A magyar szabadságharcosok fája is lehet az Év fája

Szászrégenből nevezett fa is szerepel a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány által kiírt Év fája verseny 12 döntős fája között. Az először megtartott megmérettetés nyertesére október 30-ig a program weblapján, a www.evfaja.ro honlapon lehet szavazni.

A szászrégeni Kerekerdő melletti 161 éves tölgy átmérője 5 méter, magassága pedig 7 méter. A beküldők leírása szerint a település szimbóluma sok mindent megélt a történelem során. 1849-ben ültették a magyar szabadságharcosok a zsarnokság feletti 1848-as győzelem emlékére, de köze van a tatárok legyőzéséhez is. A természeti csapásokat is túlélte, többször érte villámcsapás, súlyos égéseket okozva a fának, idővel azonban sikerült ezeket begyógyítania. Sajnos évekkel később felelőtlen tinédzserek felgyújtották, a belseje teljesen kiégett, csak a kérge tartotta, hogy ne dőljön ki. Ekkor döntött úgy a városvezetés, hogy segít a tölgynek és 1983-ban cementet öntöttek a belsejébe. Egy ideig nem nőtt ága, levele, elhaltnak és kiszáradtnak tűnt, de volt ereje megújulni. Most már él, ágakat, leveleket, rügyeket hajtott. Ahogy új életre kelt, a cement elhasadt, és saját törzse kilökte. Fentről vagy északi oldalról nézve még látszik itt-ott a cementmaradvány. A szászrégeniek számára sajátos jelentőséggel bír, mindenki ismeri, gyerekkori emlékei kötődnek az Egyfához.

Az Év fája versenyben újságírókból, környezetvédelmi aktivistákból, botanikusokból és erdészeti szakemberekből álló országos zsűri választotta ki a 87 benevezett fából a 12 döntőst. A verseny döntős fái, 4 tölgy, 3 hárs és egy-egy platán, fenyő, bükk, körte és dió Hargita, Gorj, Iaşi, Arad, Szatmár, Brăila, Maros, Szeben, Kolozs és Prahova megyékből. Közöttük található Eminescu hársfája Iaşi-ból, az énlaki hárs Hargita megyéből, amelyre a falu lakói kihelyezték a templom harangját, amikor a templom leégett, Pécskából a Király tölgye vagy az 500 éves fenyő Szeben megyéből. Szeptember 10-én a döntős fák adatlapjai, valamint történetei felkerültek a www.evfaja.ro honlapra, ahol 50 napon át bárki szavazhat a számára legérdekesebb történetű fára.

Az október 30-ig legtöbb szavazatot begyűjtő fa nyeri el az Év fája címet. A győztes fa tiszteletére díjátadási ünnepséget rendeznek, amelynek keretében átadják a 3000 lejes díjat. Ez az összeg felhasználható a nyertes fa ápolására, vagy ennek közvetlen környezetének rendbetételére. Abban az esetben, ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, akkor az összeg csemeték ültetésére vagy az illető helység valamely zöldövezetének kialakítására vagy rendbetételére használható fel.

A program támogatói a Cseh Partnerség a Környezetért Alapítvány, a cseh környezetvédelmi minisztérium és a cseh Környezetvédelmi Alap.

székelyhon.ro

Gáspár Botond

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Meghívó keresztavatásra.2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.

„Néma keresztek, beszéljetek.Kit rejt a mély? Kit őriztek?Én hallgatom, én itt leszek,Néma keresztek, beszéljetek.”Kárpátia2024. augusztus …