Tantárgyversenyek

Hevesy György-kémiavetélkedô

Március 23-án, szombaton a szászrégeni Lucian Blaga Iskolaközpontban szervezték meg a Hevesy György- kémiaverseny erdélyi döntôjét. Az Erdélyi Magyar Mûszaki Tudományos Társaság, a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal, az RMDSZ szászrégeni szervezete és a Magyar Kémikusok Egyesülete által támogatott rendezvényen tizenöt hetedikes és tizenhárom nyolcadik osztályos tanuló vett részt.

A diákok többek között Sepsiszentgyörgyrôl, Kolozsvárról, Nagyváradról, Marosvásárhelyrôl, Nagybányáról, Szatmárnémetiból, Micskérôl, Csíkszeredából, Gyergyóalfaluból és természetesen Szászrégenbôl jutottak be a döntôbe.

A versenyt Hevesy György Nobel-díjas magyar vegyészrôl nevezték el, aki kifejlesztett egy radioaktív jelzô módszert, amellyel kémiai folyamatokat lehet tanulmányozni: például állatok metabolizmusát. A módszer lényege, hogy kis mennyiségben hozzákeverik a radioaktív izotópot a vele kémiailag azonosan viselkedô elemhez, amely bármely szervezetbe juttatva sugárzással jelzi a megtett útvonalat. A mai orvostudomány rengeteget köszönhet e módszer kifejlesztésének. A világ számos egyeteme választotta díszdoktorává, a Royal Society tagja lett és megkapta a Copley-érmet is. Róla neveztek el egy kisbolygót a világûrben és egy Hold-krátert az égitest északi pólusvidékén.

A nagy magyar kutatónak emléket állító tantárgyvetélkedôn a diákoknak nemcsak arra volt lehetôségük, hogy összemérjék tudásukat. A szervezôk gazdag programkínálattal fogadták a vendégeket. A Firka- (az EMT szaklapja) találkozón dr. Máthé Enikô, a lap kémiai szakértôje és Prokop Zoltán lapszerkesztô is jelen volt. A diákok meglátogatták a Kohl István természettudományi gyûjteményt, délután pedig a marosvécsi kastélyt is felkeresték.

Az elméleti és a gyakorlati (kísérleti) próbák után a következô eredmények születtek: VII. osztályosok: I. hely: Berszán Gréta Shalomé (Brassói 2-es Számú Általános Iskola – felkészítô tanár: Rákóczi Mária), II. Jakabbfy Balázs Máté (Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad – Takács Tünde), III. Silaghi Roland (Augustin Maior Líceum, Szászrégen – Silaghi Melinda), dicséret: Buzogány Szabolcs (Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár – Maneszesz Eszter).

VIII. osztályosok: I. hely: Jakab Emôke Boglárka (Miskolczy Károly Általános Iskola, Micske – Kelemen Csilla), II. Rancz Adrienne (Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely – Kovács Zsuzsánna), III. Palkó Gyula (Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár – Csuka Róza), dicséret: Új Edith- Alexandra (Ady Endre Elméleti Líceum, Nagyvárad – Ciubotariu Éva).

Az elsô helyen végzett diákok továbbjutottak az országos szakaszra.

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Vincze-Simó Franciska különdíjas lett.

XIV. Bujtor István Filmfesztivál Augusztus 22–25. között Keszthelyen rendezték meg a XIV. Bujtor István Filmfesztivált. …