Erdély autonómiája egyre több erdélyi románt foglalkoztat

Egyre több erdélyi románt is foglalkoztat. Erdély autonómiájának a kérdése, miután nagyon sok erdélyi úgy érzi, hogy az eddigi kormányok szándékosan nem korszerûsítették régiójukat, vagy ezek a tervek megbuktak a politikai vezetôk korruptságán és hozzá nem értésén – írta csütörtökön a www.romanialibera.ro címû portál.

Sabina Fati publicista szerint ma már nemcsak „Tôkés László emberei” beszélnek Románia föderalizálásáról, hanem egyre több erdélyi román is érdeklôdést mutat a téma iránt. A virtuális térben, az internetes fórumokon Erdély autonómiája vagy föderalizálása már régóta nem jelent tabutémát. Sôt, Erdélyben Pászkány Árpád üzletember valamint Ioan Rus és Vasile Dancu szociáldemokrata politikusok megalapították az elsô regionális televíziót, a Transilvania Newst, amely rendszeresen ápolja és népszerûsíti az erdélyi hazafiság érzését, a régióban élôk „felsôbbrendûségét”, az osztrák behatásokat, valamint azokat a beruházásokat, amelyek Erdélyben történtek a Romániával való egyesülés elôtt.

A szerzô szerint az autonóm vagy föderális Erdély célkitûzésként való megfogalmazása felé az elsô lépést jelenti annak tudatosítása, hogy az erdélyiek több pénzt fizetnek be az államkasszába, mint a többi romániai történelmi régió, ennek ellenére a bukaresti kormány túl kevés pénzt forgat vissza „a nyugati régiók fejlesztésére”.

A szerzô szerint szükségessé vált egy alapos társadalmi vita lefolytatása, amelyben félre kell tenni az indokolatlan félelmeket és a nacionalizmust. Ugyanakkor a szerzô veszélyesnek tartja, hogy „Tôkés László pártja” – vagyis az Erdélyi Magyar Néppárt – hozta elôtérbe ezt a témát a romániai választási kampány idején, mert ez a román szélsôségeseket erôsítheti olyan körülmények között, amikor a rendszerellenességet zászlajukra tûzô politikai vezetôk az egyedüliek, akiknek a népszerûsége emelkedôben van.

A szerzô szerint sok erdélyi román és magyar fog egyre komolyabban elgondolkodni az önigazgatású erdélyi tartomány létrehozásán, hiszen növekedôben van az elégedetlenség a központi hatóságok korruptságával, a pártok elmúlt húsz évben kifejtett tevékenységével szemben, valamint azzal, hogy a bukaresti kormány 2004 óta képtelen volt megépíteni az észak-erdélyi autópályát.

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Vegyük a helyi terméket!

Vásár van, kistermelő kevésbé Tavasszal megjelennek az őstermelők által az üvegházban vagy fóliasátorban termesztett friss …