Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Románok kezdeményezték a marosvásárhelyi színház két tagozatának szétválasztását

Románok kezdeményezték a marosvásárhelyi színház két tagozatának szétválasztását

A magyar és román tagozattal működő Marosvásárhelyi Nemzeti Színház három korábbi román vezérigazgatója kezdeményezte a kulturális tárcánál, hogy önálló intézményként működjön tovább a román és a magyar tagozat.

Mihai Gingulescu, Zeno Fodor és Cristian Ioan volt színházigazgatók hosszú távú tervet dolgoztak ki a Tompa Miklós nevét viselő magyar és a Liviu Rebreanu nevét viselő román társulat önállósítására.

Az aláírók – akik színházvezetőkként még ellenezték a társulatok szétválását – tarthatatlannak nevezték a vásárhelyi színházban uralkodó állapotokat, melyeket megítélésük szerint a jelenlegi vezérigazgató, Gáspárik Attila és a román tagozat vezetője, Alina Nelega generál.

Amint az idézett dokumentumból kiderül, elsősorban a román társulat műsorpolitikájával elégedetlenek. „Alina Nelega ötletei egy Bukarest-méretű nagyváros alternatív színházának kistermében érdekesek lennének, (…) de a vásárhelyi körülményeknek nem felelnek meg” – idézi a volt igazgatók levelét a Krónika.

A kezdeményezők szerint 1990 márciusa óta a két társulat tagjai semmiféle érdeklődést nem mutatnak egymás munkája iránt, „ami nem jó, de nem is okoz feszültséget”. Ugyanakkor belátják, hogy a lényegesen nagyobb közönséggel – és ebből kifolyólag magasabb bevétellel – rendelkező magyar tagozat tartja el a román társulatot, ami számos megjegyzésre és félreértésre ad okot.

A színház magyar vezetői visszafogottan nyilatkoztak az ötletről. Keresztes Attila, a Tompa Miklós társulat vezetője úgy vélte, hogy a magyar tagozatnak csak akkor lenne szabad belemennie egy ilyen játékba, ha komoly garanciát kap arra, hogy különálló intézményként is jól működhet. „Ez csak úgy lehetséges, ha a mi társulatunk is megőrzi a nemzeti státust és a minisztériumi finanszírozást” – szögezte le Keresztes.

Gáspárik Attila szintén a színház finanszírozása oldaláról közelítette meg a kérdést, és csapdának vélte a szétválasztási tervet.

Gáspárik szerint egyébként is kár lenne szétválasztani a két tagozatot most, amikor mind interkulturális téren, mind a nézők számának növekedésében komoly előrelépések történtek.

Az igazgató nem tartotta valószínűnek, hogy a kulturális tárca rábólintana a volt igazgatók „konfliktust gerjesztő ötletére”, de hozzátette, ha ez mégis megtörténne, azonnal benyújtaná a lemondását, ugyanis nem erre szerződött.

A 45 százalékban magyarok által lakott Marosvásárhelyen a románok ellenállása hiúsította meg azt, hogy önálló magyar és román intézményekbe szerveződjék a közoktatás.

MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére