Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Identitásôrzô nemzetpolitika

Identitásôrzô nemzetpolitika

A szokásoknak megfelelôen Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Tôkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke tartott elôadást a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján, szombaton. A kormányfô egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdasági nemzetstratégiának szerves része az identitásôrzô nemzetpolitika.

Erôs anyaország nélkül nincs erôs nemzet – mondta a kormányfô. Mint fogalmazott, a dolgok jelenlegi állása szerint a világban élô magyarok között nem területi alapon, hanem állampolgársági kötelékkel lehet közjogi kapcsolatot létrehozni. A kormányfô hangsúlyozta: a magyar gazdasági nemzetstratégiának szerves része az az identitásôrzô nemzetpolitika, amely segít abban, hogy szülôföldjükön boldogulhassanak a magyarok, hogy az óvodától az egyetemig magyar nyelven tanulhassanak, és hogy ezek az intézmények kötôdjenek az anyaországhoz.

Bejelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. Hangsúlyozta: bár csak késôbb járna le az IMF-nek fizetendô kölcsön, a végtörlesztés még nyár folyamán megtörténik. Az ehhez szükséges összeg rendelkezésre áll, mert az elmúlt három évben a magyarok megtermelték ezt a pénzt – mondta a miniszterelnök.

Kérdésekre válaszolva a kormányfô elmondta, hogy az államadósság csökkentése összmagyar érdek. Mivel a magyar gazdaság erôforrásai nem végtelenek, „világossá tenni, hogyan osztjuk be az erôinket” – mondta, hozzátéve, hogy az utóbbi három évben arra voltak képesek, hogy pótolják azt, amit a „nem nemzeti kormányok elhanyagoltak vagy leromboltak” a határon túli magyar intézményrendszerben. A bôvülés ezután következhet – jelentette ki.

A magyar és a román kormány viszonyáról azt mondta, hogy „alakulófélben van”. Traian Basescu román államfôvel ugyanakkor „nyílt, ôszinte, hazafias együttmûködésben állunk, a korábban kialakított kapcsolat most is mûködik” – tette hozzá.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy „össznemzeti élménnyé tudjuk tenni” a jövô évi parlamenti választásokat. Mind az eskütétel, mind az állampolgárság „igazi premierje a választásokon való részvétel lesz” – tette hozzá.

A szombat délelôtti, nagyszínpadi elôadásokat meghallgatta Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes, Tamás Sándor (Romániai Magyar Demokrata Szövetség), Kovászna megye és Borboly Csaba (RMDSZ), Hargita megye tanácselnöke, Antal Árpád (RMDSZ), Sepsiszentgyörgy polgármestere és Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére