Maros megyében hétfőtől gyűjt aláírásokat az RMDSZ

Hétfőn kezdi az európai parlamenti választásokon való induláshoz szükséges aláírások összegyűjtését az RMDSZ. A szükséges 200 ezerből a Maros megyei szervezet 40 ezret vállalt.

Az RMDSZ Maros megyei vezetősége az aláírásgyűjtés folyamatáról, illetve az európai parlamenti választásokra való felkészülésről egyeztetett a szovátai és erdőszentgyörgyi kerületi szervezetek polgármestereivel, alpolgármestereivel, helyi tanácsosaival, választmányi tagokkal, a nőszervezet képviselőivel és az ifjúsági szervezetekkel – derült ki az RMDSZ-közleményből. Az országszerte szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtésére mától számítva 112 nap áll rendelkezésre.

„Hétfőn tizennyolc kerületi szervezetünk koordinációjával, harmincnyolc polgármesterünk, 45 alpolgármesterünk és mintegy félezer önkormányzati tisztségviselőnk segítségével elkezdjük az RMDSZ támogató aláírásainak összegyűjtését. Maros megyében nagy magyar közösség él, ezért legkevesebb 40 ezer aláírással járulunk az ügy sikeréhez. A tavaly őszi polgári kezdeményezés alkalmával mintegy 60 ezer aláírás gyűlt össze. Biztosak vagyunk abban, hogy akik tavaly megértették a fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó kezdeményezésünket – melyről nem mondtunk le, hiszen a térség gazdasági fejlődését csakis egy megfelelően ésszerűsített EU-s forrás lehívással lehet érvényesíteni – azok pontosan tudják, hogy miért fontos az európai döntéshozó intézményben is jelen lenni” – idézte a közlemény Brassai Zsombort, az RMDSZ Maros megyei elnökét. A kerületi szervezetekkel való tanácskozás ezen a héten Nyárádszereda, Jedd-Koronka, Segesvár, Szászrégen és Gernyeszeg kerületben folytatódik.

Tapasztalat és folytonosság

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsában a hétvégén rangsorolták az EP-jelölteket. A titkos szavazás nyomán Winkler Gyula vezeti a listát, őt követi Sógor Csaba, mindketten jelenleg is az Európai Parlamentben képviselik az RMDSZ-t. A harmadik helyen Vincze Lóránt, az RMDSZ külügyi titkára áll, a negyedik helyre pedig Eckstein-Kovács Pétert szavazta meg a SZÁT, amit ő nem fogadott el, és azt kérte, hogy a lista utolsó helyére kerüljön, így a negyedik helyet Hegedűs Csilla, a nőszervezet jelöltje foglalta el, míg az ötödiket Antal Lóránt, a MIÉRT jelöltje. Az RMDSZ listája 32 nevet tartalmaz, amelyen több Maros megyei jelölt is szerepel, köztük Vincze Lóránt (3.), Péter Ferenc, Szováta polgármestere, a megyei szervezet politikai alelnöke (6.), Kozma Mónika (14.) a megyei nőszervezet részéről, Gogolák Csongor ügyvéd (21.) és Kovács Levente (27.) ügyvezető elnök, akit a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET-MIÉRT tagszervezet) támogat. A pótlistát ezután állítják össze, a végső döntést a március 1-jén, Marosvásárhelyen sorra kerülő Szövetségi Képviselők Tanácsa hozza meg, a listát a tervek szerint március 22-én teszik le. Az európai parlamenti választásokat május 25-án szervezik.

Listaváltozás MPP-függvényben

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint a hétvégi döntés tartalmazza azt a kitételt is, hogy a Magyar Polgári Párttal folytatják a tárgyalásokat, és amennyiben megállapodnak, a meghatározott sorrend változhat. „Eddig háromszor találkoztunk, és a következő hétre újabb találkozót tervezünk, amikor reméljük, hogy meg tudunk állapodni a Magyar Polgári Párttal. Ez az együttműködés azt jelentené, hogy az RMDSZ neve és jele alatt, az RMDSZ identitásával indítjuk a listánkat az európai parlamenti választásokon. Mi a május 25. választásokon túlmutató együttműködésben gondolkodunk” – fogalmazott az RMDSZ-elnök.

Gáspár Botond – székelyhon.ro –

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Marosvásárhelyen, a 2-es számú járóbeteg-rendelőnél is leadhatók. Lejárt szavatosságú gyógyszerek.

Július elsejétől Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó 2-es számú járóbeteg-rendelő székhelyén is leadhatja …