Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Izsák Balázs az EMNP államelnök-jelöltjét támogatja

Izsák Balázs az EMNP államelnök-jelöltjét támogatja

Az RMDSZ autonómiastatútuma olyan, mint Columbo felesége: mindenki tudja, hogy van, de huszonöt éve senki sem látta, miközben az SZNT tervezetét ô maga öt képviselôtársával már 2004-ben benyújtotta a parlamentbe – jelentette ki tegnap Marosvásárhelyen Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt államelnök-jelöltje, aki Izsák Balázzsal, a Székely Nemzeti Tanács elnökével tartott közös sajtótájékoztatót a Deus Providebit Házban.

Izsák Balázs elmondta, hogy augusztus 17-én felhívást tett közzé, Egymillió szavazatot az autonómiára! címmel. Ebben mindkét magyar államelnökjelölttôl azt kérte, hogy tegyék az autonómia kampányává ezt a kampányt. A felhívásra Szilágyi Zsolt azonnal válaszolt, felvállalva a kérést, Kelemen Hunor azonban máig sem méltatta válaszra.

Válasz helyett üzenetek
Az SZT elnöke szerint az RMDSZ jelöltjétôl válasz helyett üzeneteket kaptak. Ezek közül az egyik az volt, hogy a jelenlegi alkotmányos keretek között lehetetlen Székelyföld autonómiája, holott azt várták volna tôle, hogy „ne az autonómia ellenzôinek keressen érveket”, hanem ôket támogassa.

„Megértettük, hogy az RMDSZ rendkívül lassan készülô autonómiastatútumának az ellensúlyozására keresett és talált érvet az autonómia ellenzôinek választói elôtt, megértettük, hogy annak a Victor Pontának kampányol, aki a miniszterelnöki karrierjét a marosvásárhelyi önálló magyar orvosi kar meghiúsításával biztosította, annak a Pontának, aki kijelentette, hogy nem lesz Romániában magyar többségû közigazgatási régió”. Hozzátette: e miatt a kijelentés miatt perben áll Pontával, Traian Basescu államelnökkel, és épp ma lesz a tárgyalás az ügyben. Ezért „nem tudok tapsolni a Victor Ponta mellett Székelyföldön kifejtett kampánynak, amikor látom a miniszterelnök úr érveit, amelyek tulajdonképpen a mi érdekeink és jövônk ellen szólnak. Megértettük, hogy Kelemen Hunor annak a Victor Pontának kampányol, akinek a kormányzása alatt Románia és Magyarország közötti korábbi jó viszony megromlott, és ami nem teszi lehetôvé, hogy Marosvásárhelyen magyar konzulátus legyen. Annak a Pontának kampányol, aki az RMDSZ európai polgári kezdeményezése ellen nyújtott be keresetet, és megértettük azt, hogy az RMDSZ elnöke nem lehet felperes és alperes egyszerre ebben a perben” – nyilatkozta az SZNT elnöke.

Ezeket figyelembe véve döntött úgy, hogy „az egyetlen helyes cselekvés ebben a pillanatban, amelyet az autonómia érdekében az SZNT elnökeként tehet”, ha aláírásával támogatja Szilágyi Zsolt jelöltségét, és arra kérte az autonómia iránt elkötelezett erdélyi magyarokat, ôk is tegyék ezt.

„Hangunk, szavunk, gondolatunk egy a székely autonómia ügyében”
Szilágyi Zsolt megköszönte Izsák Balázsnak és a Székely Nemzeti Tanácsnak a támogatást. Mint mondta, régóta vannak egy táborban, nem titok, hogy az SZNT és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jó tíz évvel ezelôtti megalakulása óta új lendületet kapott az autonómiamozgalom, és a székely autonómia körüli politikai egység sem jöhetett volna létre az SZNT kitartó, szívós, következetes munkája nélkül. Ezért nemcsak elfogadta a támogatást, de arról biztosította Izsák Balázst, hogy a továbbiakban is harcostársak, kollégák maradnak, mert „hangunk, szavunk, gondolatunk egy a székely autonómia ügyében”.

Kijelentette: Miután nemcsak a ’90-es évek elején, de 2013 októberében is világosan kitûnt, hogy az erdélyi magyarság körében az autonómiaigény népakarat, 25 év után illik leltárt készíteni, „és ha csak a marosvásárhelyi orvosi egyetem szomorú példáját vesszük, nyugodtan mondhatjuk, hogy az eddigi politika nemhogy nem tudott új helyzetet teremteni, de sajnos, a létezô, még a kommunizmus által mûködtetett intézményeket sem tudta megtartani”.

Véleménye szerint ezen változtatni kell, és azért vállalkoztak arra, hogy elnökjelöltet állítsanak, hogy „ne az öltözôbôl, hanem a pályáról kövessük az elnökválasztást, és legyünk játékosok ezen az elnökválasztáson”.

Elmondta, hogy 2004-ben öt kollégájával közösen benyújtották az SZNT által készített törvénytervezetet, „90 év után elôször kellett a román parlamentnek vitatkoznia a székelyek és az erdélyi magyarok ilyenformán kodifikált szabadságigényérôl, és bár 10-15 perces vita volt, azt reméljük, hogy ebben a kampányban több lesz, mert biztosak vagyunk abban, hogy a román értelmiségiek és szavazópolgárok is rájönnek, hogy Románia egy boldogabb, biztonságosabb, stabilabb ország lehet akkor, ha a székelyek élhetnek az önrendelkezés jogával” – nyilatkozta egyebek mellett az EMNP államelnök-jelöltje.

Mózes Edith – népújság –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére