Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / A visszaszolgáltatási perekben az Igazságügyi Minisztérium segítségét kéri

A visszaszolgáltatási perekben az Igazságügyi Minisztérium segítségét kéri

Az igazságügyi szaktárcától kért perellenőrzési és felügyeleti támogatást a Maros megyei prefektus azokban a perekben, amelyek tétje az erdők visszaszolgáltatása főként magyar nemesi leszármazottaknak.

Nem először kavar port Maros megyében az erdővisszaszolgáltatások kérdése. Minden esetben a prefektus jogi hézagokra, hiányosságokra, észrevételekre hivatkozott, a tét azonban más.

Arról van szó ugyanis, hogy a Maros völgyébe (Maros és Hargita megyében egyaránt) érkezett moldovai, olténiai, dobrudzsai románság az 1960-70-es évektől – amikor a kommunista rezsim betelepítette őket „nemzetiségi kiegyenlítésre”, gátépítésre, ipari, mezőgazdasági munkaerőként – ezekből az erdőkből, valamint a Marosból él.

A valamikor magyar többségű Maros-völgye a második világháború lezárultával eléggé kiüresedett, csupán a román parasztság maradt az elűzött, elmenekült grófok után a vadregényes szépségű Wass Albert-vidéken, az erdőket, legelőket, kastélyokat, termőföldeket pedig elállamosították – de ezelőtt még a „hátramaradottak” alaposan kiüresítették azokat. Ezeket az erdőket perelik most vissza a magyar nemesek leszármazottai és ezeket félti a jelenlegi prefektus (de ugyanígy tett a korábbi, PNL-s kormánybiztos is, méghozzá úgy, hogy a magyar grófok ügyét kolozsvári színromán ügyvéd képviseli).

Marius Paşcan szerint emelt odafigyelésre van szükség, mert nagy a tét. A prefektus szerint a minisztériumnak nem szabadna a bírói testület elnökének szubjektív döntésére bíznia a Maros megye közigazgatási területét érintő, 100 hektár erdőről szóló ügyeket. „A magukat örökösöknek valló személyek a magyar autonóm tartomány fennállása alatt honvédelmi miniszterként szerezték ezeket a javakat. Ezenkívűl ezt a részt ökológiai adottságai, természeti értékei miatt törvény védi, egy esetleges magántulajdonlás hátrányos lenne számunkra” – ismertette Marius Paşcan.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére