Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Személyi is jár az állampolgárság mellé

Személyi is jár az állampolgárság mellé

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács égisze alatt működő Demokrácia Központok „forró dróton” állnak kapcsolatban az illetékes magyar hatóságokkal, és első kézből kapják meg a magyar állampolgárság kedvezményes igénylésére vonatkozó újításokat – jelentette ki Murvai Miklós aradi irodavezető arra reagálva, hogy az RMDSZ is elkezdte a tájékoztatást a honosítási törvényről.

Murvai Miklós hozzátette még, hogy az EMNT kifejezett kérésére Magyarország személyazonosító kártyát is ad majd azoknak a határon túli magyaroknak, akik felveszik a magyar állampolgárságot, nem csak az ezt igazoló oklevelet.

Az Arad megyei RMDSZ már tavaly novemberben megkezdte a tájékoztatást a (köznyelven) kettős állampolgárságról – állította Szabó Mihály ügyvezető elnök. „Az országos ügyvezető elnökség nyomtatott minden területi szervezetnek egy tájékoztató füzetet, amiben a legfontosabb információk találhatók. Mi 1500 darabot kaptunk, amiből van még körülbelül harminc. Igyekeztünk kijuttatni minden magyarlakta településre, illetve itt, a székházban lehetett kérni belőle” – nyilatkozta.

Megkérdeztük Murvai Miklóst, hogy konkurensként vagy partnerként kezelik-e az RMDSZ-t. „Partnerként kezelnénk, ha megkeresne bennünket – felelte. – Az RMDSZ által kiadott tájékoztató hiányos és nem ad teljes körű információt. Bármilyen módosítás van, mi kapjuk meg elsőként, tehát pontos információ végett a Demokrácia Központokat vagy a magyar konzulátusokat kell keresni. A magyar polgármesterek által vezetett településeken nem kérnek segítséget tőlünk, hanem saját maguk próbálják megoldani a kérvények összeállítását. Semmi kifogásunk ez ellen, csak arra kell vigyázni, hogy pontosan végezzék a munkát, s az érdeklődőket ne kényszerítsék felesleges utazásokra.”

Mindkét félhez intéztük a kérdést, hogy szükségesnek látják-e az egyeztetést, hogy miről tájékoztassák az érdeklődőket? „Ami ebben a kiadványban megtalálható, azt a konzulátustól kapták a szerkesztők, vagy a hivatalos honlapról töltötték le, tehát helyes adatok vannak benne” – nyilatkozta Szabó Mihály. „Nem vagyunk semmi jónak az elrontói, úgyhogy, ha megkeresnek, információval szolgálunk nekik is” – hangzott Murvai Miklós válasza.

Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke az aradi Demokrácia Központ megnyitója után a következőképp nyilatkozott a sajtónak: „Számítunk a különböző politikai, egyházi és civilszervezetek együttműködésére, hiszen ez egy olyan nemzeti ügy, amit senkinek nem szabad kisajátítania.”

Pataky Lehel Zsolt

nyugatijelen.com

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére