Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Közvitára bocsátotta autonómiastatútumát az RMDSZ

Közvitára bocsátotta autonómiastatútumát az RMDSZ

Közzétette a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezetét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csütörtökön, ezzel a szövetség utat nyitott a tervezetről folytatandó közvita előtt.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kolozsvári sajtóértekezletén rámutatott: a dél-tiroli autonómiamodellt román jogi környezetbe átültető statútummal az RMDSZ „a román egységes és oszthatatlan állam keretében” óhajt autonómiát biztosítani Maros, Kovászna és Hargita megyei településeknek. Ez is egyike lenne azon jogszabályoknak, amelyek a romániai magyar közösség kulturális, nemzeti identitásának megőrzéséhez szükséges törvényes garanciáit képezik – tette hozzá.
Rámutatott: az RMDSZ és a magyar közösség stabilitási tényező volt a román politikában, az is akar maradni, az autonómiastatútum sem szakadár törekvés.

Kelemen Hunor szerint ebben a pillanatban a román társadalommal folytatandó „racionális” közvita és az előítéletek eloszlatása a legfontosabb: a törvénytervezet parlamenti előterjesztésére az RMDSZ nem szabott magának határidőt.

mti

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére