Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Erdély autonómiáját kérő petíciót nyújtott be a Kolozs megyei prefektúrára egy történészhallgató

Erdély autonómiáját kérő petíciót nyújtott be a Kolozs megyei prefektúrára egy történészhallgató

Egy Erdély autonómiáját kérő, 10 300 ember által aláírt petíciót nyújtott be egy magánszemély szerdán a Kolozs megyei prefektusi hivatalban.
Fancsali Ernő egyetemi hallgató, a petíció kezdeményezője a prefektusi hivatal előtti járdán rögtönzött sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta, az aláírásgyűjtés a világhálón zajlott, és a petíciót körülbelül ugyanannyi magyar írta alá, mint amennyi román.
A petíció többek között Erdély önállóságának, az erdélyi népek és felekezetek jó egyetértésének a történelmi hagyományaira hivatkozik, önrendelkezést és kolozsvári regionális kormányzást kér a történelmi Erdély, valamint a Bánság, Partium és Máramaros részére. Utal arra, hogy Erdély sokkal fejlettebb az ország más régióinál, a bukaresti kormányok azonban gyarmatként kezelik.
„Nekik nagyobb szükségük van ránk, mint nekünk rájuk. A régiónk képes lenne az önfenntartásra. (…) Ami a másé, az nem kell, de ami a miénk, azt nem adjuk!” – áll a petícióban.A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem történelem és nemzetközi kapcsolatok szakán tanuló, a székelyföldi Farkaslakáról származó Fancsali Ernő elmondta, az aláírásgyűjtés személyes kezdeményezése volt, de az elmúlt héten szervezeti hátteret is teremtettek mozgalmuknak. Bejegyezték ugyanis az Erdélyi Demokratikus Liga egyesületet. Hozzátette, az egyesületben az önrendelkezés román hívei vannak többségben, hiszen elsősorban a románokat kell meggyőzni az autonómia fontosságáról.
Fancsali Ernő elmondta, a petíció benyújtásával egyelőre csak azt szeretnék elérni, hogy válaszra késztessék a román kormányt. Hozzátette, az aláírásgyűjtés folytatódik, immár papíron is.
A közösségi hálón szerveződő autonomista csoporttal tavaly májusban kezdett foglalkozni a romániai sajtó, amikor a kolozsvári Mihai Viteazul téren (Széchenyi téren) Erdély autonómiáját követelő gyűlést tartottak, és Erdély-zászlókkal vonultak fel.

MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére