Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Kiváltságos magyar napok

Kiváltságos magyar napok

Második alkalommal szervezték meg a Szászrégeni Magyar Napokat, amelynek célkitűzése a város magyar kultúrájának és közösségi életének a fellendítése. A hétvégén színes programok várták a régeni magyarokat, de más településekről is jöttek érdeklődők, hisz nem mindenhol ünneplik így a nemzeti összetartozást.

Gálaműsorral nyitották meg a hétvégi rendezvényt, amely önmagában egy külön ünnepély volt. Elhangzottak szavalatok, felcsendült az énekszó, és a tánc sem maradt el. Életműdíjakat is osztottak, amelyben Máthé Márta is részesült, Szászrégen évtizedeken át kitartó pedagógusa. Az atyhai születésű matematika tanárnő élt egy keveset Besztercén, azonban élete nagy részét, azaz hatvan évet Szászrégenben töltött, ahol sok diákot vezetett be a számok világába.

„Hosszú időt töltöttem el ebben a városban, nagyon örülök, hogy van most már ilyen is, hogy magyar napok. A családomnak is szóltam, hogy jöjjenek el erre a hétvégére, hiszen ahol ők laknak sajnos nincsenek magyar napok” – mondta a díjazott a gálaműsort megelőzően. A pedagógus unokahúga családjával Besztercéről érkezett. „Nálunk nincs ilyen összefogó ünnepe a magyarságnak, ezért nagyon jó itt lenni. Nem tudjuk, hogy milyen programok lesznek a hétvége folyamán, de mindegyikre elmegyünk majd, mert csak jó lehet magyar közösségben lenni” – mondta a résztvevő.

A magyar irodalom, történelem, önmagában a magyar kultúra háttérbe szorult 2012 óta – véli Nagy András, az RMDSZ szászrégeni szervezetének elnöke. „Ez a három nap arról szól, hogy meg kell őriznünk az egységet, tehát politikai hovatartozástól függetlenül kell ünnepelnünk. Az ökumenikus istentiszteleten való részétel is az összetartozásról tesz bizonyságot. Ezek mellett a magyar kultúra és az anyanyelv is nagy szerepet játszik a három nap alatt, s szeretnénk bátorítani a szászrégeni magyarságot, hogy bátran vállalják önmagukat, vigyék tovább a hagyományainkat” – hangsúlyozta Nagy András.

A hétvége a szórakozásról is szólt, volt gulyásfőző-verseny, a diákoknak történelmi vetélkedő, s a jelenlévők az 5-8. osztályosok műsorát is megnézhették. Ezenkívül musical, könnyűzene, lampioneregetés és szabadtéri foglalkozás is szerepelt a programban.

A régeniek örömmel vettek részt vettek a rendezvényeken. Szabó Elvira elmondta, nagy kiváltság, hogy meg lehet szervezni a magyar napokat. „Jó, hogy van, aki fellépjen, vannak tehetségeink, akik szívvel-lélekkel készülnek erre. Mi szívesen nézzük és hallgatjuk, hiszen kell a tánc, a zene, a színház, hogy elfelejtsük egy kicsit a bajainkat. A legfontosabb az, hogy ez a rendezvény nekünk szól, és mindig tanulhatunk valami újat magunkról ezeken a programokon” – mondta a régeni lakos.

Becze Dalma – székelyhon.ro –

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére