Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Össztűz a fatolvajokra

Össztűz a fatolvajokra

A tél közeledtével egyre nagyobb méreteket ölt a falopás Maros megye területén. Néha vágás közben érik tetten az erdők károsítóit, máskor a megyei és országutakon tűzifát szállítókról derül ki, hogy nem rendelkeznek semmiféle igazoló okmánnyal a fa eredetét illetően.

illetően.

gyertyanfalopas_b

A megyei csendőrfelügyelőséget hétfőn riasztották Petele körzetéből, hogy több személyt láttak, amint engedély nélkül vágták a fát a környező erdőkből. A marosvásárhelyi és szászrégeni rohambrigádokat, valamint a felügyelőség speciális osztagát irányították a helyszínre. A csendőrök a község melletti erdőt fésülték át, s találtak is öt olyan személyt, akik ugyanennyi tűzifával megrakott szekérrel készültek elhagyni az erdőt. Az ellenőrzés során kiderült, hogy egyikük sem rendelkezik fakitermelésre feljogosító engedéllyel. Tiltott favágás, valamint kivágott fák lopása miatt állítottak ki jegyzőkönyveket, amelyeket átadtak a szászrégeni bíróságnak a vizsgálat folyatása végett. Másnapra a rendőrség is szigorúbb ellenőrzést rendelt el a megyében.

Az ellenőrzések, amelyek Marosvásárhely és Szászrégen övezetére terjedtek ki kedden, eredménnyel jártak. Egy görgényhodáki kereskedelmi társaság ügyvezetőjét megbírságolták, mert több faszállítmányt követő fuvarlevelet hamis adatokkal töltött ki. Mezőcsáváson egy másik vállalkozót azért bírságoltak meg, mert a szállított tűzifát nem kísérte fuvarlevél és eredetigazoló okirat. Ráadásul elkobozták a szállított 10 köbméter gyertyánfát is.

Láncfűrésszel a hétbükki erdőben

gyertyanfalopas_lancfuresszelUgyancsak kedden a délutáni órákban az alsóbölkényi rendőrőrsre telefonos panasz érkezett, hogy a hétbükki magánerdőben valaki ki nem pecsételt fákat vágott ki és épp gallyazza őket egy láncfűrésszel. A helyszínre érkező rendőrök meg is találták a 36 éves alsóbölkényi férfit, aki még mindig a három illegálisan kivágott gyertyánfa gallyazásával volt elfoglalva. A fákat, valamint a motorfűrészt elkobozták, a fatolvajt pedig 1000 lejre bírságolták meg.

Teherautóval az országúton

A petelei őrs rendőrei kedden a 15-ös országúton megállítottak egy szászrégeni teherautót, amely 5 köbméter tűzifát szállított. A 36 éves szászrégeni járművezető nem tudott semmilyen hivatalos aktát felmutatni sem a fa eredetére, sem a szállítás végcéljára vonatkozóan. Ezért a gépkocsivezetőt 2000 lejre bírságolták s a teljes famennyiséget elkobozták és átadták a szászrégeni erdőkerületnek megőrzés végett.

Bakó Zoltán – székelyhon.ro –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére