Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Kedden, augusztus 07-én rajtol az EMI-tábor

Kedden, augusztus 07-én rajtol az EMI-tábor

Kedden este már beindul a buli az EMI-táborban. A nyolcadszorra sorra kerülő nemzeti fesztivál a szokásos színvonalas programmal és a korábbi évekhez képest lényegesen nagyobb kényelmet biztosító adottságokkal várja a táborozókat, új helyszínen, Borzonton.

Hétfőtől épülnek az előadósátrak, zajlik a színpadok felszerelése a borzonti Dorka panziónál, az EMI-tábor új helyszínén. Kedd estére, azaz a tábor nulladik napjára már mintegy ötszáz táborozót várnak, bár a program csak szerdán kezdődik el – ismertette Lovassy Tamás, az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet elnöke, valamint Soós Sándor főszervező.

Szerdán indul a nagyüzem

Az idei tábor mottója a Mindszenty-emlékévhez kapcsolódik: Higgyünk népünk fölemelkedésében. Napközben aktuális közéleti-politikai, valamint történelmi tárgyú előadások alkotják a program hangsúlyosabb részét. A nyitónapon Raffay Ernő és Koszta István történész előadása után Verespatak és a ciánnal bevont arany címmel a bányanyitás kérdését járják körül neves szakemberek. Csütörtökön a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának, valamint a csángóföldi és a Kárpát-medencei szórványstratégia ügye is terítékre kerül, továbbá figyelmet érdemel Takaró Mihály irodalomtörténész előadása, amely Nyírő Józsefet mint a székelyek Mikszáthját mutatja be. Ugyancsak ezen a napon Gubik László szlovák állampolgárságától megfosztott felvidéki magyar a magyar állampolgárság vs. szlovák témakörben szólal meg.

Pénteken a 2011-es népszámlálás eredményeit értékelik, és mérlegre kerülnek a júniusi önkormányzati választások tapasztalatai is. Itt mindhárom magyar párt, valamint független tisztségviselők is megszólalnak. Délután az EMI-tábor jelmondatát adó Mindszenty József hercegprímás alkotmányos szerepét és politikai hitvallását mutatja be Pánczél Hegedüs János történész, publicista.

Szombat hagyományosan az a nap, amikor az ismertebb politikusok, tisztségviselők szólalnak meg. Ez idén sem lesz másként. Itt lesz Vona Gábor, a Jobbik elnöke, de várhatóan jelentős érdeklődés övezi majd Balczó Zoltán parlamenti képviselő (Jobbik), a Magyar Országgyűlés alelnöke és Kőszegi Zoltán parlamenti képviselő (Fidesz), a Nemzeti Összetartozás Bizottság tagja előadását is. Vasárnap Autonómia-esélyek és régióátszervezés 2012-ben címmel Borbély Zsolt Attila politológus, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke ismerteti nézeteit. Élménybeszámolót tart Rakonczay Gábor, aki nemrégiben egymagában kenuval szelte át az Atlanti-óceánt, lesz a zárónapon irodalmi és ifjúságpolitikai kerekasztal is. Tematikus előadások zajlanak a Szórványért és népesedés sátorban, és idén először az SZNT Autonómia sátrat állít.

Koncertek, kikapcsolódás

Az elgondolkodtató előadásokat követően esténként koncerteken engedhetik ki a gőzt a fiatalok. Szerdán Baricz Gergő, majd a Beatrice, csütörtökön a Kárpátia és az Ismerős Arcok, pénteken az Akusztika, azaz Kalapács, Rudán Joe és Varga Miklós közös műsora jelenti a fő attrakciót, miután a három énekes majd önállóan is színpadra lép. Szombaton a Transylmania és a Kormorán, vasárnap pedig a tavaly nagy sikert arató Road után két legendás magyar metálzenekar, az Ossian és a Moby Dick koncertezik.

Az EMI-táborban, tematikus sátrakban idén is zajlanak kézműves foglalkozások, lesz művészsátor, színi előadások és koncertek a kis színpadon is. A borházban mindennap neves borászok ismertetik boraikat. Lehetőség lesz néptánctanulásra és íjászkodásra is. A sport kedvelői élőben követhetik az olimpia eseményeit, szurkolhatnak a magyar sportolóknak. Figyelnek a szervezők a gyerekekre is, van játszótér, továbbá gyereksátor is várja a kicsiket, számukra készített meglepetésekkel.

Autóbuszok visznek a táborba

A gyergyószentmiklósi vasútállomásról autóbuszok szállítják Borzontra a táborozókat, igen kedvezményes áron, azaz 3 lejért, de egy négyhektáros parkolót is kialakítottak az autóval érkezők számára. A táborba a belépőjegyek ára nem változott. A napijegy 21, a heti belépő 93 lejbe kerül. Idén lesz családi belépő is: két felnőtt és 14 év alatti gyerekeik összesen 230 lejért táborozhatnak. A belépés 7 év alatt ingyenes, valamint 14 év alatt a belépő felét kell csak fizetni.

Gergely Imre

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére