Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Wass Albertért dolgozik a román királyi család ügyvédje

Wass Albertért dolgozik a román királyi család ügyvédje

A Romániában háborús bűnösnek számító Wass Albert tisztázásáért egy Ausztriában élő ügyvéd is harcba száll. A jogásznak vannak már romániai tapasztalatai.

„Nem nyugodhatunk, amíg hivatalosan nem mentik fel a háborús bűnök alól” – mondta Takaró Mihály irodalomtörténész a második világháború után Romániában elítélt íróról, Wass Albertről. Ugyancsak az emigrációba kényszerített erdélyi művész tisztázásáért dolgozik az év januárjában alakult magyarországi Wass Albert alapítvány, melynek elnöke Köblös Aranka, valamint a szervezet munkáját egy Ausztriában élő ügyvéd is segíti.

Az író ügyének megnyert jogász rendelkezik már romániai tapasztalatokkal, korábban az országból elűzött királyi családot képviselte sikeresen a román állammal szemben. Az ügyvédet Wass Albert legkisebb fia, Endre kereste fel, a jogász egyelőre az iratok áttanulmányozásánál tart – közölte Köblös Aranka.

Takaró Mihály szerint a védelem egyik feladata az lesz, hogy tisztázza, melyik ország bírósága, Romániáé vagy Magyarországé járjon el a magyar állampolgárságát soha el nem vesztő Wass Albert ügyében.

Köblös Aranka, a magyarországi Wass Albert alapítvány elnöke elmondta még, azon fáradoznak, hogy a magyar tantervben méltó helyet kapjon az író. Wass Albert alakját csak halála után, a kilencvenes években kezdték megismerni a magyarok, és pár év múlva, 2005-ben a Nagy Könyv című felmérésben könyvét, a Funtineli boszorkány-t az olvasók a legnépszerűbb tizenkét magyar regény közé választották. Az ötven legjobb között pedig ott van még a Kard és kasza és az Adjátok vissza a hegyeimet!

hirado.hu

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére