Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Koncertbeszámolók

Koncertbeszámolók

Szerdai koncertjelentés

Magyarország legnagyobb popsztárjának rajongói már a Félsziget első napján közelebb kerülhettek Ákoshoz: a húsztagú zenekarral érkező énekes a déli órákban próbálta ki a Weekend színpadot, és közvetlen viselkedésével azonnal kivívta a bámészkodók rokonszenvét. Az esti koncerten sem volt ez másképp: miután az Altar és a Tankcsapda messzemenőkig kiszolgálta a keményebb műfajra vágyókat, Ákos több mint két órás látványos és hangulatos koncerttel kápráztatta el többezres közönségét, amely betéve tudta összes dalát. Ákos láthatólag jól érezte magát Erdélyben, ahol 2004-ben lépett fel utoljára, és nem mulasztotta el megköszönni a szervezőknek a meghívást.

A Maros színpad előtti teret Sub Bass Monster töltötte meg először, majd a Directia 5 műsora után következett az idei Félsziget első nemzetközi sztárja. Néhány évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a balkáni zene megmentője Amerikából fog érkezni –igaz, az Ukrajnából emigrált Eugene Hütz vezette Gogol Bordello teljesen nemzetközi alakulat. A frenetikus tempójú, őrült színpadi mozgással és jelmezekkel előadott gipsy-punk dalok első pillanattól magukkal ragadták a Maros színpad környékét benépesítő fesztiválozókat, függetlenül attól, hogy rajongók voltak, vagy most hallottak először a zenekarról.

Időközben a Zakuska színpad intimebb környezetében a Sarmalele Reci dalait dúdolták az üldögélő nézők, a Kiss Arenát pedig szintén egy román csapat, a Suie Paparude töltötte meg, amely készülő lemezéről is bemutatott néhány dalt. A Pendulum dj szettjét már több mint teltház várta, és senki sem távozott csalódottan a hajnali 4 óra után véget érő drum and bass őrületről.

A román és magyar zenekarok uralták csütörtököt

A Félsziget második napján egyetlen nemzetközi sztár lépett fel, de a romániai és magyarországi zenekaroknak nem okozott gondot a koncertterek megtöltése és a rajongók elvarázsolása.

A Weekend Színpad sztárja a román rockzene örökéletű legendája, a Phoenix és az elsőszámú magyarországi fesztiválzenekar, a Kispál és a Borz volt. Utóbbi háromtagú vonószenekarral és jelentősen felújított repertoárral lepte meg a közönséget, amelyben vadiúj dalok és a régiek alapoktól újragondolt verziói is helyet kaptak. Mindkét zenekar elkötelezett rajongótáborral rendelkezik, amelynek köszönhetően egy hatalmas kórussal bővültek a zenekarok. A közös éneklés a késő esti órákban, a Vita de Vie slágereire is folytatódott.

A Maros Színpadon erős kezdést produkált a feltürekvőben lévő Grimus, majd a moldovai Alternosfera műsora vezette fel a Zanzibart, akiknek slágerei semmit sem koptak az utóbbi időben: hatalmas tömeg várta Ritáékat, a közvetlen énekesnő pedig a koncert után aláírások osztogatásával hálálta meg a töretlen lelkesedést. A Parazitii első ritmusaira ezernyi kéz lendült a levegőbe: a román hip-hop sztárjai idén is nagyot alakítottak. Az állandóan kísérletező Anima Sound System megváltozott hangzása sokakat meglepett, de ez mit sem változtatott a táncoló rajongók jókedvén.

A Zakuska színpad zsúfolásig telt az új énekesével érkező Kumm fellépésére, akik a nap talán legjobb koncertjét adták. A Brains élő drum and bass-e tovább pörgette a hangulatot, a helyi Zakusca zenekar pedig igazán élvezetés levezetést biztosított jazzes-etnós zenéjével a fáradt Félszigetelőknek.

A Kiss Arénában eközben a rendkívül jó hangulatban érkező német szupersztár dj, Tom Novy bűvölte el a house ezernyi kedvelőjét.

Pénteki kavalkád: metál, tehetségkutatósok és blues

Egyértelműen a kemény műfajok uralták pénteken a Félsziget Weekend színpadát. A rendezvényen először fellépő szabadkai Nevergreen a heves napsütés ellenére megteremtette azt a sötét hangulatot, amelyet az est leszálltával a fesztivál egyik legnagyobb neve, a Theatre of Tragedy fokozott tovább. A gótikus metál zászlóvivői gyönyörű énekszólamokkal, varázslatos dallamokkal és kegyetlen riffekkel bizonyították a metál sokoldalúságát. A színpad programját a glamrock és a slágerlisták közti átjárhatóság élő példája, a magyarországi Hooligans zárta.

A Maros színpad programjának két kulcsszava volt: tehetségkutatósok és blues. A Médiabefutós Katapult és a Megasztáros Szabó Eszter után az egykor szintén egy tehetségkutatón felfedezett román díva, Loredana következett, aki egy kisebb autóbaleset miatt közel másfél órás késéséssel tudott csak színpadra állni. Ezután jött a stílusváltás: a blues két arcát a Deák Bill Blues Band és A.G.Weinberger képviselte. A színpad programját záró Korai Öröm a késői kezdés ellenére is hatalmas örömet okozott túlvilági, projekciókkal és fényjátékokkal gazdagított showjával.

A Kiss Aréna nagy sztárja, a holland Ferry Corsten jóformán meg sem érkezett a helyszínre, és máris elkezdett rajongóival beszélgetni. A világ egyik legnevesebb dj-je éjjel 1.30-kor kezdődő szettjével táncoltatta meg a teltháznyi trance-rajongót.

A Zakuska színpad lassan kezd sokak kedvenc helyszínévé válni, a nyugodt, árnyékos környezetben szóló élőzene könnyen becsábítja a félszigetezőket, akik aztán nem is hajlandók továbbmenni, ha már alkalmuk volt belenézni egy olyan produkcióba, mint amilyenek a Slip, a Trio Ra vagy a Slang tegnapi fellépései voltak.

A szerző vmlinuz

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére