Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Mindent hamisítanak: az eperjoghurt fűrészporból, a kenyér gyapotszálból, a péksütemény madártollból készül

Mindent hamisítanak: az eperjoghurt fűrészporból, a kenyér gyapotszálból, a péksütemény madártollból készül

Csontváry Kosztka Tivadar már 1915-ben arról írt önéletrajzában, hogy titkos társulatok alakultak minden élvezeti cikk meghamisítására, és lássunk csodát: lassan akárhova megyünk, tényleg csak termékeikkel találkozunk.

Aki reggelire „kakaóitalt” iszik, a laboratórium ízeivel ismerkedik, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki áruházi citromlevet tesz teájába, a penészgomba „váladékát” kapja: a Danone Actimel „szuperegészséges” joghurtital például egyszerre két bizonyítottan rákkeltő édesítőszert, aszpartamot és K-aceszulfámot (E 950) tartalmaz.

Az eperaromát a németországi Holzmindenben székelő aromagyár állítja elő ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány, természetesen titkosított adalék keveréséből.

Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból őszibarack-aromát, az Athlon nevű cég madártollból péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból műszalonnát.

A Procter & Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat is fogyaszthatóvá teszi: rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű vegyület a grapefruit, az acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.

Vég nélkül folytathatnánk a felsorolást, egy azonban biztos: a jelek szerint jelenleg kontinensünkön nincsen egyetlenegy áruházlánc sem, amely egyszer s mindenkorra bojkottálná a hamisított termékeket.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére