Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Kérdéses a ratosnyai erőmű befejezése

Kérdéses a ratosnyai erőmű befejezése

Miután 2012-ben a sokadik határidőre sem sikerült befejezni a rastosnyai gyűjtőtavat és vízi erőművet, a Maros megyei hatóságok remélik, hogy az államkasszában mégiscsak akad annyi pénz, hogy az idei esztendő végére átadhassák a létesítményt. A szakemberek szerint a ’80-as évek végén megkezdett beruházás befejezéséhez mintegy 10 millió lejre lenne szükség, de ebből a kormány mindössze 3,5 milliót utalt át a Hidroelectrica számlájára. Corneliu Grosu Maros megyei prefektus viszont úgy értesült, az ipari minisztérium további 4,5 millió lejt tudna elkülöníteni az év végéig. A finanszírozás hiánya mellett a legnagyobb gondot a csőd felé araszoló állami vállalat fizetésképtelensége jelenti.

„Több ízben is tárgyaltam a Hidroelectrica jogi felszámolójával, aki megígérte, hogy a cég nehézségei ellenére sem állítja le a ratosnyai beruházást” – számolt be a Felső-Maros menti grandiózus terv helyzetéről Grosu. A kormánybiztos azért is bizakodó, mert országos szinten a több épülőfélben lévő vízi erőmű közül a ratosnyai áll a legközelebb a befejezéshez. A jelenlegi prefektus elődje, Marius Paşcan ellenben úgy tudja, hogy a Ponta-kabinet mindössze 5 millió lejt irányozott elő az eddigi munkálatok konzerválására. „A pénz elfogyott, a munkásokat, a mintegy 300 szakembert menesztették. Még a munkatelepek és munkásszállók őrzésére sincs pénz, így bárki úgy garázdálkodhat ott, ahogy akar” – kongatta meg a vészharangot Paşcan. A tavaly ősszel szenátori tisztséget szerzett volt kormánybiztos úgy véli: amennyiben a Ponta-kabinet megfelelőképpen viszonyult volna a beruházáshoz és elfogadja az általa még 2012 derekán felterjesztett kormányhatározatot, már rég termelné a villanyáramot a ratosnyai vízüzem. Corneliu Grosu jelenlegi prefektus cáfolta elődje által felvázolt apokaliptikus helyzetet, és mint mondta, ha minden jól megy, év végéig kigyúl az első, ratosnyai árammal működő villanykörte.

A Marosvásárhelytől mintegy hatvan kilométerre lévő ratosnyai gyűjtőtó és gát körüli bonyodalmak már az előző prefektusok közötti perpatvarokat szültek. A megyeszékhely jelenlegi polgármestere, Dorin Florea még kormányhivatalnok korában, a ’90-es évek vége felé a hegyekben felfogott víz Vásárhelyre való szállítását szorgalmazta. A szakemberek azonban ellentmondtak Floreanak, hangsúlyozván, hogy ha minőségileg jobb is a Ratosnyán felfogott víz, gazdaságilag semmiként nem előnyös 60 kilométeres vezetéket lefektetni a Felső-Maros menti település Vásárhely között.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére