Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Virágzik a sztyeppei bazsarózsa

Virágzik a sztyeppei bazsarózsa

Uniós terv készül megóvására
Már egy hete virágzik az Európában egyedinek tartott mezôzáhi sztyeppei bazsarózsa. Egymáshoz közel két területen, 2,5, illetve 1 hektáron szaporodott el az igen ritka növény, amelyet 1932-tôl nyilvánítottak védetté. A rezervációban mintegy 270 faj és alfaj található, közülük több, akárcsak a bazsarózsa, a törvény által védett.

A látogatókat 2005-tôl Octavian Calugar helyi tanácsos, volt polgármester, a rezerváció ôre fogadja, aki szórólapot is átnyújt az érdeklôdôknek, sôt bazsarózsamagot is forgalmaz, illetve minden látogatót készségesen végigvezet a területen. Tôle tudtuk meg, hogy tavaly a Mezôzáhi Polgármesteri Hivatal és a helyi tanács, több mezôségi település közösen alkotott kistérségi társulásának helyi akciócsoportja (GAL) elkészített egy tervet, amelynek kivitelezésével rendbe tennék a rezerváció környékét. Uniós támogatással, mintegy 800.000 eurós beruházással leköveznék a községközpontból a bazsarózsásig vezetô mintegy 5 km-es utat. A polgármesteri hivatal a védett terület mellett megvásárolt 1 hektárt, ahova sétányt készítenek, padokat helyeznek ki árnyékvetôkkel, és egy parkolóhelyet is létesítenek a gépkocsiknak. A továbbiakban megépítenek egy kis faházikót, amely a virágzás idején információs központként is mûködik majd. Ugyancsak a projekt keretében a községközpontban levô mûvelôdési otthonban bazsarózsamúzeumot is berendeznek, ahova többek között a kutatással kapcsolatos dokumentumokat helyezik el, például annak az elsô leírásnak a másolatát, amely 1846-ban Bécsben jelent meg.

Ami ennél is fontosabb – hangsúlyozta az ôr –, a támogatásból szeretnék bekeríteni mindkét területet. Az alsó rezervációt 1990-ig betonoszlopokra kihúzott szögesdrót kerítés védte, amit a rendszerváltás után tönkretettek. Megépítenek egy kis fahidat, amely a védett terület fölött ível át. A látogatók kizárólag errôl szemlélik majd a természeti csodát, ugyanis ajánlatos, hogy minél kevesebben lépjenek a szigorúan védett területre. Tekintettel arra, hogy európai jelentôségû természetvédelmi övezetrôl van szó, remélik, hogy kedvezôen bírálják majd el a pályázatot.

Közben az ôr azt is elmondta, hogy hozzáfogtak egy könyv szerkesztéséhez, amiben részletesen leírják a védett területet, bemutatják az itt található növényfajokat, továbbá összefoglalják a rezerváció történetét és külön részt szentelnek a vendégkönyvben szereplô írásoknak, hiszen arra büszkék, hogy évente közel 10.000-en látogatnak el ide három-négy hét alatt. Sokan jönnek Kínából, Japánból, az Amerikai Egyesült Államokból, Európa több országából. Nemcsak román, hanem magyar nyelven, sôt megjelentetnek egy kis összefoglalót angolul is. Az anyagiak függvényében az év végéig napvilágot lát a kötet.

A bazsarózsa most van virágzás teljében, aki tehát még a héten vagy a jövô héten kilátogat Mezôzáhra, páratlan látványban részesülhet.

Vajda György     népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére