Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Miről is szól a készülő zászlótörvény?

Miről is szól a készülő zászlótörvény?

A román média szerint a PSD által a bukaresti parlament elé terjesztett zászlótörvény-tervezet a székely zászlót hívatott legalizálni, és ez az ára az RMDSZ kormányra hívásának.

A Duna Tv bukaresti tudósítója, Baranyi László szerint a törvénytervezetben valójában szó sincs a székely zászlóról, a települési, és a megyei zászlók elfogadásáról szól a tervezet.

Baranyi László azt is elmondta, hogy a román nem a tervezet tartalmából indultak, hanem abból, hogy Ponta székely zászló ügyének rendezését is megígérte az RMDSZ-nek, amikor kormányra hívta a magyar szövetséget. Hozzátette: tény az, hogy a PSD egyeztetett a magyar honatyákkal a tervezet beterjesztése előtt. Márton Árpád, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese, aki részt vett az egyeztető delegációban, azt nyilatkozta, hogy a tervezetből kivették azt a megszorító intézkedést, amely szerint csak annak a településnek lehet zászlaja, amelynek címere is van, és a település zászlaján kívül kitűzhető a megye zászlaja is. Ez a tervezet kimondottan a közigazgatási egységek, tehát a község, a város, a megye zászlajáról szól, a székely zászló pedig az alkotmány, illetve a kisebbségi törvény kérdése – hangsúlyozta Márton Árpád.

A székely zászlót megalkotó, és közösségi jelképpé tevő SZNT a készülő zászló-törvény bojkottjára szólította fel a székely önkormányzatokat, és úgy tartja, hogy a székely zászlónak nincs szüksége hatósági szabályozásra. Az SZNT szerint a készülő jogszabálynak az a célja, hogy korlátozza a székely zászló használatát.

Baranya László úgy véli, ha abból indulunk, hogy a tervezetet Ponta is aláírta, akkor nem férhet kétség annak támogatottságára, viszont 2005.-ben a kisebbségi törvény tervezetét is az akkori kormány terjesztette a parlament elé, mégsem lett abból semmi. A tudósító végül elmondta: vannak román újságírók, akik arra számítanak, hogy a tervezet végül megbukik a parlamentben, és majd Victor Ponta „vállát vonogatva” magyarázza el az RMDSZ-nek, hogy a kormány nem diktálhat a törvényhozásnak.

Duna Tv

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére