Navigáció: Kezdőlap / Szórakozás / Ebmustra a Ligetben

Ebmustra a Ligetben

Több mint 800 négylábú szépség töltötte a hétvégét a marosvásárhelyi Ligetben. A kilencedik alkalommal megszervezett Dracula Golden Trophy nemzetközi kutyakiállításra 28 országból – Európa minden tájáról, Oroszországból, Amerikából, Thaiföldrôl – érkeztek versenyzôk, a megmérettetésen 140 kutyafajta képviseltetett – tudtuk meg Lokodi Zsolttól, a versenyt szervezô Maros Megyei Ebtenyésztôk Egyesületének elnökétôl, aki azt is elmondta, hogy az elsô kutyakiállításra 44 évvel ezelôtt került sor Marosvásárhelyen, a vámpírlegendához viszont kilenc éve kapcsolódik nevében, illetve egy különleges, éjszakai produkcióban is a rendezvény.

– A megmérettetés Kelet-Európa egyik legnépszerûbb kutyaszemléjének számít, ez egy olyan méretû kiállítás, amelyen az évek során majdnem minden kutyafajta megfordult már. A ritka fajták között jelen van az amerikai toy foxterrier, amely importkutyaként Ukrajnából érkezett a versenyre. Az idei kiállításon a közép-ázsiai, a kaukázusi juhászkutya, illetve a cane corso fajta képviseltetik a legerôsebben, de meglepôen sok francia buldogot is beneveztek. Ugyanakkor itt van az évi világkiállítás Best in Show gyôztese is – tette hozzá Lokodi Zsolt.

A szépségpróba szombaton reggel az országos CAC versennyel indult, délután pedig a nemzetközi megmérettetésre is sor került. Szokás szerint a leglátványosabb mozzanat a gyôzteseket felvonultató Best in Show parádé volt.

Újoncok és veteránok
A nyári délutánokat idézô napfényben a legtöbb kutyaszépség a verseny izgalmait pihente ki, mások pedig a gazdik biztonságos közelében készültek elkápráztatni a nemzetközi szakemberekbôl álló zsûrit. A juhászkutyák megmérettetésére várt az öt hónapos Ariadné is, akit gazdái, Farkas Alpár és Simon Anett Kézdivá- sárhelyrôl hoztak Marosvásárhelyre.

– Ez az elsô verseny, amelyen részt veszünk, így számunkra most elsôsorban a tapasztalatszerzésen van a lényeg – mondta Alpár, majd azt is elárulta, hogy a városában mûködô Székely Kutyaklubba szokott járni a közép-ázsiai juhászkutyák fajtájához tartozó Arival, és a klub elnökének javaslatára neveztek be a kiállításra is.

A svéd Monica Karlsson egy öt- és egy kilencéves csau-csauval érkezett. Kedvencei Dániában, Finnországban, Norvégiában már több versenyen is részt vettek, és díjakat is nyertek, Romániában azonban korábban sosem jártak.

– Szép ez a város, és az idôjárás is csodás, csak a közlekedés, a Vásárhelyig vezetô út volt furcsa – mondta az árnyékban pihenô kutyusok elegáns gazdája.

Régi álom teljesült
A délelôtti megmérettetés után békésen szunyókált ketrecében az öt hónapos Alma is, a legkisebb versenyzôk korcsoportjának gyôztese, aki nemrég Ploiesti-en is elvitte a pálmát.

– Öt éve tartunk kutyákat, otthon még két négylábú barátunk van. Gyermekkoromban mindig arra vágytam, hogy német dogom legyen, de az anyagiak miatt erre nem volt lehetôségem. Amikor viszont a kislányom arra kért, hogy vegyünk egy kutyát, tudtam, hogy erre a fajtára esik majd a választásunk, és így az én régi álmom is teljesülhet – mondta a kézdivásárhelyi Bodán Róbert, akitôl azt is megtudtuk, hogy Alma gondozása elég költséges, hiszen rengeteg vitaminra van szüksége, és a mozgásigénye is nagy.

– Minden este futni visszük, kerékpáron tartjuk vele a lépést vagy szaladunk vele. Ami az ellátását illeti, ahogy nô, úgy csökkennek majd a kiadások, amikor ugyanis már kialakult az immunrendszere, kevesebb vitamint igényel a szervezete – tette hozzá Róbert, aki kérésünkre a versennyel kapcsolatos benyomásait is megosztotta velünk.

– A két idôsebb kutyánkkal már több versenyen is megfordultunk, és azt tapasztaltuk, hogy itt 10 százalékkal magasabb a benevezési díj, mint más városokban. A feltételek azonban nem kedvezôbbek, az illemhelynél például 1 lej 50 banit kell fizetni, és még szappan sincs. Ami pedig a kifutókat illeti, úgy gondolom, hogy nem elég nagy a felületük ahhoz, hogy a kutyák megmutathassák mindazt, ami szép, figyelemre méltó bennük. De ez csak az én személyes véleményem – tette hozzá a legszebb kutyabébi gazdája.

A hazai és távoli vidékekrôl származó versenyzôk a helyi „kutya- közönséggel” osztoztak a Ligeten. A bejárat elôtti, elkerített területen pedig a marosvásárhelyi kutyamenhely lakói várták a törzskönyv nélküli négylábú barátra vágyó gyerekeket és felnôtteket.

Nagy Székely Ildikó – népújság –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére