Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Erdélyi népszámlálási körkép: három párt, egy üzenet

Erdélyi népszámlálási körkép: három párt, egy üzenet

Mindhárom erdélyi magyar párt, az RMDSZ, az EMNP és az MPP is azért kampányol, hogy az emberek vállalják magyarságukat az október 21-30. között zajló romániai népszámláláson. A népszámlálás nemzetiségi arányaitól függ, hogy az elkövetkezendő tíz évben az erdélyi magyarság milyen támogatásokra és nemzetiségi kedvezményekre tarthat igényt.

A legutolsó, 2002-ben végzett népszámláláson a lakosság 89 százaléka románnak, 6,7 százalék magyarnak, 2,5 százalék romának vallotta magát, 0,3 százaléknyi ukránt, ugyanannyi németet és 0,2 százalék oroszt regisztráltak. Az RMDSZ, az MPP és az újonnan alakult EMNP is információs kampányt indított, hogy minél többen vallják magukat magyarnak, és ne székelynek vagy csángónak.

Az RMDSZ ismert erdélyi humoristákkal kampányol, videóüzenetükben az Open Stage és a Szomszédnéni vallanak magyarságukról. „Az lenne a legjobb, ha mindenki magyarnak vallaná magát, aztán utána eldöntik, hogy a bajuszosok ide állnak, a szoknyások oda állnak…” – fogalmazta meg a videóban az Open Stage. Minden magyar számít – szól az RMDSZ-es szlogen, amely nagy hangsúlyt fektet a vegyes házasságokban élőkre, a szórványmagyarságra, az átmenetileg külföldön tartózkodókra, a nagyvárosi tömbház-negyedekben élőkre, valamint a csángókra.

Külön honlapon nyújt népszámlálási információkat a nemrég bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a www.magyarnaklennijo.ro oldalon. Többek között felhívják a figyelmet, hogy ne hagyjuk a kérdezőbiztosnak, hogy ceruzával töltse ki az adatainkat, mert később esetleg kijavíthatja. A megfelelő tájékoztatás érdekében több ezer szórólapot nyomtattak, de filmben is gondolkodnak. Egyik kampányfilmjük egy régi városi legendára épül: Ceauşescu egyszer egy többségében magyar városba ment munkalátogatóba, és megkérdezte a virágcsokrot átadó kisfiút: „Cum te cheamă, pui de dac?” (Hogy hívnak, dákfióka?). Aztán jött a válasz: Attila. Ezt illusztrálja grafikában a 35 másodperces videó, a szlogen pedig: Voltunk, vagyunk, leszünk.

250 ezer képeslappal fordul az erdélyi magyarsághoz a Magyar Polgári Párt (MPP). A kampány során a székelyföldi és a csángó magyarokat célozzák meg a huszárcsákós kisgyereket ábrázoló képeslappal, amely tisztelegve mondja: „Jelentem: Magyar vagyok!” Ezzel a szlogennel ellátott képeslapokat a postaládákba szórják majd a párt önkéntesei, és arra kérnek mindenkit, aki megkapja a lapot, postázza azt tovább, így reményeik szerint a felhívás minden romániai magyarhoz eljut. Az MPP az Országos Statisztikai Intézet „megtévesztő cselének” tekinti, hogy a magyar nemzetiség mellett a kérdőíveken szerepel a székely és a csángó is. Az MPP elnöke, Szász Jenő szerint a magyarság összlétszámát csökkentik mindazok, akik székelyként vagy csángóként kerülnek nyilvántartásba, és minél kevesebben vagyunk, annál kisebb lesz érdekérvényesítő erőnk is.

székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére