Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / A temesvári forradalom első áldozatára emlékeztek

A temesvári forradalom első áldozatára emlékeztek

Az 1989-es romániai forradalom első áldozatának tekintett Újvárossy Ernőre emlékeztek halála 25. évfordulóján Temesváron.

Tőkés László egyik legközelebbi munkatársa máig tisztázatlan körülmények között halt meg 1989 szeptemberében. Holttestét három nappal eltűnése után találták meg a Temesvárral szomszédos Vadász erdőben. A rendőrség egy nappal a bejelentés után sem szállíttatta el a holttestet, és azt csak zárt koporsóban adta át a családnak. Újvárossy Ernő eltűnése előtt a Securitate (a román politikai rendőrség) fenyegetésére panaszkodott Tőkés Lászlónak.

A vasárnap tartott évfordulós megemlékezésen Tőkés László európai parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Újvárossy Ernő halálának a körülményeit az elmúlt 25 év során sem sikerült tisztázni.

„Ő is részt vett a hallgatás falának a lebontásában. A diktatúra leterítette őt, de ő holtáig, az utolsó szaváig kiállt a gyülekezet mellett, közbenjárt a hatóságoknál, a püspökségen, mindig kimondta az igazságot, mert akkora volt benne a szeretet, hogy nem tudták befogni a száját” – fogalmazott az Újvárossy Ernő sírjánál tartott megemlékezés után Tőkés László.

Az eseményen Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a Temesváron kibontakozott román forradalomnak egyaránt vannak áldozatai és hősei, akikről nem szabad elfeledkezni. „Nem szabad elfeledni azoknak az áldozatvállalását, akik a krisztusi parancsot követték, és vállalták a veszélyt, szembeszálltak a diktatúrával” – fogalmazott Lomnici Zoltán.

Fazakas Csaba temesvári református esperes kijelentette: „hiábavaló a múlt ismerete, ha az nem ad erőt a jelenben, és nem ad reményt a jövőhöz”.

A megemlékezés keretében bocsátották útjára Juhos Gábor hosszútávfutót, aki azt vállalta, hogy a Via revolutia nevű futás keretében szeptember 25-ig 539 kilométert teljesít a Temesvár-Arad–Nagyvárad–Székelyhíd–Érmihályfalva–Szatmárnémeti–Szilágymenyő–Zilah–Kolozsvár útvonalon.
– MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére