Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Román manipuláció az erdélyi népszámláláson

Román manipuláció az erdélyi népszámláláson

Több erdélyi városban félretájékoztatják a statisztikai intézet illetékesei a számlálóbiztosokat, akiket úgy képeznek ki, hogy a polgárok nem nyilatkozhatnak közvetlen hozzátartozójuk nemzetiségéről, anyanyelvéről és vallásáról utóbbiak távollétében – írja a Krónika. Így fennáll a veszélye, hogy Románia lakosságának jelentős részét „nemzetiség nélküliként” vagy románként könyvelik el. Az RMDSZ és az EMNP a magyarság ellen irányuló tendenciózusságot sejt a népszámlálás módszertanával ellentétes törvényértelmezés mögött.

A kolozsvári napilap értesülései szerint az Országos Statisztikai Intézet több képviselője téves információkkal látja el a számlálóbiztosokat az ezekben a napokban is zajló felkészítőkön, és arra utasítják őket: a polgárok kizárólag a maguk nevében nyilatkozhatnak etnokulturális jellemzőjükről, a rokonukéról viszont nem. Márpedig mindez ellentétes a 2011-es lakossági és lakásösszeírás lebonyolításáról szóló kormányrendelet, továbbá a népszámlálási személyzet tankönyvének előírásaival. Ezekben ugyanis feketén-fehéren szerepel, hogy az ideiglenesen hiányzó személyek esetében a háztartás jelen levő tagjai által bejelentett etnikai, anyanyelvi és vallási hovatartozást kell beírni, ugyanakkor ama személyek esetében nem szabad az etnokulturális jellemzőket feljegyezni, akik a háztartásból az összeírás teljes időtartama alatt hiányoznak, és akikről a gondnok vagy a szomszédok szolgáltatnak adatot.

A Krónika egy kolozsvári számlálóbiztostól megtudta: a napokban rendezett felkészítőn a statisztikai hivatal szakértőitől többedmagával azt az utasítást kapta, hogy a Romániában élő, viszont az adatgyűjtés idején távol lévő személyek etnokulturális jellemzőit nem vezethetik be az űrlapokba, viszont a külföldön élő román állampolgárok esetében ugyanezt megtehetik (!) a hozzátartozók bejelentése alapján.

„Feltűnt, hogy ezt háromszor is kihangsúlyozták, és amikor felvetettem, hogy mindez nem logikus, azt a homályos választ kaptam, hogy a külföldön élők nemzetiségét, vallását és anyanyelvét úgysem veszik majd figyelembe. Nem kaptam egyértelmű választ arra sem, hogy akkor utóbbiak ilyen jellegű adatait miért rögzítjük, sőt amikor kijelentettem, hogy furcsának tartom ezt a szabályozást, azt a választ kaptam, hogy elég sok furcsasággal jár a népszámlálás” – tudtuk meg a neve elhallgatását kérő, magyar nemzetiségű cenzortól.

Székely István, az RMDSZ népszámlálási munkacsoportjának felelőse lapunknak elmondta, Szatmár, Bihar, Kolozs és Maros megyéből kaptak a számlálóbiztosok ilyen irányú félretájékoztatásáról szóló információkat. A társadalomszervezésért felelős főtitkárhelyettes szerint a kérdés már csak azért is komoly, mert a lakosság jelentős része nem fog tudni jelen lenni az adatrögzítésnél, emiatt nagyon sokan nemzetiség nélkül maradhatnak.

kronika.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére