Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Fertőzési gócpontokká vált fűtőházak

Fertőzési gócpontokká vált fűtőházak

Valóságos fertőzési gócpontokká váltak Szászrégen valamikori lakótelepi kazánházai. A központosított távhőszolgáltatás megszüntetése után áruba bocsátott ingatlanok javarészét új tulajdonosaik teljesen elhanyagolták. Némelyikükön nem csak hogy ma már átfúl a szél, de a környékbeli lakók bosszúságára szeméttelepekké és hajléktalanok fészkévé degradálódtak.

A távhőszolgáltatás megszüntetése számos szászrégeni tömbházlakót sodort kellemetlen anyagi helyzetbe, utólag viszont a lakótelepek összképére is kihatott. A kazánházak bezárásával és áruba bocsátásával ugyan lehetőség nyílt a hatalmas és aránylag jó állapotban lévő ingatlanok más célú hasznosítására, azonban az évek múltával a legtöbb épület nem csak hogy városképrontó szerepbe süllyedt, de fertőzési gócponttá is vált.

Büdösség, szemét, hajléktalanok

Az idő leginkább az Egyesülés lakótelepi kazánházakat viselte meg, melyek ugyan gazdára találtak, tulajdonosaik egy árva fillért sem fektetettek az átalakításukba. Mi több, manapság ajtók, ablakok nélkül tátonganak, és bűzös szemétlerakatokként éktelenkednek a tömbházak között. A Constantin Maloş helyi üzletember által potom összegért megvásárolt ingatlant éjszakánként hajléktalanok és a hozzájuk szegődött ebek veszik birtokukba. Egy környékbeli idős férfi szerint ottjártunkkor csak azért nem tartózkodott bent senki, mert a déli órákban a hajléktalanok már vagy guberálnak vagy valamelyik kocsmában melegednek. A lakók nem egyszer panaszkodtak, a városháza pedig büntetett, az új tulajdonos azonban még a málladozó épület bekerítéséről sem gondoskodott.

„Valóban itt alszanak a hajléktalanok, de mit tehetek, ez ma már komoly szociális gond ebben az országban. Szerződésem van egy őrzővédő szolgálatot teljesítő céggel, ők még ki-kikergetik a betolakodókat” – mondta el portálunknak Maloş. Kérdésünkre, hogy mégis mi az elképzelése a már jó pár évvel ezelőtt megvásárolt ingatlannal, a vállalkozó nem tudott pontos választ adni. Előbb azt állította, hogy eladja, majd meglebegtette annak is a lehetőségét, hogy „valamire felhasználja”.

Semmivel sem néz ki jobban a Sebastian Fărcaş, volt önkormányzati képviselő által, néhány utcával odébb megvásárolt, szemétdombbá vált épület. Az említett két, Egyesülés lakótelepi „beruházáson” kívül még számos hasonló képet nyújtó kazánház áll a városban.

Felelőtlen tulajdonosok, tehetetlen önkormányzat

A helyhatóságok ugyan nem szemlélik tétlenül a jelenséget, viszont a pénzbírságok kirovásán kívül nem igazán tehetnek semmit. Ezt maga Daniel Gliga alpolgármester is megerősítette, mondván, hogy több ízben is felszólították a tulajdonosokat, hogy tegyenek már valamit az épületeikkel, de ők a gazdasági válságra hivatkozva, újabb és újabb haladékot kértek. „Többször is büntettünk, nem kis összeggel. Sőt ezeket az ezer, majd ötezer, legutóbb meg tízezer lejes bírságokat be is fizették a városháza kasszájába, de még így sem mozdultak” – panaszkodott a városgazda. Nagy András volt polgármester szerint az új tulajdonosok felelőtlenül viselkednek, és fittyet hánynak a vásárlás pillanatában vállalt kötelezettségeikre. „Annak idején egyesek konkrét elképzelés nélkül jelentkeztek a versenytárgyalásra. Azt gondolhatták, hogy megveszik a kazánházat, aztán majd valamit csak kezdenek vele. Ez lett az eredménye” – vélekedett a jelenlegi önkormányzati képviselő.

Vannak pozitív példák is: a Fogarasi negyedi fűtőházat sportteremmé alakították, egy másik városrészi kazánépületben luxus apartmanokat rendeztek be. A Radnótfáji lakótelepen anyaglerakatot nyitottak a több száz négyzetméteres felületen, a Radnai lakótelepi épületben egy magánklinikát szeretnének létrehozni.

Szucher Ervin – székelyhon.ro –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére