Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Több ezer román kap magyar állampolgárságot, így mennek Angliába

Több ezer román kap magyar állampolgárságot, így mennek Angliába

Összesen tizenkétezer máramarosi és avasi román nyújtott be kérvényt a magyar állampolgárság megszerzésére egy erdélyi portál, a transilvaniareporter.ro riportere szerint.

A kérvényezők között szerepel a volt szállításügyi miniszter, Ovidiu Silaghi és a Szatmár megyei tanács elnöke, Adrian Stef neve is.
A nagybányai Demokrácia Központ vezetője, Hupka Félix a román nyelvű hírportál szerint azt mondta, 2012 után az általuk is láttamozott iratcsomók egy része az Avas vidékéről érkezett, az ott lakók nagy része Angliában szeretne dolgozni, ezért kérik a magyar állampolgárságot. Ezzel szemben a máramarosiak zöme az Egyesült Államokba vagy Kanadába akar utazni, ahová a magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra.
A portál arról is beszámol, hogy a térségből benyújtott mintegy 30 ezer kérvény között alig harmincat utasítottak el, mert a kérvényező nem tudott magyarul. Az elutasításban az szerepel, hogy három hónap elteltével, ha időközben megtanulnak magyarul a kérvényezők, újra kérhetik az állampolgárságot, egyszerűsített eljárásban.
A portál megszólaltatott egy román nemzetiségű férfit, aki, mint elmondta, több mint négy éve próbálkozik Bukarestben a kanadai vízum megszerzésével, ám mindeddig sikertelenül. Ezért, sok más honfitársához hasonlóan úgy döntött, leadja a kérést a magyar állampolgárság megszerzésére – „ez sokkal egyszerűbb és olcsóbb is, mint a románok számára kötelező vízum megszerzése” – fogalmazott a 34 éves Dumitru Rus.
Hozzátette, az állampolgárság megszerzéséhez szükséges feltételeket egyszerű teljesíteni, hiszen „az eskü szövegét meg lehet tanulni kívülről, mint egy verset, a magyar állampolgárságú felmenőt pedig egyszerű bizonyítani, mert mindenkinek van egy nagyszülője, akit annak idején elmagyarosítottak”. Rus azt is elmondta a hírportálnak, hogy a legnehezebb az egészben a református papot rábírni, hogy az egyház levéltári adatai között kutakodjon valakinek az ősei után.
(Maszol)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére