Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Egybanisokkal kezdődik az összefogás

Egybanisokkal kezdődik az összefogás

Megmozdult az erdélyi magyarság a marosvásárhelyi kétnyelvűségi incidens kapcsán. Mivel a piacon megbüntetett aktivista, Lakó Péterfi Tünde elhatározta, hogy 1 banisokban fizeti majd ki a büntetés felét, több erdélyi városban is megkezdték a pénzérmék gyűjtését.

A kétnyelvű táblák osztogatásáért megbüntetett vásárhelyi lakos, Lakó Péterfi Tünde úgy gondolja, ez egy üzenet volt az erdélyi magyarságnak. Blogbejegyzéseinek hozzászólásaiból kiderül, sokak szerint egyáltalán nem kellene kifizetnie a büntetést, ő azonban tiltakozásul – egyik ismerőse javaslatára – az egybanisokkal való fizetést választotta. Ennek hamar híre is ment, s már Erdély-szerte gyűjtik a banikat. Lakó Péterfi Tünde úgy gondolja, hogy az összegyűjtött pénzérmék a magyarok összefogását jelképezik. Közben, hogy a pénz mielőbb összegyűljön, a kezdeményezők úgy döntöttek, hogy 5 és 10 banisokat is gyűjtenek.

Székelyudvarhelyen, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon, Csíkszeredában és még sok városban gyűjtik az aprópénzt. Emellett a kezdeményezőt Marosvásárhely utcáin is folyamatosan megállítják és a pénztárcájukban lévő aprópénzeikkel megajándékozzák. Az üzletekben dolgozók kérés nélkül átadták a kasszában összegyűlt banisokat és megköszönték, hogy kiállnak az anyanyelvünkért.

A székelyudvarhelyi G. Caféban egy egyszerű befőttesüvegbe helyezik a fémpénzeket, amelynek címkéjén ez áll: MS Büntetősdi. A helyi kezdeményezők közül Fazakas Szabolcs elmondta, nem Lakó Péterfi Tündének gyűjtenek, nem is egy személyen segítenek, hanem azt akarják kifejezni, hogy az erdélyi magyarság szeretné használni az anyanyelvét. Ugyanakkor kihangsúlyozta, ez nem a románok ellen irányul. „Nem románellenes akcióról van szó, hiszen ők is szívesen használták a kétnyelvű táblákat. Csupán azt szeretnénk, hogy a helyi rendőrség tartsa tiszteletben az anyanyelvünket, ahogyan mi is tesszük az övékével”– közölte az udvarhelyi kezdeményező.

A fenti példára Sepsiszentgyörgyön is gyűjtik az aprópénzeket a Tein Teaházban, illetve a Székely Hírmondó napilap Gödri Ferenc utca 18. szám alatt működő szerkesztőségében. Kézdivásárhelyen a Margaréta utca 1. szám alatt található irodába is lehet vinni az érméket. Több helyiségből a civil kezdeményezők személyesen juttatják el Marosvásárhelyre a fémpénzeket, azonban postán is el lehet küldeni az 1. számú postahivatal, Marosvásárhely, 36. számú postafiók címére.

Becze Dalma – székelyhon.ro –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére