Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Választói regisztráció az RMDSZ Maros megyei szervezetének irodáiban

Választói regisztráció az RMDSZ Maros megyei szervezetének irodáiban

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezet elnökének meghívására, Hidvéghi Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul és Csige Sándor vezető konzul, kedden, Marosvásárhelyre látogatott. A tanácskozás alkalmával a magyar állampolgárok választói regisztrációjáról egyeztetettek, amelyen jelen volt a megyei szervezet ügyvezető elnöksége, a kerületi RMDSZ szervezetek elnökei, a polgármesterek illetve a megyei RMDSZ irodáinak munkatársai is.

A találkozón Zsigmond Barna Pál főkonzul elmondta, az egyszerűsített honosítási eljárás révén a magyar nemzet tagjai, határoktól függetlenül immár közjogi szempontból is együvé tartozhatnak, az állampolgárság pedig lehetővé teszi számukra az április 6-án sorra kerülő magyarországi országgyűlési választáson való részvételt. „Ahhoz, hogy a határon túli magyar állampolgárok élhessenek szavazati jogukkal, regisztrálniuk kell, tehát kérniük kell felvételüket a magyarországi választói névjegyzékbe. Erre 2013. augusztus elsejétől papíralapon, november elsejétől pedig elektronikus formában is van lehetőség a www.valasztas.hu honlapon” – számolt be a főkonzul, hangsúlyozva, hogy a regisztráció kérdésében konszenzus alakult ki az erdélyi magyar politikai illetve civil szervezetek, egyházak között, és ez egy kegyelmi állapot.

Hidvéghi Balázs országgyűlési képviselő a határokon átívelő nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta, ugyanakkor kitért arra is, hogy azáltal, hogy több mint száz év után először a határokon túl élő magyar állampolgárok is részt vehetnek a magyarországi országgyűlési választáson egyfajta paradigmaváltás következett be a magyar nemzetpolitikában. „A magyarországi országgyűlési választáson való részvétel lehetősége a határon túl élő magyar állampolgárok számára nem szokványos, de a helyzet sem szokványos, hogy Magyarország határain túl jelentős magyar közösségek élnek. Április 6-a új helyzetet teremt, de arra törekszünk, hogy ez fokozatosan normalitássá váljon” – hangsúlyozta a képviselő.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke szerint élni kell a magyar állampolgársággal együtt járó szavazati joggal. „A következő időszakban a megyei szervezet munkatársai segítséget nyújtanak a regisztrációs ívek kitöltésében”- mondta az elnök.

A regisztrációhoz érvényes magyar személyi azonosító, érvényes magyar útlevél, honosítási okirat vagy állampolgársági bizonyítvány szükséges.

Regisztrációs segítséget a következő RMDSZ irodákban lehet ígényelni:
• Az RMDSZ Maros megyei székházában (Marosvásárhely, Dózsa György út 9 szám, I. Emelet, naponta 9-16 óra között);
• Az RMDSZ vidéki székházaiban (Szováta, Erdőszentgyörgy, Nyárádszereda, Szászrégen, Marosludas, Dicsőszentmárton, Segesvár).

RMDSZ Maros megyei szervezete Sajtóiroda

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére