik a hatóságok. Azaz hogy nincs lázuk, nem köhögnek, nem éreznek ízületi vagy izomfájdalmat. A hölgy, aki miatt riadót fújtak, azt írta a kérdőívbe, hogy lehetséges, hogy kapcsolatba került egy beteg emberrel.

A hatóságok szerint nem túlzott az általános készenlét: ha Romániát is elérné a H1N1, becslések szerint az ország egyharmada megbetegedne, és a lakosság 3%-a életét vesztené, miután mindössze 40 ezer adag influenzaellenes szérum áll rendelkezésre. A Mediafax hírügynökség által idézett kormányzati jelentés szerint a munkaképes lakosság kb. 20-50 százaléka 24 óra alatt elkapná a betegséget.

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #9 Dátum: 2009 május 03, 08:51:05 am »
szent habakukk !

micsoda prognozis , basszus ...
ez már pánik keltés gyanúja.

tehát ez számokba leforditva : kb 6 és fél millió ember betegedne meg, 200 ezer halottal .

Ami szerintem képtelenség...

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #10 Dátum: 2009 május 03, 03:56:49 pm »
szent habakukk !

micsoda prognozis , basszus ...
ez már pánik keltés gyanúja.

tehát ez számokba leforditva : kb 6 és fél millió ember betegedne meg, 200 ezer halottal .

Ami szerintem képtelenség...
miert ?

Nem elérhető vmlinuz

• Szűcs Imre
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
    • blog
« Válasz #11 Dátum: 2009 május 08, 11:47:28 am »
Wiki a disznógripáról: http://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_outbreak

Aszondjahogy: "Worldwide the common human H1N1 influenza virus affects millions of people every year, according to WHO officials, and "these annual epidemics result in about three to five million cases of severe illness, and about 250,000 to 500,000 deaths" annually"
Tehát a standard influenza vagy gripa 250-500.000 halált okoz évente.

Más érdekesség: "Officials from the U.N.'s World Health Organization (WHO), based in Switzerland, and the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in the U.S., were expressing serious concern about the flu outbreak, worried that it might become a worldwide flu pandemic.[41] At the same time, however, many scientists were reaching a consensus that the "epidemic" which until May 6 has had fewer than 31 deaths confirmed worldwide, was so far relatively "extremely mild" and believed that it could be less fatal than previous pandemics."

Ezek teszik magukat vagy nagyon nem tudnak semmit:
"The CDC does not fully understand why the U.S. cases' symptoms were primarily mild while the Mexican cases had led to multiple deaths."
Tehát Mexikóban kidőlnek tőle az emberek, az Egyesült Államokban meg nem. Há hogy?

De a lényeg itt van: "The previously recommended influenza vaccines for the southern and northern hemispheres, including that for the 2009/2010 flu season, are ineffective against the new strain."
Tehát az eddigi oltások szarok, nem érnek semmit. Vagy mégis?
"Of the available antiviral treatments for influenza, the WHO stated that the viruses obtained from the human cases with swine influenza in the United States were sensitive to oseltamivir (Tamiflu)[160] and zanamivir (Relenza)"
A hires ámerikai Tamiflu mégis úgy néz ki, hogy hatásos. Mivan?

És: "Roche and the U.S. government had already extended the shelf life of federally stockpiled Tamiflu from the original five years to seven years because studies indicated that the medication continues to maintain its effectiveness"
Tehát nem számit, hogy 5 év alatt lejárt a felgyűjtött Tamiflu szavatossága, az mégis hatásos lehet, ezért el kell adni. Vajon hány tonna van felgyűlve amitől meg akarnak hamar szabadulni?

Üzlet a virusból. Nemsokára jön az új ellenszer, ami ugyanaz mint a régi. De lehet tévedek.
vmlinuz blog

réducséré lá minőség!

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #12 Dátum: 2009 május 08, 12:55:16 pm »
ja amugy ez még hétfői hir lenne: a román egészségügyi miniszter rendeletben tiltotta meg, hogy a Tamiflut a gyógyszertárakba árusitsák. Magyarázat : ha járvány üt ki itt kies hazánkban, hogy a korházaknak legyen elég stokjuk...

Nem elérhető P.Laci

• P.Laci
  • Rezidens
« Válasz #13 Dátum: 2009 május 08, 12:59:24 pm »

Üzlet a virusból. Nemsokára jön az új ellenszer, ami ugyanaz mint a régi. De lehet tévedek.

hm...esetleg egy kis modositással ugyanaz marad ....

Nem elérhető El Barto

• Kloss Lorand
  • Adminisztrátor
  • Rezidens
« Válasz #14 Dátum: 2009 május 08, 01:09:03 pm »
ha ki tor a jarvany a Tamiflut a ciganyok meg az utszelen is fogjak arulni     :2funny:
2 la un pret  :yeah: