MAKRA CSILLA :
Ünnep az ünnepben. A karácsony nem hiába a szeretet ünnepe. A keresztény világ átalakul értékrendje a valamikori pogány természetvarázsló ünnepnek, a téli napfordulónak más tartalmat adott. A pogány népek december 25-én a Nap újjászületését ünnepelték, a megújuló fényt, amelyet VI Gergely pápa tiltotta be , erre a dátumra helyezve a Karácsony megünneplésének dátumát. A régi szokások egy része azonban átöröklődött az ünnepkörön belül. A gyertyagyújtás például már az ősi Babilóniában is szokás volt, az ünnepi oltárokon az isteneknek szóló áldozatot jelképezte. Etiópiától Mexikóig, Skandináviától Tibetig, a téli napforduló ünnepe az év egyik legfontosabb eseményének számított.
„A napforduló (latinul solstitium (sol+stare)) csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. Valójában az év két pillanata, a Nap legmagasabb déli, illetve északi pozíciója a Baktérítőn, illetve a Ráktérítőn; az az időpont, amikor (látszólagos) éves égi útján a Nap észak-déli mozgása valamilyen irányba megváltozik.
A nyári napforduló alkalmával a nappal, a téli napforduló alkalmával pedig az éjszaka a leghosszabb, azonban a téli, illetve nyári napforduló ellentétes a Föld déli és északi felén.
A Föld forgástengelyének a ferdesége miatt a két időpont delelési magassága közt eltérés mutatkozik.
A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van (esetenként 22-én), a déli féltekén pedig június 21-én (esetenként 22-én).
A téli napforduló az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik hozzá, és ünnepségek kísérik, mint például az ókori római Szarutnáliák, aa Hanuka ünnepe a zsidóknál,, az afro-amerikai Kwanzaa, vagy maga a karácsony, melyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás. ).”- olvashatjuk a wikipédián .
A keresztény karácsonynak hatalmas irodalma van. Jézus születése tulajdonképpen egy új vallás születésének a pillanata is, amely reménnyel és boldogsággal töltötte el az embereket, hisz hittek abban, hogy a megváltásuk egy tiszta, önzetlen lélek segítségével történik majd, aki felszabadítja őket a fizikai és lelki zsarnokság alól és elvezeti az örök élet birodalmába. Ha nem létezne a remény, az emberiség rég kihalt volna. Ha nem létezne hit, nem létezne az a fajta optimizmus, amely az emberekben felszabadítja a kreativitást. A hitet itt ne vallási szempontból értelmezzük. Lelke mélyén minden ember vágyik a szeretetre. A reménytelenség, a szegénység, a betegség, az elnyomás tompítja a lehetőségek végiggondolását, és amikor a kiuttalanság mélységeiben bóklászik valaki, szüksége van egy láthatatlan kapaszkodóba, ami megerősíti abban, hogy bár egyedül van a gondjaival, bajaival képes tovább lépni.
Eltekintve a karácsony vallási tartalmától, sokak számára ez az ünnep az, amikor megélhetik az összetartozás boldogságát. A felgyorsult életvitel elszakítja egymástól a családokat. Több száz, ezer kilométerekre vannak egymástól a gyerekek a szüleiktől, de az évnek ezen a napján megpróbálnak találkozni, megpróbálják egymást megajándékozni egymás társaságával, szeretetével.
Érdekes adalék lehet az a tény, hogy a karácsony megünneplésének kultusza pusztán a 19. század végétől nyert nagyobb jelentőséget a magyar nyelvterületen hisz addig a húsvétot tartották a kereszténység legnagyobb ünnepének. A karácsony a születés, a húsvét a feltámadás, mondhatnánk úgy is, újjászületés ünnepe.
Ha minden évben képesek vagyunk lélekben újra megszületni, elfelejteni minden negatív dolgot, amely velünk történt, feltöltődni egymás szeretetének energiájával, legalább egy napig boldog lenni, saját karácsonyunkat töltjük fel újabb és újabb értelemmel. Ezt érzem én az ünnep valódi értelmének, hisz a kis Jézus megszületésének pillanatában mindenki újjászületik. Tisztán, szeplőtelenül. Aki ezt érzi, annak nem a karácsonyi ajándékok értéke a fontos, hanem az, hogy képes önzetlenül adni és elfogadni még egy kedves mosolyt, egy meleg kézfogást is.
A történet minden évben ugyanúgy ismétli magát. Igazi tartalommal az EMBER tölti fel, értelmezve a szimbólumokat, saját ízlésével, gondolatiságával, szokásaival gazdagítva. Ettől válik teljessé és mindenki számára elérhetővé.
A szeretet az egyetlen olyan tőkénk, amelyet, ha szétosztunk, megsokszorozódik. Legalább karácsonykor, legyünk adakozóak. A jó földbe hulló búza jó termést hoz.
Ezt kívánom mindenkinek.