Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Mégis lesz felvonulás a Székely szabadság napján

Mégis lesz felvonulás a Székely szabadság napján

Bevonulnak Marosvásárhely főterére a Székely szabadság napja elnevezésű, hétfőre meghirdetett autonómiatüntetés résztvevői, annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatal nem hagyta jóvá a felvonulást – közölte szombaton az MTI-vel Izsák Balázs, a megmozdulást meghirdető Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

A polgármester előzőleg levélben közölte: csak az 1854-ben kivégzett székely vértanúk tiszteletére hirdetett megemlékezéshez járult hozzá, a Székelyföldnek autonómiát követelő tiltakozó felvonulást nem engedélyezi. A szervezők a prefektusi hivataltól kérték: támadja meg a gyülekezési és véleménynyilvánítási jogot sértő polgármesteri határozatot.

Romániában a megyei prefektusok ellenőrzik a helyhatósági határozatok törvényességét, és ha megtámadnak egy határozatot a közigazgatási bíróságnál, akkor annak hatályát felfüggesztik a bíróság jogerős döntéséig.

Az SZNT azt követőn döntött a felvonulás megtartásáról, hogy a prefektus elhárította illetékességét, mondván, a megmozdulást tiltó levél nem közigazgatási határozat. A szervezők szerint ezzel a kormány képviselője is megerősítette, hogy a polgármesteri levélnek semmilyen jogkövetkezménye nincs, tehát a felvonulás megtartható.

Az MTI-nek Kincses Előd, a szervezők ügyvédje elmondta: a prefektus álláspontja is igazolta, hogy nincs érvényben olyan határozat, amely betiltaná a felvonulást. Hozzátette: ezért hárította el egyébként illetékességét a Maros megyei törvényszék is, amikor a polgármester tiltását jogi úton próbálták érvényteleníteni.

Az ügyvéd szerint egy demonstrációt csak bejelenteni kell, nem engedélyeztetni, betiltására pedig legfeljebb 48 órája volt a polgármesternek, de a határidő már decemberben lejárt.

A felvonulás lebonyolításáról az SZNT elnöke elmondta: az eredetileg bejelentett útvonalon, de a járdán fognak a Székely vértanúk emlékművétől a Főtérre vonulni mindazok, akik elkísérik azt a tíztagú küldöttséget, amely a demonstráción elfogadandó petíciót szándékozik átadni a román kormány helyi képviselőjének a prefektusi hivatalban. Az úttestet azért nem használhatják, mert ahhoz külön engedélyre lett volna szükség, hogy a forgalmat leállítsák. Értesítették szándékukról a rendezvényt biztosító csendőrséget, amellyel folyamatos az együttműködésük.

Pénteken Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi városi rendőrség igazgatója úgy nyilatkozott: túlzásnak tartja, hogy a szervezők 50-60 ezer résztvevőt jelentettek be és a maga részéről 6-7 ezer megemlékezőre számít hétfőn a székely vértanúk obeliszkjénél.

A Székely szabadság napja tavalyi rendezvényén a szervezők szerint 30 ezren, a rendfenntartók szerint ötezren vettek részt. Az obeliszk mellett közfelkiáltással elfogadott, a Székelyföld autonómiáját követelő petícióval a tömeg a prefektus hivatala elé vonult. A kormány Maros megyei képviselőjének átnyújtott petícióra azóta sem érkezett válasz.

[MTI]

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére