Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Megkapta a működési engedélyt a szászrégeni enyvgyár

Megkapta a működési engedélyt a szászrégeni enyvgyár

A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség keddi szakbizottsági ülésén eldöntötték, hogy megadják a működési engedélyt a török Kastamonu cég szászrégeni leányvállalatának, amely enyvet állítana elő.

leányvállalatának, amely enyvet állítana elő.

kastamonu_06-0812_b

A környezetvédelmi ügynökség vezetője az engedély megadása után azt nyilatkozta: „A kiadott engedély kapcsán harminc napig fogadjuk az óvásokat, észrevételeket, majd kibocsátjuk a végleges környezetvédelmi engedélyt. A beérkezett észrevételek a jelenlegi döntést semmiképp nem változtatják meg, hiszen a szóban forgó cég 150 millió eurós gyárat épített fel úgy, hogy mindenféle engedéllyel rendelkezett és betartotta a törvényes előírásokat”.

Még az engedélyről szóló tárgyalás előtt a Szászrégeni Civil Kezdeményezés (Iniţiativa Civică Reghin) szervezet tiltakozó levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben a török Kastamonu cég romániai leányvállalata által elkövetett környezetszennyezést rója fel. Felhívják a közvélemény figyelmét, hogy a szászrégeni gyártelep  nem rendelkezett integrált környezetvédelmi engedéllyel, napi másfélezer köbméter enyvet gyárt, olyan érvvel, hogy műszaki próba keretében termelnek. A közleményben azzal is vádolják a török Kastamonu Romania Rt.-t, hogy az integrált környezetvédelmi engedély megszerzése érdekében olyan cégekre támaszkodnak, amelyek a hatóságokkal szemben a befolyással való üzérkedés eszközét használják, s erre – állításaik szerint – írásos bizonyítékokkal is rendelkeznek. A szászrégeni Unirii sétány 57-es tömbháza 11-es lakrészében működő civil szervezet az elmúlt napokban mintegy harmincezer darab tájékoztató jellegű kiadványt juttatott el a szászrégeni, valamint Görgény-, Maros- és Bölkény-völgyi lakosokhoz, akiket közvetlenül is érint a gyár által kibocsátott mérgező anyagok hatása.

Bakó Zoltán, Simon Virág

székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére