Régenben döntenek a „grófi” erdőkről

Visszakerültek a szászrégeni bíróságra azok a perek, amelyekben a grófok leszármazottai mintegy 130 000 hektárnyi erdőt kérnek vissza a Maros és a Görgény-völgyi védett területekből. Ez Maros megye erdeinek 80%-a, amelyet foggal-körömmel véd a prefektúra.

A kormánybiztos hallani sem akar arról, hogy Maros megye erdeinek 80%-át, azaz 130 000 hektárt visszakapjanak a grófok leszármazottai a Maros-, illetve a Görgény-völgyi természeti övezetekben. „A legtöbb kérés ügye visszakerült a szászrégeni bíróságra. Reméljük, a prefektúra nyer majd, mivel mi az állam érdekeit védjük, a visszakért erdők pedig a megyei erdős részének 80%-át teszik ki. Éppen ezért mindent megteszünk, hogy megtartsuk, mert számunkra ez zöld aranyat jelent”- mondta a megye kormánybiztosa, Marius Paşcan. Hozzátette, a jelenlegi helyzetben az állam a legjobb ügykezelő, mivel másokat csak a profit vezérelne.

Az ügy azonban ennél sokkal összetettebb, arról nem is beszélve, hogy a famaffiában jócskán benne vannak az állami alkalmazottak is. Nemrég a maroshévizi rendőrkapitányról állították, hogy engedélye nélkül senki nem vághat ki fát, az illegális kitermelés az ő irányításával történik. Polgármesterek, erdészek, igazgatók, rendőrök és a völgyekbe Moldovából és Olténiából betelepített lakosság mind érdekelt abban, hogy az erdőket ne privatizálják (a visszaszolgáltatás is ezt jelentené), mert ha ez megtörténik, akkor a leendő tulajdonos valószínűleg akár fegyveres őrjárattal is védeni fogja javait, s az említett szférának megszűnik a hatalma, a betelepített románságnak pedig a – eddig illegális, de elhallgatott – megélhetése (s mint ilyen, a szavazatai).

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Meghívó keresztavatásra.2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.

„Néma keresztek, beszéljetek.Kit rejt a mély? Kit őriztek?Én hallgatom, én itt leszek,Néma keresztek, beszéljetek.”Kárpátia2024. augusztus …