Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Elküldték a kormánynak az összegyûlt aláírásokat

Elküldték a kormánynak az összegyûlt aláírásokat

lküldték kedden a kormánynak a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetésen elfogadott petícióhoz összegyûlt aláírásokat – közölte Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Az akció meghirdetése, március 21-e óta csaknem 40 ezer személy támogatta – papír alapú és internetes – aláírásával azt a Székelyföldnek autonómiát követelô, a kormánynak címzett beadványt, amelyet a március 10-i Székely szabadság napja elnevezésû marosvásárhelyi demonstráció résztvevôi közfelkiáltással fogadtak el.

Az aláírók névjegyzékéhez mellékelt kísérôlevélben a demonstrációt kezdeményezô SZNT azt kérte a kormánytól: fogadja küldötteit, hogy bemutathassák a tüntetôk álláspontját a Székelyföld jövôjével, a romániai területi-közigazgatási átszervezéssel kapcsolatban.

A petíciót a demonstráció szónokai személyesen adták át március 10-én a kormány Maros megyei képviselôjének. Corneliu Grosu, Maros megye prefektusa késôbb megjegyezte, hogy a dokumentumon sem aláírás, sem pecsét nem szerepelt.

„Harmincezer tüntetônek nincs fejléce, sem bélyegzôje. Szerintünk a nyilvánosság elôtt, a kamerák kereszttüzében lezajlott felolvasása és elfogadása kellôen hitelesíti a beadványt” – mutatott rá Izsák Balázs. Hozzátette: azért gyûjtöttek mégis aláírásokat, mert ezzel is nyomatékot lehet adni a beadványnak, használ az autonómia ügyének.

Elmondta: a Magyar Polgári Párt támogatásával a Székelyföldön összegyûlt hétezer aláírás másolatát és a több mint 32 ezer internetes aláíró névjegyzékét postán küldték el a kormánynak, amelytôl eddig semmilyen választ nem kaptak március 10-i beadványukra. A hatóságok álláspontjára csak a sajtóban tett megjegyzéseikbôl következtetnek.

„Azt várjuk a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi kötelezettségvállalásait, és a közigazgatási reformot a helyi közösségek akaratára építse: helyi népszavazáson dôljön el az, hogy egy helyi közösség milyen régióhoz fog tartozni” – mondta az SZNT elnöke. Úgy vélekedett, lehetôséget kell teremteni arra, hogy a helyi közösségek szabad társulásokat hozzanak létre, ami idôigényes folyamat.

„Ha nincsenek felkészülve a régiók kialakítására, akkor azt el kell halasztani, de nem szabad ráerôltetni az országra egy elképzelést, csak azért, mert egy párt vagy politikus presztízse ezt követeli – mondta Izsák Balázs.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére