Navigáció: Kezdőlap / Sport / Néhány gondolat a jégkorong bajnokság döntőjével kapcsolatban

Néhány gondolat a jégkorong bajnokság döntőjével kapcsolatban

1972-től mióta visszajöttem a szülővárosomba, a csíkszeredai jégkorongcsapat szurkolójaként sok a román jégkorongszövetség és a román bírói testület által elkövetett disznóságnak voltam tanúja, de amit a mostani országos bajnokság döntőjében a csapatunkkal elkövettek az példa nélküli.

Sajnos az idők során semmilyen reagálást a Sportklub vezetőségétől nem láttam, ami 1990-ig még érthető volt, figyelembe véve az akkori rendszer jellegét. Az akkori szurkolótábor, élen Balló Feri bácsival keserűen kommentálta a Gubernu és társai által egy tiszta magyar csapat ellen elkövetett disznóságokat (nem tudom másként nevezni, amit a csapattal elkövettek), de nem volt mit csinálni. Sajnos ez a bajnoki döntő bebizonyította, hogy a román nemzeti mentalitás semmit nem változott, Hargita megyei székely csapat nem nyerhette meg a „tricolor” bajnokságot. Ha már nem tudták egy románokkal játszó csapattal megnyeretni, akkor egy Brașov megyei csapattal tették.

Politikailag autonómiát szeretnénk, de soha, ismétlem soha nem tudunk gerincesen kiállni az igazunk mellett. Amennyiben a csíkszeredai jégkorongcsapat a következő években is benevez a  román bajnokságba én személy szerint többet nem fogok jégkorong mérkőzésre járni (több éve bérletem van, míg volt egy kicsi cégem addig a lehetőségekhez képest anyagilag is támogattam a csapatot).
Ideje már valamit csinálni. Tudom jönnek az okos ellenérvek:

– muszáj a román bajnokságban indulni , mert….

– a játékosoknak anyagi érdekük,hogy a „nemzeti” válogatottban játszanak…

– a klub vezetőinek anyagi érdeke, hogy a csapat induljon

Szóval mindenkinek érdeke lesz, kivéve a szurkolótábort, a nézőket, akik mérgükben háboroghatnak nyugodtan – de csak csöndben –, hogy nehogy egyesek arról kezdjenek elmélkedni, hogy ártunk a város hírnevének. Én soha nem voltam az agresszivitás híve sem verbálisan sem tettlegesen, de a székelynek amikor a pohár megtelt akkor a bicska régebb is kinyílt a zsebében. A város hírnevét féltőknek csak annyit – ne izguljanak mert a somlyói búcsú nem marad el és télen hó is fog hullni a Hargitán.

Hagytuk, hogy az egész döntőt olyan bírók vezessék, akiket a brassói csapat hozott – gondolom ők is fizették. Szerettem volna látni a döntő előtt a klub vezetőségének nyilatkozatát, hogy a két csapat megegyezett a játékvezetők személyéről. Szerettem volna látni a klub nyilatkozatát a magyar bírói négyes tevékenységéről, a Román Jégkorongszövetséghez irt beadványt ezzel kapcsolatban. Minket szurkolókat nem 48 óra elteltével kiadott „elhatárolódások” érdekelnek, hanem a csapat mindennapi életét érintő dolgok.

A klub vezetősége, hogy áll szembe ezekkel a fiukkal, akik sokszor tévednek, hibáznak, de ezen a döntőn magukra hagyták őket. Amikor hibáztak megbüntették őket, most pedig a lelküket is kitették, de sajnos az edzőkön és a szurkolókon kívül nem voltak mellettük azok, akik ott kellett volna legyenek.
Ideje lenne végre tenni is valamit….

[Id.György László]

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére