Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / ” Veled Uram, de nélküled „

” Veled Uram, de nélküled „

Kelemen Hunor: RMDSZ-színekben kell indulni az EP-választásokon

Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) önállóan kell indulnia az európai parlamenti választásokon, és nem szabad engednie más magyar szerve- zetek zsarolásának.
Az RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén elemezte a 2013-as év politikai eseményeit, és beszélt a jövő év kihívásairól.
„Nem engedünk a zsarolásnak, és nem ígérünk befutó helyet (az európai parlamenti választások jelöltlistáján) olyan politikusoknak akik a mi bizalmunkkal visszaéltek. (…) Nem tudjuk meg nem történtté tenni mindazt, ami a 2012-es parlamenti választásokon történt” – jelentette ki az elnök.
Kelemen Hunor arra utalt, hogy négy évvel ezelőtt Tőkés László az RMDSZ jelképe alatt vezette az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös választási listáját, a volt püspök védnöksége alatt pedig megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), mely a 2012-es parlamenti választásokon versenybe szállt az RMDSZ-szel. Az EMNP, akárcsak a Magyar Polgári Párt (MPP) korábban azt szorgalmazta, hogy állítsanak össze koalíciós listát az erdélyi magyar pártok.
Az RMDSZ-elnök szerint a szövetségnek annak tudatában kell készülnie a választásra, hogy maga mögött tudhatja a romániai magyar nemzeti közösség 89 százalékának a támogatását. „Ettől a felelősségtől nem szabadulni kell, ezt nem megosztani kell, hanem élni vele” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, partnerséget ígérnek mindenkinek, aki abban érdekelt, hogy ne a megosztást erősítse.
Kelemen Hunor megemlítette: az RMDSZ a magyarországi választójoggal kapcsolatban is azt mondja, hogy élni kell a megszerzett joggal. „Ahogy a könnyített állampolgárság megszerzéséhez is segítséget nyújtottunk anélkül, hogy ezért bárkitől ellenszolgáltatást kértünk vagy vártunk volna el, a regisztrációval kapcsolatosan is így járunk el” – hangsúlyozta.
Az RMDSZ elnöke úgy értékelte, hogy a szövetség a jelenlegi ellenzéki helyzetében sem változtatta meg a politikája irányát, eszköztárát. Utalt a Székelyek nagy menetelésében való részvételt vitató hangokra. „Nem tartom életszerűnek azt a felvetést, mely szerint vagy politizálunk a parlamentben, az önkormányzatokban, vagy menetelünk. Azt mondom, hogy az is-is helyzet sokkal inkább igaz. Eszköztárunkat kiegészítjük olyan eszközökkel, amelyeket ez a szervezet még használt. És valószínű, hogy az élet még teremthet olyan helyzetet, amikor használnia kell” – magyarázta Kelemen Hunor.

MTI.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére