Személyi is jár az állampolgárság mellé

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács égisze alatt működő Demokrácia Központok „forró dróton” állnak kapcsolatban az illetékes magyar hatóságokkal, és első kézből kapják meg a magyar állampolgárság kedvezményes igénylésére vonatkozó újításokat – jelentette ki Murvai Miklós aradi irodavezető arra reagálva, hogy az RMDSZ is elkezdte a tájékoztatást a honosítási törvényről.

Murvai Miklós hozzátette még, hogy az EMNT kifejezett kérésére Magyarország személyazonosító kártyát is ad majd azoknak a határon túli magyaroknak, akik felveszik a magyar állampolgárságot, nem csak az ezt igazoló oklevelet.

Az Arad megyei RMDSZ már tavaly novemberben megkezdte a tájékoztatást a (köznyelven) kettős állampolgárságról – állította Szabó Mihály ügyvezető elnök. „Az országos ügyvezető elnökség nyomtatott minden területi szervezetnek egy tájékoztató füzetet, amiben a legfontosabb információk találhatók. Mi 1500 darabot kaptunk, amiből van még körülbelül harminc. Igyekeztünk kijuttatni minden magyarlakta településre, illetve itt, a székházban lehetett kérni belőle” – nyilatkozta.

Megkérdeztük Murvai Miklóst, hogy konkurensként vagy partnerként kezelik-e az RMDSZ-t. „Partnerként kezelnénk, ha megkeresne bennünket – felelte. – Az RMDSZ által kiadott tájékoztató hiányos és nem ad teljes körű információt. Bármilyen módosítás van, mi kapjuk meg elsőként, tehát pontos információ végett a Demokrácia Központokat vagy a magyar konzulátusokat kell keresni. A magyar polgármesterek által vezetett településeken nem kérnek segítséget tőlünk, hanem saját maguk próbálják megoldani a kérvények összeállítását. Semmi kifogásunk ez ellen, csak arra kell vigyázni, hogy pontosan végezzék a munkát, s az érdeklődőket ne kényszerítsék felesleges utazásokra.”

Mindkét félhez intéztük a kérdést, hogy szükségesnek látják-e az egyeztetést, hogy miről tájékoztassák az érdeklődőket? „Ami ebben a kiadványban megtalálható, azt a konzulátustól kapták a szerkesztők, vagy a hivatalos honlapról töltötték le, tehát helyes adatok vannak benne” – nyilatkozta Szabó Mihály. „Nem vagyunk semmi jónak az elrontói, úgyhogy, ha megkeresnek, információval szolgálunk nekik is” – hangzott Murvai Miklós válasza.

Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke az aradi Demokrácia Központ megnyitója után a következőképp nyilatkozott a sajtónak: „Számítunk a különböző politikai, egyházi és civilszervezetek együttműködésére, hiszen ez egy olyan nemzeti ügy, amit senkinek nem szabad kisajátítania.”

Pataky Lehel Zsolt

nyugatijelen.com

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Meghívó keresztavatásra.2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.

„Néma keresztek, beszéljetek.Kit rejt a mély? Kit őriztek?Én hallgatom, én itt leszek,Néma keresztek, beszéljetek.”Kárpátia2024. augusztus …