Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Magyar szülők magyar gyermeke magyarul tanuljon

Magyar szülők magyar gyermeke magyarul tanuljon

Megkezdődött a beiratkozási időszak, az iskolák felkészültek a gyermekek fogadására, az RMDSZ folytatja beiskolázási kampányát.

Céljuk eljutni minél több szülőhöz, minél több szülőnek elmondani, hogy miért fontos magyar iskolába járatni a gyermeket, miért fontos, hogy magyar szülők gyerekei magyar iskolába járjanak.

A Minden magyar gyermek számít elnevezésű kampány hatékonynak bizonyult, hiszen tavaly már sok helyen nagyon jól alkalmazták.

„Számunkra az oktatás az egyik prioritás, sőt, a prioritások prioritása, mert jelenünk, jövőnk attól függ, hogy hányan vagyunk, hányan maradunk, akik még magyarul gondolkodunk, beszélünk, írunk” – fogalmazott Király András tanügyi államtitkár.

„A mottóból kiindulva – minden magyar gyermek számít – én úgy folytatnám, hogy minden magyar szülő, nagyszülő és család számít. Mindenkit meg kell szólítani, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy van egy lehetőség, amivel élhetünk. Minél több embernek el kell magyarázni, hogy miért is fontos az anyanyelven való tanulás. Ha a szülő több forrásból hallja, és bizonyítékokkal alátámasztva érzékeli, hogy miért jó a magyar oktatás, akkor úgy érzem, hogy sikeresek leszünk” – fejtette ki az államtitkár.

Ahhoz, hogy sok emberhez eljusson egy üzenet, sok embert kell bevonni a munkába. Király András bevonná ebbe a tevékenysége a létező civil szervezeteket, az egyházakat, iskolán belül tudatosítaná ennek a fontosságát minden pedagógusban, minden szülőben. Meglátása szerint mindenképpen egy nagy csapatban kell gondolkodni, hogy ez a célkitűzés sikeresen megvalósuljon, eredményes legyen.

„Nagyon összetett feladat rengeteg szereplővel, és minél több a szereplő, annál nehezebb a dolgunk. Nyilván nem vagyunk egyformák, de összetartozunk, összetartunk és ennek az összetartásnak kellene eredménye legyen.

Nagyon fontos odafigyelni egy nem elhanyagolható részletre, hogy itt mi egymásra vagyunk utalva. Amikor a szekeret tolni kell, akkor egy irányba kell tolni, lehetőleg közösen. Nagy szükség van arra, hogy az iskolák vezetősége, a pedagógus, mindenki, aki ebbe a csoportba tartozik, a mindennapi munkájával bizonyítsa azt, hogy érdemes magyar iskolába járni” – tette hozzá Király András.

Vegyes házasságban két ember döntése, hogy gyerekét milyen nyelven taníttatja. Ilyen esetben nehéz a feladat, de igazából az iskola, mint intézmény kell bizonyítson a munkájával. Számos példa van arra, amikor teljesen román nevű gyermek magyar iskolába jár.

„A vegyes házasságú családoknál is meg lehet győzni a szülőket, de nekem inkább azokkal a magyar családokkal van problémám, akik nem a magyar oktatást választják a gyermeküknek. Ez nem csak a szórvány megyékben van jelen, Bihar, Szatmár megyében is problémát jelent. Ahol van alternatíva – Aradon pl. a német iskola is –, ott már elkezdenek mérlegelni a szülők. Vegyük példának a vegyes lakosú településeinket: Pécska, Zimándújfalu, Kisjenő stb., ahol van már egy választás, ott a magyar gyermekek jelentős része nem magyar nyelven tanul. Én ezt tekinteném első számú feladatnak: elérni azt, hogy magyar szülők magyar gyermeke magyarul tanuljon. Ez egy összmagyar közösségi kérdés, amit jól és határozottan kell kezelni úgy, hogy abból a közösség hasznot húzzon” – zárta mondanivalóját Király András.

Demény Ágnes
nyugatijelen.com

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére