Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / A Maros megyei városokban a helyzet változatlan

A Maros megyei városokban a helyzet változatlan

Maros megye román többségű városaiban érdekes újraszámolást eredményez(het) a liberálisok kiválása a kormányból, de legtöbb esetben – nagy valószínűséggel – folytatódik az USL-vezetés. A magyarlakta vidékeken a változás nem befolyásoló tényező.

A szászrégeni önkormányzat 19 mandátuma a következőképpen oszlik meg: 7 RMDSZ, 5 PSD, 4 PNL, 2 PP-DD és 1 PC. Ez tehát azt jelenti, hogy a helyi USD vagy az RMDSZ-szel alakít többséget (13 mandátum), vagy megmarad a liberálisok mellett (10 mandátum). Maria Precup (PSD; a képünkön) polgármester nem zárta ki, hogy utóbbi variáns mellett döntenek, ha viszont mégis az RMDSZ-szel kötnének egyezséget, akkor elképzelhető, hogy a PNL-s alpolgármesternek át kell adnia a helyét egy RMDSZ-esnek.

Kiegyensúlyozott a helyzet a dicsőszentmártoni közgyűlésben: 5 PNL, 5 PSD, 4 PDL, 2 RMDSZ, 2 PP-DD és 1 PER. A liberálisok helyi elnöke, Sorin Megheşan polgármester és a PSD helyi elnöke, Mohamed Barmou egyaránt a folytatás mellett foglalt állást, így valószínűleg megőrzik törékeny többségüket (10 mandátum a 19-ből).

Segesváron hat politikai alakulat alkotja az önkormányzatot, a következő mandátum-megoszlás szerint: 4 PNL, 4 PSD, 4 PDL, 3 UIPS, 2 RMDSZ és 2 PP-DD, a jelenlegi kormánykoalíciónak pedig csak 6 mandátuma van, ami nem elég ahhoz, hogy Ioan Dăneșan (PSD) polgármester akaratának érvényt szerezzen. A számokat tekintve az biztos, hogy az önkormányzati többség kialakításához legalább három pártnak kell szövetkeznie, és ha a PSD és RMDSZ mellett ez nem a PNL lesz, akkor elképzelhető, hogy itt is mennie kell a liberális alpolgármesternek,

A kormány átalakulása nem érinti a magyarlakta vidékek városainak politikai döntéshozását. Szovátán (11 RMDSZ, 3 MPP, 1 Pro Európa Romapárt), Nyárádszeredában (11 RMDSZ, 3 MPP, 1 PPDD) és Erdőszentgyörgyön (8 RMDSZ, 3 PC, 1 MPP, 1 PNL, 1 PSD, 1 PDL) egyaránt az RMDSZ-nek egymagában többsége van.

Gáspár Botond – székelyhon.ro –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére