Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / KOLLÉGIUMOK A SZÓRVÁNYBAN

KOLLÉGIUMOK A SZÓRVÁNYBAN

Milyen támogatási rendszerre van szüksége a szórványkollégiumoknak, melyek a követendő példák, és megoldást jelent-e a több pénz. Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ hétvégén Segesvásron a Kárpátmedencei Szórványkollégiumok találkozóján. Kárpát-medencei szórványkollégiumok és az őket működtető alapítványok vezetői ültek körbe hétvégén a segesvári Gaudeamus házban. A résztvevők abban egyetértettek, hogy a kollégiumok működésének egyik legfontosabb alapja a Magyarországról jövő támogatás.
Így van ez például a szlovákiai Alsóbodokon működő magyar szakközépiskola esetében is, ahol 62 diák tanul.

Hajtman Béla
igazgató, Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola, Alsóbodok, Szlovákia
„Szlovákiából nem kapunk olyan támogatási forrásokat és sajnos nincsenek olyan lehetőségek sem, amelyek előre tudnának minket segíteni, így biztos, hogy nagy segítség számunkra a magyarországi támogatás.”

A tanácskozáson ugyanakkor az is felmerült, hogy a támogatások odaítélésének rendszerével már nem minden intézményvezető ért egyet. A Vajdaságban három szórványkollégium működik. Az újvidéki Apáczai Diákotthont Nagy Margit vezeti. Szerinte civil, és nem politikai alapon kellene elosztani a támogatásokat.

Nagy Margit
igazgató, Apáczai Diákotthon, Vajdaság
„Elfogulatlanul kellene osztani a támogatásokat, hiszen a két katolikus kollégium, illetve a mi kollégiumunk a magyarság megtartását szolgálja és az a pénz, amit a Magyar Nemzeti Tanács oszt le ösztöndíjként például nálunk, vagy akár bármelyik támogatás, amit az anyaországtól kapunk az nem egyes személyeknek a zsebéből jön.”

A résztvevők arra is keresték a választ, hogy a magyarországi támogatások mellett milyen forrásokat találhatnak a kollégiumok működtetésére. Segesváron jó példa erre a Gaudeamus Alapítvány Baráti Társasága, amelynek keretében főként volt diákok támogatják a kollégiumot.

Farkas Miklós
igazgató, Segesvári Gaudeamus Alapítvány
„Olyan intézményeink is vannak, ahol volt diákjaink vezető funkcióban vannak, vezető tisztségben vannak, és ott lényegesebben komoly támogatást kapunk. Ezekből ösztöndíjakat tudunk adni azoknak a gyerekeknek, akik nem tudják kifizetni a kollégiumi díjakat.”

A tanácskozáson szó volt a törvényi keretről, illetve a Szülőföldön magyarul elnevezésű támogatási programról is. Az észrevételeket a román és a magyar hatóságokhoz is eljuttatják majd.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére