Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Kelemen: a választás az erdélyi magyarok jövôjérôl szól

Kelemen: a választás az erdélyi magyarok jövôjérôl szól

Az erdélyi magyaroknak ott kell lenniük az Európai Parlamentben (EP), mert Brüsszelben olyan döntések születnek, amelyek befolyásolják a közösség életét – hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szervezet aradi kampányindító rendezvényén – közölte szombaton az RMDSZ hírlevele.

„Az európai parlamenti választás elsôsorban rólunk szól, nem az Európai Unióról. Ez a választás az erdélyi magyarok jelenérôl és jövôjérôl szól” – mondta az RMDSZ elnöke az aradi színház nagytermében tartott péntek esti rendezvényen.

Felszólalásában rámutatott: az Európai Unió nem egy csodafegyver, nem egy olyan gyógyszer, amely mindenre jó. De még mindig a legjobb gyógyszer azokra a lehetséges betegségekre, amelyek fenyegethetnek egy adott közösséget, például az erdélyi magyarságot – vélekedett az RMDSZ vezetôje.

Kifejezte meggyôzôdését, hogy az Európai Unió a következô idôszakban átalakul. „Nekünk ott kell lennünk akkor, amikor ezek az átalakulások történnek, hogy az ôshonos nemzeti kisebbségek kérdését is lehessen napirendre tûzni, és ez is kerüljön be az Unió kompetenciái közé, ne legyen egy-egy tagország kizárólagos hatásköre. És ezt a kérdést rajtunk kívül más nem képviseli. Ott kell lennünk, partnereket kell keresnünk, és amikor a változások történnek, akkor a szavunkat hallatnunk kell” – érvelt Kelemen Hunor.

Kifejtette: az EP-választás egyfajta népszámlálás is. „Annyian vagyunk, ahányan szavazunk, a politikai véleménynyilvánítás pillanatában, május 25-én, annak a szava számít, aki elmegy szavazni. Remélem, sokan leszünk!” – zárta kortesbeszédét az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ a felmérések szerint két-három mandátumot szerezhet meg a Romániának járó 32-bôl a május 25-i EP-választáson.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére