Ôszi gombaszezon

Úgy tûnik, hogy ez az ôszi idôjárás, az esôket követô langyos napsütés a legkedvezôbb feltételeket biztosítja a gombák növekedéséhez. Kedvez a gombászoknak is, amit bizonyít, hogy egyre többen keresik fel egyesületünk gombaszakellenôreit a teli kosarak átvizsgálásáért. Ez így helyes, mert így a gombákat kevésbé ismerô természetjárók elkerülhetik az esetleges gombamérgezés okozta kellemetlenségeket, ugyanis többször elôfordult, hogy mérges gomba is került a kosarakba. Nemrég, gyilkos galócát fedeztem fel a zöldes kalapú galambgombák között, ami a gombagyûjtô felületes gombaismeretére utal, de találtunk parlagi tölcsérgombát, fakógombát, hagymatönkû pókhálósgombát, vörhenyes ôzlábgombát, sárguló csiperkét, rozsdasárga tölcsérgombát, sárga kénvirággombát is, amit csak azért szedtek le, mert olyan szépen kínálták magukat, és sok volt belôlük. Még azok a hûséges olvasók is tévednek, akik rendszeresen olvasták a Népújságban a Gombapárok sorozatot. De az is elképzelhetô, hogy éppen azért szednek le minden ismeretlen gombát, mert lehetôség van átvizsgáltatni azokat, és a szakértô úgyis kiválogatja a mérgezôket, vagy esetleg azért, hogy próbára tegyék a gombavizsgáló szaktudását, s közben betekintést nyerjenek a gomba-meghatározás „rej- telmeibe”. Többször hívnak telefonon is a közeli vagy a hegyvidéki erdôkben gombászó ismerôsök, akik egy számukra ismeretlen gombát találnak. Ilyenkor telefonos beszélgetés, konzultáció útján, közösen próbáljuk azonosítani a talált gombafajt, ami nem könnyû dolog, s ha nem sikerül holtbiztosan a meghatározás, azt ajánljuk, hogy bármilyen mutatósnak, barátságosnak is mutatkozik az a bizonyos gomba, inkább ne szedje tovább. Kár, hogy nem mindenki él ezzel a lehetôséggel, pedig az MLG képzett gombaszakellenôrei bárkinek díjmentesen végeznek gombavizsgálást Marosvásárhelyen.

Az igazi ôszi, késô ôszi ízletes gombák, a lila pereszke, lila tönkû pereszke, a szürke tölcsérgomba, gyûrûs tuskógomba, fenyôpereszke csak ez után jelenik meg tömegesen, nagyobb mennyiségben, de vigyázni kell, mert ilyenkor van a pókhálósgombák, kénvirággombák szezonja is, melyek közül több faj mérgezô vagy étkezésre nem alkalmas.

Kívánunk kellemes ôszi sétákat, barangolást és teli gombáskosarat minden kedves olvasónak, azzal az ajánlattal, hogy ha nincs kellô tapasztalata a gomba-meghatározásban, forduljon bizalommal a Málnássy László Gombászegyesület szakellenôreihez.

A telefonos elérhetôség megtalálható egyesületünk honlapján (www. mlgmv.ro).

Málnási András

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Meghívó keresztavatásra.2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.

„Néma keresztek, beszéljetek.Kit rejt a mély? Kit őriztek?Én hallgatom, én itt leszek,Néma keresztek, beszéljetek.”Kárpátia2024. augusztus …