Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Karácsony, amúgy Titán módra

Karácsony, amúgy Titán módra

Mi is jellemző a „Titán karácsonyra”? Művészek, hangulat, jó zene és ünnep a közönséggel – ezt tapasztalhatja meg idén több város közönsége, ahol Titán és karácsonyi koncert lesz a színpadon. Szabó Előd és csapata jó úton halad afelé, hogy hagyományt teremtsen a Titán-féle karácsonyi koncertekből – erről és még sok minden egyébről kérdeztük a múlt évi X-Faktorból is ismert énekest.

– Mondhatjuk már, hogy hagyománnyá vált, hogy a Titán karácsonyi ajándékkoncerttel örvendezteti meg a közönségét?

– Igen, mondhatjuk. 2009-ben szerveztük meg első ízben a karácsonyi koncertünket, természetesen kisebb kaliberű volt, mint ma, de minden évben egy kicsit nagyobb. Hogy miért pont karácsonykor? A kereszténység legfontosabb ünnepe a karácsony, amikor minden a békéről, a szeretetről és az egyetértésről szól. Úgy gondoltuk, annyival tartozunk rajongóinknak és közönségünknek, hogy e szent ünnepen szeretettel teli dalokkal ajándékozzuk meg.

– Mi az idei program, kik a meghívottak?

– A legnehezebb része a koncert készülődésnek a műsor összeállítása, mert nem haladhatjuk meg a kétórás programot, ezért mindig maradnak dalok, amelyeket sajnos nem tudunk előadni, lévén, hogy a vendégeink programját is figyelembe kell venni, és persze Titán-dalokkal is fűszereznünk kell a koncertet. Vendégművészeink közül megemlíteném Szabó Gyula Győzőt, aki a bátyám is, a Regélők énekegyüttest, a Piccolino gyerekkórust, Nagy István színművészt, Makkai István szaxofonművészt és Homonyik Sándort, akit igazából nem kell bemutatni az erdélyi közönségnek.

– Miért pont őket választottad?

– Úgy gondolom, az évek során kialakult sikeres együttműködés eredménye, hogy idén is ők a meghívottjaink.

– Homonyik Sándorral sem először énekelsz? Hogy alakult ki a kapcsolatotok?

– Sanyit jó néhány éve ismerem és évről évre szorosabb kapcsolatot ápolunk. Az idén volt alkalmunk többször is közösen fellépni, például Tusványoson, ahol egy Illés Lajos-emlékkoncerten való szereplésre kértek fel többek közt engem is, így olyan neves előadókkal énekelhettem, mint Homonyik Sándor, Varga Miklós, Kalapács József és Szvorák Katalin.

– Új dalok tarkítják majd a karácsonyi koncertet?

– Lesz néhány régi Titán-sláger is, amelyeket új köntösbe bújtattunk, és természetesen a karácsonyi dalaink sem maradnak el.

– Hogy születnek a Titán együttesben az új dalok?

– A dalok szerzője én vagyok úgy a szöveg, mint a zene esetében, a dal hangszerelése és összerakása azonban közös zenekari munka. Az év folyamán volt alkalmunk olyan neves zenei producerrel dolgozni, mint Szabó Zé, aki Magyarország legelismertebb producere, és sikerült két rádióslágert alkotni közösen. A közreműködő vokalisták közül megemlíteném Czerovszki Henit, aki többek közt Charlie lemezein is vokálozik.

– Hogy néz ki a karácsonyi koncert előtt a Titán programja? Többet gyakoroltok, vagy inkább szervezési kérdésekkel vagytok elfoglalva?

– A szervezés már igazából lejárt és szerencsére volt olyan közreműködőnk, mint a Rádió GaGa, amelynek nagyon sokat köszönhetünk. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a GaGás csapatnak, mert sokat számít, ha egy zenekar mellett ott van a média. Ilyenkor inkább a próbák, program csiszolása és a vendégek fogadása a legfontosabb tevékenység.

– Hol lesznek karácsonyi koncertek, s mekkora az érdeklődés ezekben a városokban?

– Déván, Szászrégenben, ahol közönség kérésére két előadást tartunk, valamint Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Tűrön is fellépünk. Nagy örömünkre, úgy néz ki, mindenhol telt ház fogad majd.

– A koncerteken kívül hogy telik nálad a karácsony? Hol és kivel töltöd az ideit? Van-e valamilyen különleges karácsonyi hagyományod neked, illetve a Titán zenekarnak?

– Egy fárasztó koncert készülődés és turné után a legfontosabb minden zenekari tagnak karácsonykor a pihenés és a család melege. Otthon a családdal és jó barátokkal töltjük majd a karácsonyt töltött káposzta és házi bor társaságában.

– Mit szeretnél az angyaltól?

– Magamnak és családomnak Isten áldását, egészséget és békét. A világnak szeretetet, békét és Erdély magyarságának pedig hagyományaik megőrzését ösztönző magatartást.

– Ha visszatekintesz az eddigi karácsonyi ajándékaidra, melyikre emlékszel a legszívesebben?

– Gyerekként mindenikre szívesen emlékszem vissza, igazából az a legemlékezetesebb, amikor szüleimmel együtt énekelgettünk Szenteste a karácsonyfa körül és buzgón bontogattuk ajándékainkat. Mindennek örültünk, amit ott találtunk a fa alatt, legyen az játékautó, karóra vagy épp egy csokoládé.

– Karácsony előtt lesz az RTL Klub tehetségkutatójának döntője is. Régi X-Faktorosként követed-e az idei kiadást? Ha igen, kinek drukkolsz?

– Az év folyamán szombatonként nem igazán volt időm követni az élő műsorokat, de hallottam, hogy egy erdélyi srác is szerepel a műsorban. Rákerestem a világhálón, amit el tudok mondani róla az, hogy nagyon jó a kisugárzása.

A koncertek programja:

December 18., 19 óra – Déva, Művelődési Ház

December 20., 17 óra és 20 óra – Szászrégen, Művelődési Ház

December 21., 19 óra – Marosvásárhely, Kultúrpalota

December 23., 19 óra – Székelyudvarhely, Mozi terem

Szász Cs. Emese – Székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére