Marosvásárhelyen és Szászrégenben nem altatják el a kutyákat

A törvény szerint a közterületekről befogott kóbor kutyákat tizennégy nap után el lehet altatni. Ez utóbbiról a városháza illetékesei döntenek – írja elő az állatvédők által igazságtalannak tartott törvény, amely ellen vasárnap az ország több nagyvárosában tiltakoztak. Utána néztünk, hogy Marosvásárhelyen és Szászrégenben mi történik a gazdátlan ebekkel.

Az állatvédők a prefektúra előtt tiltakoztak a kóbor kutyák elaltatása ellen

Marosvásárhelyen vasárnap délután a prefektúra előtt tiltakoztak néhányan a kóbor kutyák elaltatását lehetővé tevő törvény alkalmazása ellen. Egyesek masnis, apró ruhácskákba felöltöztetett kis ölebeiket is elhozták, remélve, hogy így jobban felhívják tiltakozásukra a közvélemény figyelmét.

Németországban fogadják örökbe a vásárhelyi kutyákat

A bukaresti szerencsétlenség utáni első sajtótájékoztatóján Dorin Florea Marosvásárhely polgármestere hangsúlyozta: a megyeszékhelyen nincs gond a gazdátlan ebekkel. A hivatalnak ugyanis együttműködési szerződése van egy németországi nemkormányzati szervezettel, amely rendszeresen elszállítja a Marosvásárhelyen összefogott állatokat.

A városháza sajtószóvivője, Aurel Trif kérdésünkre elmondta: jelenleg mintegy kétszáz eb van a marosvásárhelyi menhelyen. Itt ivartalanítják, és gondozzák, amíg az említett németországi szervezet elszállítja őket. „Szóba sem jöhet a kóbor kutyák elaltatása” – mondta a sajtószóvivő.

Havonta félszáz kóbor eb

Szászrégenben havonta átlagosan ötven kóbor kutyát fognak be a városháza sintérei. Ezek nagy része a polgármesteri hivatal menhelyére kerül, de sokat befogad a Szászrégen szomszédságában kutyamenhelyet működtető Fiducia Alapítvány is. A régeni városháza sajtószóvivőjétől megtudtuk: egyelőre nem került szóba a befogott, gazdátlan állatok elaltatása. „Mind a városháza által fenntartott, mind a Fiducia Alapítvány által működtetett menhelyen van még elegendő hely, s az országosan nagy port kavart kóborkutya-ügy óta egyre többen fogadnak örökbe állatokat. Amíg lesz hely és költségvetési támogatás az állatok ellátására, addig nem kerül szóba elaltatásuk” – nyugtatott meg a sajtószóvivő, akitől azt is megtudtuk, hogy más városhoz hasonlóan Szászrégenben is részben a környező településekről beszállított, részben a helyiek által „megunt és kidobott” állatok kóborolnak gazdátlanul az utcákon.

Simon Virág – székelyhon.ro –

 

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Marosvásárhelyen, a 2-es számú járóbeteg-rendelőnél is leadhatók. Lejárt szavatosságú gyógyszerek.

Július elsejétől Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó 2-es számú járóbeteg-rendelő székhelyén is leadhatja …