Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Sabin Gherman: nem létezik régiósítás autonómia nélkül

Sabin Gherman: nem létezik régiósítás autonómia nélkül

A 24. Bálványosi Szabadegyetemen előadást tartott Sabin Gher man román publicista is, aki a régiósítással és az autonómiával kapcsolatos nézetével számos nemzettársában ellenérzést keltett. Sabin Ghermannal Kovács Orsolya beszélgetett.
A román publicista remeknek tartja a román és a magyar nép viszonyát és együttélését Erdélyben, hiszen amint mondja a románok sorban állnak a kürtőskalácsért, a magyarok pedig a miciért.
Sabin Gherman, akire sok nemzettársa árulóként tekint, elmondta, hogy elönti a düh, amikor azt hallja Fenechiu szállításügyi minisztertől, hogy az erdélyi autópálya kilométere 12 millió euróért drága, de a jászvárosi autópálya ára a maga 30 millió/km árával maga a tökély.Én azt mondok, amit akarok, és ha az nem tetszik másnak, az engem nem érdekel, 12 évvel ezelőtt előálltam a régiósítás ötletével, és mára bebizonyosodott, hogy helyesen gondolkodtam. Azok az emberek, akik annak idején hevesen tiltakoztak a régiósítás ellen, most ők kell végrehajtsák az átszervezést, de fogalmuk sincs arról, hogy hogyan kell ezt megvalósítani, magyarázta Gherman.
Nem létezik régiósítás autonómia nélkül, jelentette ki a román publicista. Hozzátette: a területi autonómia egy hatalmas decentralizációs folyamattól függ, most az emberek adójuk 70 százalékát Bukarestnek fizetik, Európa egyetlen országában sem létezik ilyen hiperközpontúság.
Gherman kifejtette, hogy a magyar politikusok rendkívül rosszul kommunikálnak az autonómiával kapcsolatosan, mert ha azt gondolják, hogy a románok nélkül megvalósíthatják autonómiájukat, akkor súlyosan tévednek, a románok is tévednek, ha azt hiszik, hogy a magyarok nélkül megoldhatják gondjaikat.
Az autonómia nem utópisztikus, egyszer úgyis létrejön, mert a pénznek ott kell maradnia, ahol megtermelték, szögezte le a románon publicista.
Sabin Gherman úgy véli, hogy nincsenek újító nemzetek, vannak vezetők, akik helyesen irányítják a nemzetet, itt van például Orbán Viktor, aki szembeszállt egész Európával, és most már az egész Európa úgy kezd gondolkodni, mint Orbán Viktor. Ezt kívánom én is a mi Victorunktól, fűzte hozzá.
Én nagyon büszke vagyok Liszt Ferencre, Bartók Bélára, vagy Bolyaira, mert vannak olyan dolgok, amelyek nem nemzetfüggőek, egyszerűen csak a szépségről szólnak. Lehet vannak olyanok, akiknek nem tetszenek a székelyek, de tudja hol találja ezeket? A kürtőskalácsért állnak sorban, mondta Gherman.
A románokat és a magyarokat a szászok egyesíthetik a Siebenbürgenlieddal. A szászok himnusza legyen Erdély himnusza, zárta a beszélgetést a publicista.

marosvasarhelyiradio.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére